Afgelopen week vond in een bomvolle zaal van Cultureel Centrum de Boodschap in Rijen de indrukwekkende theaterlezing 'NAH en wat erna?' plaats. Een bijzondere plek, want het is de woonplaats van Rob Stapels, de hoofrolspeler van de voorstelling. 350 bezoekers woonden deze middag bij. De combinatie van persoonlijke verhalen, humor, muziek en wetenschappelijke inzichten raakte een gevoelige snaar bij het publiek.
Ervaringsdeskundige Rob Stapels en hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder reden op een duofiets het podium op. Dat was meteen hun statement van de voorstelling: blijf in beweging want dat is goed voor behoud van je gezondheid en herstel na ziekte of een ongeval! Hun duo-verhaal over leven met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) zette meteen de toon. Het publiek hoorde hoe sport en beweging een cruciale rol speelden in Rob’s herstel. Erik benadrukte de noodzaak van in beweging blijven voor iedereen, ongeacht je leeftijd: "Kom uit je stoel, doe nieuwe dingen, ontmoet anderen, ga aan de slag."
Van kasplantje naar levensgenieter
Ook Anouk Kamp en neurologisch muziektherapeut Rein van Bedaf vertelden hun verhaal. Anouk verloor na een hersenbloeding haar korte termijn geheugen, maar hervond via muziek houvast en zingeving. Rein, al 30 jaar bevriend met Rob, beschreef hoe de vriendengroep telkens hun beeld van Rob moest bijstellen. Van kans op overlijden naar kasplantje tot sportieve levensgenieter: Rob bleef zijn grenzen verleggen. Dit zorgde voor een emotioneel moment op het podium en in de zaal. Rein deelde ook zijn inzichten over de positieve effecten van muziek binnen de neurorevalidatie. Bijzonder: hij werkt op precies de plek waar zijn vriend Rob destijds begon aan zijn revalidatie.
Eriks afsluitende reflectie benadrukte opnieuw de positieve effecten van muziek op het brein. "Naar muziek luisteren of zelf muziek maken, helpt om sterke verbindingen te maken in je hersenen. Die zijn essentieel voor je hele welzijn." Zijn woorden over Anouk: "Een blijmoedig mens zijn helpt bij herstel," kregen extra lading dankzij haar ontwapenende verhaal en het lied dat zij schreef over de onmacht die ze soms voelt bij haar beperking, maar ook de kracht die ze eruit haalt.
Het onderwerp leeft
Veel mensen in de zaal waren geraakt door de voorstelling. “Iedereen kent wel iemand met NAH, of heeft het zelf meegemaakt,” zei een bezoeker. Een ander: “Wat fijn dat ik vrij heb genomen, ik ken Rob, maar nu heb ik zijn hele verhaal gehoord”. Een van de aanwezigen vertelde: “Was een mooie, indrukwekkende middag met veel informatie die heel duidelijk werd uitgelegd en ook persoonlijke verhalen van mensen die met NAH leven. En ondanks de ernst van de aandoening was er volop plaats voor humor. Echt mooi gedaan!”
De toegang tot de middag werd gratis aangeboden, met het verzoek van Rob aan de bezoekers om een donatie te doen aan de Hersenstichting en Stichting Hollandheim. Deze stichtingen zijn medebepalend geweest voor zijn herstel. Daarom is bij de advertentie op pagina 8 een QR-code toegevoegd voor de lezers die ook een donatie willen doen aan deze twee stichtingen. VIPvoorElkaar verzamelt de donaties en maakt de opbrengst op 1 mei evenredig over aan deze twee goede doelen.
Filmopname
De voorstelling is een initiatief van Rob Stapels en werd door een vrijwillige werkgroep georganiseerd onder begeleiding van VIPvoorElkaar. Met dank aan Utopia en Thebe Extra voor hun financiële bijdrage. En dank aan MEE West-Brabant voor de inhoudelijke inbreng op het onderwerp. Er is een filmopname gemaakt van de voorstelling, zodat iedereen het verhaal kan horen. Deze is binnenkort te zien op www.vipvoorelkaar.nl/nieuws. Vragen aan Rob of over de voorstelling? Neem contact op met VIPvoorElkaar via viploket@vipvoorelkaar.nl of 06 573 451 82.