Verspilling tegengaan. Dat is een van de doelen van Stichting CareCycle. Voorzitter Jan Akkermans uit Rijen vertelt dat veel ongebruikte medische hulpmiddelen worden vernietigd terwijl er bij andere mensen juist een tekort aan dergelijke goederen is. Te denken valt onder meer aan incontinentiematerialen, zwachtels, steunkousen, EHBO-materialen en andere hulpgoederen. Vanaf 4 april staat er in de Boodschap een inleverbox waarin inwoners overtollige medische materialen kunnen deponeren.
Door Brigitte Laurijsen
Overkomt het u ook weleens? Dat u medische hulpmiddelen heeft ontvangen en die na verloop van tijd niet meer nodig heeft? De oorzaak daarvan kan zowel positief als negatief zijn. Positief wanneer u of een naaste van u de middelen na genezing niet meer nodig heeft, maar ook negatief omdat iemand is overleden en de geneesmiddelen of andere medische materialen niet meer nodig zijn. Overtollige materialen kunnen terug worden gebracht naar de apotheek of ingeleverd worden bij de milieustraat, waarna die worden vernietigd.
CareCycle
Stichting CareCycle wil hier verandering in brengen. Rijenaar Jan Akkermans, sinds 2020 voorzitter van deze organisatie, legt uit dat de grote hoeveelheid medische middelen die geleverd wordt aan het overschot ten grondslag ligt: ,,Het is toch te zot voor woorden dat je voor drie maanden aan dure materialen ontvangt!” Volgens CareCyle zou het beter zijn wanneer medische goederen op maat worden geleverd. De organisatie, die door Jan Akkermans als ‘luis in de pels’ wordt gezien, heeft diverse doelstellingen. Doelstellingen die op dit moment nog niet door alle zorgorganisaties worden gedeeld, maar dat houdt hem niet tegen: ,,Weerstand en irritatie sterken mij nog meer.”
Een van de doelstellingen is het inzichtelijk maken van de aard en de omvang van de verspilling van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. Daarnaast wil de organisatie ongebruikte middelen heruitgeven en doneren. Een andere doelstelling is het structureel terugdringen van de verspilling. Ook streeft CareCycle ernaar om de bewustwording van de huidige verspilling te verhogen. Bij heruitgifte en donatie gaat het om zowel onaangebroken als aangebroken goederen.
Non-invasief
Jan Akkermans benadrukt dat alleen non-invasieve ongebruikte medische hulpmiddelen mogen worden ingeleverd. Hiermee worden materialen bedoeld die op het lichaam worden gebruikt, dus geen in te nemen medicijnen en ook geen medische middelen die door de huid heen gaan. Andere hulpmiddelen, zowel complete verpakkingen als aangebroken verpakkingen, zijn van harte welkom, mits die niet vervuild zijn. Bij twijfel kunnen mensen die goederen willen inleveren contact opnemen via info@carecycle.nl.
Medische hulpmiddelen kunnen vanaf vrijdag 4 april kunnen worden gedeponeerd in de inleverbox in De Boodschap. Die box wordt regelmatig door Jan Akkermans geleegd, waarna de goederen naar het CareCycle-magazijn in Breda worden gebracht. Daar wordt alles gecontroleerd, gesorteerd en geregistreerd. De aangebroken artikelen worden gedoneerd aan ‘De Weggeefhoek’ in Rijen en aan internationale goede doelen. Onaangebroken, voor heruitgifte geschikte artikelen worden via de webshop van CareCycle opnieuw beschikbaar gesteld.
Startbijeenkomst
Op vrijdag 4 april vindt in de Boodschap de startbijeenkomst van het eerste verzamelpunt van ongebruikte medische hulpmiddelen in Nederland plaats. De organisatie hiervan is in handen van CareCycle en SeniorenVereniging Rijen in samenwerking met De Boodschap. Voor deze bijeenkomst hebben onder meer vertegenwoordigers van De Zonnebloem, VIPvoorElkaar, diverse seniorenverenigingen, huisartsen, zorgverzekeraars en de gemeente een uitnodiging ontvangen.