In 2016 stond het al op de agenda van een aantal verontruste buurtbewoners. Een fietspad langs onze Rielsebaan. Het lijkt nu wel erg op de lange baan geschoven te zijn. Wat is er toch gebeurd met al die plannen en tekeningen? Vast in de la van een willekeurige ambtenaar terecht gekomen, nadat ze ontdekt hadden dat de zaak verkeerd uitgemeten was. Een ding is zeker. Voor fietsers en wandelaars blijft het een riskante onderneming om hier de baan op te gaan. Maandagavond reden we met een vaartje van 60 km/uur naar Riel en zagen net op tijd een goed verlichte hardloper die netjes links op het smalle strookje liep. Levensgevaarlijk! Lang kreeg Goirle de schuld dat er niks van de grond kwam, maar die hebben hun zaakjes voor de Rielse 5 kilometers nu beter voor elkaar. Althans… dat dachten ze. Helaas is er nog een natuurwetvergunning nodig en moeten er leidingen en kabels gelegd worden door Enexis. Tegelijk moet het beoogde fietspad steeds breder worden. Alle fatbikes en bakfietsen moeten er immers ook overheen kunnen. Een fietspad voor 2028: No (bike) Way.

Onze gemeente is nog verder van huis. Waar is die partij die in verkiezingstijd altijd zo kernachtig voor Gilze voor de dag komt? Moet nu enkel D 66 aan de weg timmeren?

De buurtbewoners die eerst zo hard vochten, lijken nu tegenstanders geworden te zijn. Hun kinderen hebben inmiddels de middelbare school verlaten en dan lijkt de onveilige verkeerssituatie niet meer van belang. Of wordt er geld geroken? Anderhalve kilometer kan ineens erg prijzig worden. Gelukkig is de provinciale subsidie is nog even veilig gesteld. Veiliger in ieder geval dan de kinderen die ’s morgens en ’s avonds naar en van school komen. En mijn zwager Frans die dagelijks naar Riel fietst, nota bene om daar fietsen te maken. Hij heeft ongeveer de halve wereld rondgefietst, maar spreekt er, nu hij terug is op het oude nest, schande van. Frans is een trouwe fan van Max Verstappen, maar vindt niet dat die de weg naar Riel als oefenracebaan moet gebruiken. ‘Hoezo geen schop in de grond?’ vraagt hij zich af, als hij het artikel van D66 leest. ‘Ze hebben er net weer een paar berken geplant’. Nog even wachten en ze vormen al weer een zelfde verdedigingslinie als de Vijf Eiken die lekker in de pad staan. Misschien moet daar maar een tunnel onder door. De naam weten we dan al. Of een fietspad er langs? De boeren rekenen wel voor wat het dan extra gaat kosten. Subsidie mislopen kost meer, vrees ik. En als we niet oppassen donderen we in het ravijnjaar en dan pissen we overal naast. De suggestie van fietssuggestiestroken? Heb je wel eens op zo’n smal zijkaantje proberen te fietsen? Schijnveiligheid! Dan nog liever een fietsstraat met auto te gast.

Nee, dit gaat nog even duren, vrees ik. Dus maar oversteken naar het kapotte bruggetje bij Water aan de Warande. Daar wordt een tunneltje overwogen. Of is dat ook op de lange baan geschoven?

Ton de Bruyn