Digitale zelfredzaamheid wordt steeds belangrijker. Meerdere banken en zorgverzekeringen sluiten hun kantoren. Vaak blijven alleen in de grote steden kantoren bestaan. Van de klanten wordt verwacht dat zij zaken digitaal regelen. Ook bij overheidsinstellingen waaronder gemeenten wordt heel veel online geregeld. In Nederland kunnen 4,5 miljoen mensen zich om verschillende redenen niet digitaal redden.
De Alliantie Digitaal Samenleven schrijft: “Een ondersteuningsnetwerk zorgt ervoor dat mensen altijd hulp kunnen krijgen bij digitale hobbels en obstakels. Organisaties zijn verantwoordelijk voor het bieden van goede ondersteuning, on- en offline.”
Het CDA onderschrijft deze uitspraak. Een goed ondersteuningsnetwerk is van onschatbare waarde voor iedereen die moeite heeft met de digitale systemen. Ook binnen de gemeente wordt veel online geregeld. Daarom vindt het CDA dat het gemeentehuis een logische plek is waar inwoners terecht kunnen met onder andere zorg- en inkomensvragen en ook voor hulp bij het invullen van (digitale) formulieren. Dit was voor het CDA één van de redenen om ons hard te maken voor een fysiek loket in het gemeentehuis. Iedere woensdagochtend kunnen inwoners hier zonder afspraak terecht. Op andere dagdelen is het dorpsteam op andere locaties in de gemeente aanwezig. Het CDA vindt het belangrijk dat duidelijk naar inwoners wordt gecommuniceerd waar en wanneer het dorpsteam aanwezig is.
Scholieren en studenten
Het belang van digitale inclusie (iedereen doet mee) geldt ook voor scholieren en studenten. Om op school goed te kunnen meedoen is ook thuis een goede internetverbinding nodig. Studeren zonder internet is al lang niet meer aan de orde. Ook het hebben van een telefoon of laptop hoort daarbij. Maar als je opgroeit in een gezin waar een laptop eigenlijk te duur is wordt dat behoorlijk lastig. Stichting Leergeld en scholen kunnen gezinnen met een laag inkomen hierbij ondersteuning bieden.
Inclusieagenda
Het CDA vindt het belangrijk dat de gemeente digitale inclusie als onderdeel van de inclusieagenda meeneemt. Iedereen moet kunnen meedoen aan de (digitale) samenleving. Het ondersteuningsnetwerk van gemeente en andere organisaties is belangrijk om hierin stappen te zetten. Maar ook het eigen sociale netwerk en vrijwilligers zijn onmisbaar.
Contact met onze fractie: j.frankemolle@cdagilzerijen.nl