Een aardige gastvrouw is de eerste die je tegenkomt als bezoeker van het Budgetcafé in de bibliotheek van Rijen. Ze heet je hartelijk welkom en vraagt “Hoe kunnen we jou helpen?” Afhankelijk van je antwoord, gaat zij kijken met wie jij je hulpvraag het beste kan bespreken.
Door Dianne Huijskens | VIPvoorElkaar
Die hulpvragen zijn heel verschillend. Ze gaan over het aanvragen van een uitkering, een toeslag of een subsidie voor zonnepanelen. Maar ook vragen als: heb ik recht op deelname aan een gemeentelijke regeling, zoals het Jeugdfonds of de meedoen-regeling. En dan zijn er de vragen over belastingaangifte, pensioen of een brief die niet begrepen wordt. Of een noodkreet van: ‘help me, mijn administratie is een rommeltje, ik kom er zelf niet meer uit.’
In het Budgetcafé werkt een groot team enthousiast samen om al deze vragen van inwoners gratis te beantwoorden. Het zijn beroepskrachten én vrijwilligers. Stuk voor stuk mensen die elke week weer hun schouders eronder zetten om bezoekers van het Budgetcafé écht te helpen. “We zitten hier met zoveel kennis en praktijkervaring bij elkaar, dat we meteen dingen voor mensen kunnen regelen”, vertelt beroepskracht Annemarie Mols, die namens VIPvoorElkaar deelneemt aan het Budgetcafé. “Wat de een niet weet, daar heeft een ander weer ervaring mee. We zitten hier op vrijdagochtend allemaal bij elkaar en kunnen snel dingen uitzoeken. En als er voor een langere periode hulp nodig is, dan kunnen we iemand ook aan een financieel maatje koppelen. Zo iemand helpt je voor een langere periode om samen de financiën weer op orde te krijgen.”
Hulp nodig? Kom langs!
Elke week zijn er bij het Budgetcafé in zowel Gilze als Rijen beroepskrachten aanwezig vanuit verschillende instanties. Vanuit het Dorpsteam sluit maatschappelijk werker Eelko Hamers aan. “Hoe eerder mensen aan de bel trekken als ze een probleem hebben, hoe beter we ze kunnen helpen. Vaak is even praten al genoeg om dingen weer op een rijtje te krijgen. Zo voorkom je in een vroeg stadium dat problemen alsmaar groter worden.”
Van schulden tot taalachterstand
Om de week is er een medewerker van de Kredietbank, die mensen met schulden kan helpen en adviseren. En er is een sociaal raadslid, voor mensen die in juridische procedures verwikkeld zijn. Ook Juun de Boer van het Taalhuis is bij het Budgetcafé aanwezig. “Het komt regelmatig voor dat mensen brieven niet begrijpen, omdat ze de Nederlandse taal niet goed genoeg beheersen. Of omdat ze amper kunnen lezen of rekenen. Vanuit het Taalhuis kunnen wij mensen dan verder helpen met dit achterliggende probleem. Door workshops of cursussen kunnen we hen meer zelfredzaam maken.”
Gedreven vrijwilligers
Het team van het Budgetcafé bestaat verder uit acht vrijwilligers. Allemaal mensen met een financiële beroepsachtergrond of een berg aan praktijkervaring op dit gebied. Hun enthousiasme en gedrevenheid om dingen uit te pluizen en bezoekers goed te helpen straalt van hen af. Eén van hen is Diana Kruit. Mensen helpen is wat haar drijft in al haar vrijwilligerswerk. “We zien hier best veel mensen die het op digitaal gebied niet meer bijbenen. Ook mensen die nog geen DigiD hebben en die het spannend vinden om zoiets aan te vragen. Daar helpen we ze hier dan ook mee. Sommigen hebben genoeg aan een eerste zetje en kunnen daarna zelf aan de slag. Anderen komen regelmatig terug bij ons. Met online vragen of met de post van instanties.”
Als de drukte het toelaat, dan wordt een bezoeker door twee medewerkers te woord gestaan. “Het is altijd fijner om met zijn tweeën iemand aan te horen en te bedenken hoe we het beste kunnen helpen”, vertelt vrijwilliger Jeannette Mol. “En als zo’n bezoeker een tweede of derde keer terugkomt, dan zijn hier al twee mensen op de hoogte. Dan is de kans groot dat één van hen dan ook het vervolg weer kan oppakken.”
Weten we het zelf niet? Dan kennen we iemand die het wél weet.
Het komt ook wel eens voor dat bezoekers van het Budgetcafé iets vragen waar het team geen antwoord op weet. “Maar dan is er altijd wel iemand, die weet waar je dan wél moet zijn om hulp te krijgen”, zegt Annemarie Mols. “Dus als je twijfelt of je vraag wel past bij het Budgetcafé: gewoon komen!” Lachend voegt ze toe: “Net zoals die meneer die hier met de poeptest kwam voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Hij begreep niet hoe hij dat moest uitvoeren. Dat had natuurlijk niets met geldzaken te maken, maar we hebben het hem wel uit kunnen leggen.”
En hoewel dit natuurlijk niet de vragen zijn bestemd voor een Budgetcafé tekent dit grappige voorbeeld wel de hartelijkheid en het enthousiasme waarmee het Budgetcafé-team elke week weer klaar staat om een medemens te helpen.
Budgetcafé’s in de ABG dorpen
Het budgetcafé wordt wekelijks georganiseerd in Rijen, Gilze, Alphen en Baarle-Nassau. De openingstijden zijn overal anders. Als inwoner van de ABG-gemeenten kun je op alle locaties terecht. Je wordt overal gratis geholpen.
Rijen: elke vrijdagochtend van 9 tot 12 uur in de bibliotheek, CC De Boodschap
Gilze: elke dinsdagmiddag van 16 tot 18 uur in de bibliotheek, CC De Schakel
Baarle-Nassau: elke maandagochtend van 9 tot 10.30 uur in de bibliotheek, CC Baarle
Alphen: elke dinsdagochtend van 9 tot 10.30 uur in Het Trefpunt CC Den Heuvel