Als je bij Gilzenaar Harold van der Meeren thuis komt, begroeten drie hondjes je luidkeels. In de woonkamer is meteen duidelijk wat de andere liefdes van Harold en zijn partner Dennis zijn: de wereld van Disney en het bouwen met Lego.

Tekst: Marlene Lunter

Foto’s: Cor de Kok

In Disneyland Parijs zijn ze meerdere keren per jaar te vinden, Disneyworld in de Verenigde Staten bezoeken ze elke twee jaar. Met Lego bouwt Harold zo’n twee keer per week. Als het werk er op zit, ontspant hij zich met een Lego-project. “Dan kan ik alles naast me neer leggen. Wat er ook om me heen gebeurt: ik ben lekker bezig.”

Titanic

Zoals veel kinderen was Harold in zijn kinderjaren met Lego-blokken in de weer. “Die Lego heb ik nog.” De blokjes die hij toen gebruikte, zijn lomp vergeleken met het materiaal dat nu door zijn handen gaat.

“In coronatijd verveelden we ons. Samen met Dennis liep ik door een speelgoedwinkel en zagen we Lego-sets staan. Ik zei: ‘Het zou toch wel leuk zijn om zoiets een keer te doen.’ Dennis antwoordde: ‘Dan nemen we toch een set mee.’ Tja, als je eenmaal begint met bouwen, ben je verkocht. Dan heb je een set klaar en denk je: o, die set is ook wel heel leuk. Ik ben van de gebouwen, Dennis houdt van Super Mario en Nintendo.” Op het moment bouwt Harold aan een versie van de Titanic.

Sparen

Niet alleen in de huiskamer zijn gebouwde Lego-sets te vinden. Boven staan er nog veel meer: onder andere het oude kasteel en de entree van Disneyworld in de Verenigde Staten, het spookhuis van Home Alone en een hele straat uit de Harry Potterserie. “Er komen steeds nieuwe huizen uit.” Harold bouwt er zelf verlichting in, die levert Lego niet.

Lego is behoorlijk duur. De Titanic bijvoorbeeld kost ruim 600 euro. “Je moet er wel voor sparen, maar je krijgt er wel iets moois voor. Je hebt echt iets staan als het af is.”

Echte Lego-bouwers

Er is ook namaak-Lego verkrijgbaar, voor de helft van de prijs. “Dat heb heb ik één keer gekocht. Het is slecht materiaal: het pas niet goed in elkaar en het zit niet goed vast. Sindsdien ga ik alleen voor echt Lego. Echte Lego-bouwers houden het bij Lego.” Tweedehands sets worden op Marktplaats aangeboden. “Die zijn al een keer gebouwd en weer uit elkaar gehaald. Je weet nooit of ze compleet zijn.” Sommige sets zijn tijdelijk verkrijgbaar. “Als Lego ze niet meer levert, duiken nieuwe sets, nog in de gesealde verpakking, voor twee keer zoveel op Marktplaats op.”

10.000 stukjes

De Titanic wordt 1.35 meter lang, 44 cm hoog en 16 cm diep. Hij bestaat uit bijna 10.000 stukjes van verschillend formaat die in 46 genummerde zakjes zijn opgeborgen. “Als je een zakje opent, moet je oppassen. Je kunt ze niet zomaar opzij schuiven, dan ben je zo één van die frutjes kwijt.” De bouwinstructies zijn bijgeleverd en bestaan alleen uit afbeeldingen. Voor de Titanic zijn het drie boeken.

Harold is bijna klaar: alleen het achterdeel en de toren nog. Hij vindt het eigenlijk jammer als een set klaar is. “Als ik geen volgende set heb staan, ga ik steeds langzamer werken.” Dat probleem speelt nu niet. Er staan sets van Sneeuwwitje en Pacman klaar.

Tentoonstellen

Als de Titanic af is, mag hij een poosje pronken in de woonkamer. Het hele bouwsel is goed verplaatsbaar dankzij de staven die je er op het laatst in steekt.

Het liefst zou hij het resultaat aan iedereen laten zien, daarom staan sommige gebouwde sets in de parketzaak die hij in Gilze met zijn Dennis drijft. “En wie weet,” droomt Harold een eind weg, “beginnen we ooit nog eens een Lego-verkooppunt. Die zijn er niet veel in de omgeving.” Je moet er nu voor naar Utrecht, Leidschendam of Wijnegem bij Antwerpen.