Wachten valt niet altijd mee. Ook niet in de BRP Straat (die zorgt voor de inschrijving van vreemdelingen in de Basisregistratie Personen: BRP), waar lang op je beurt wachten aan de orde van de dag is. Om het wachten korter te laten lijken is een initiatief bedacht. Bezoekers kunnen tijdens hun aanwezigheid kennismaken met enkele lokale kunstenaars. Ze kunnen kunst bekijken, maar ook zelf kunst creëren. Met name kinderen maken van de gelegenheid gebruik om zelf aan de slag te gaan. Door hun enthousiasme worden de aanvankelijk kale muren van het gebouw steeds kleurrijker.

Door Brigitte Laurijsen

Kunst onder de aandacht brengen en mensen op die manier met elkaar verbinden. Dat is, zo vertelt BRP-Straat-coördinator Monique van den Bleek, het streven van het kunstenaarsinitiatief dat in het gebouw aan het Anne Frankplein wordt gerealiseerd. Hoewel het project als een initiatief van het kunstenaarscollectief Kiem wordt omschreven, werd de spreekwoordelijke ‘kiem’ ervoor geplant door Monique van Bleek. Zij was al BRP-coördinator in ’s Hertogenbosch en bij het AZC in Gilze en is dat sinds november ook in Rijen. Verwacht wordt dat de ontstane achterstand in april zal zijn weg gewerkt.

Kaal

Bij aanvang van haar werkzaamheden in het gebouw aan het Anne Frankplein in Rijen viel het Monique op dat de binnenmuren van het pand wel erg kaal waren. Ze besloot dan ook Simon Woudwijk te benaderen, een Rijense kunstenaar bij wie ze zelf cursist was. ,,Heb je niet een leuk kunstwerk om hier aan de muur te hangen?”, vroeg Monique aan hem. Simon had natuurlijk wel een kunstwerk, maar besloot verder na te denken en het verzoek binnen kunstenaarscollectief Kiem te bespreken. Hoe mooi zou te zijn om niet één schilderij, maar meerdere kunstwerken aan de muren te hangen. Daar bleef het niet bij.

Enthousiasme

Zelf kunst creëren. Dat mogen wachtende bezoekers ook. Met name de kinderen, voor wie lang wachten zeker niet mee valt, gaan enthousiast aan de slag. En hun ouders zijn op hun beurt trots op hun ‘kroost’. De kinderen mogen de kunstenaars helpen, maar ze kunnen ook stoepkrijten op een schoolbord of tekenen en kleuren in een schets- of kleurboek. Schilderen kan ook, bij de diverse kunstenaars die van het kunstenaarscollectief deel uit maken. Behalve Simon Woudwijk, wiens kunstwerk te herkennen is aan de wielen die in zijn stijl centraal staan, blijken dat er nog veel meer te zijn.

Kunstenaars

Kitty van Gageldonk schildert bomen en bossen en beeldend kunstenaar Gerry Peene, die grafiek en keramiek studeerde, creëert kunst van papierpulp waardoor reliëf ontstaat. Daisy Frost fotografeert en bloemschikster Riky Stokkermans deelt door haar samengestelde boeketjes uit. Bert van der Lee richt zich normaliter op mineralen, fossielen en sieraden, maar in het atelier in de BRP Straat heeft hij een wat algemenere taak. Hij voert onder meer gesprekken met pers en andere aanwezigen en hij vult ook de door Simon Woudwijk bedachte wereldkaart. Op die al voor een deel geschilderde wereldkaart worden de landen gemarkeerd waar bezoekers van de BRP Straat vandaan komen. Enkele van die landen zijn Afghanistan, Iran, Syrië en Palestina.

BSN-nummer

Waar wachten de mensen in een BRP Straat op? BRP blijkt voluit Basisregistratie Personen te betekenen. Wanneer mensen zover zijn dat ze een afspraak met de BRP Straat kunnen maken, hebben ze al een lange weg achter de rug. Die weg begon met een reis uit hun geboorteland waar het voor hen niet veilig was, waarna ze op de vlucht sloegen. Als asielzoeker kwamen ze in Nederland terecht, waarna gesprekken met de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) volgden. Intensieve gesprekken over hun motivatie en over wat ze in het verleden hebben ervaren. Die gesprekken vinden niet in de BRP Straat plaats. Daar komen mensen voor het in ontvangst nemen van een BSN-nummer. Een heel belangrijk nummer, want daarmee gaan deuren open en krijgen mensen pas echt bestaansrecht.