Carnaval in Gilze staat bol van de activiteiten. Wie wil, zou bijna elk dagdeel aan een activiteit kunnen deelnemen. Waar de wagenbouwers zelf beginnen met wagentje kijken op de vrijdagavond, begint het officiële gedeelte met de sleuteloverdracht op zaterdagochtend. Met een carnavalsviering, het leutigepolonaise bal, de symboolonthulling, de grote optocht, de kinderoptocht, het brakkenfist, wijvesjouwen en uiteindelijk nog de symboolverbranding waar het nieuwe motto bekend gemaakt wordt, is er genoeg leut voor de liefhebber. Je zal dan als nieuwe Prins zijnde maar alles bij moeten wonen, je pak in geen enkel geval uit doen tijdens een activiteit of het feesten. En maar geleefd willen worden. Sommigen houden dit zelfs maar tien geel-blauwe jaren vol.
CV Kachelhout-kollum
Nu is er een onderdeel wat al door vele media aangehaald is als uniek in Gilze. Namelijk het wijvesjouwen. De mannen gaan als vrouw verkleed en andersom. Kruien elkaar van kroeg naar kroeg om daar een spel te doen, wat het nodige bekijks oplevert. Een mooi schouwspel, waar het ene duo al een maand voorbereidingen treft en die dinsdag vanaf negen uur in de ochtend bij de visagist zit. Een ander duo heeft op maandagavond nog snel een idee bedacht hoe ze toch de kruiwagen aankleden om mee te lopen.
Eenvoudig
De spelopzet is ook eenvoudig en daar zit misschien wel de kracht van deze traditionele activiteit. De spelregels zijn als volgt: Je dient één as met een wiel te hebben en voort te bewegen door een kruiende beweging (sjouwen). En neemt deel aan de spellen. Als het zo simpel bij de grote optocht was, dan zou er ook geen roep om een juryrapport zijn. Deze eenvoud maakt het toegankelijk voor iedereen. Van jong tot oud, of je in het verleden meedeed met een omgebouwde caravan of begint met een geleende kruiwagen. Ook past dit qua gender helemaal in de tijd van nu, sommige kunnen een dag echt zichzelf zijn, of je je dan verkleed of niet. Eigenlijk is dat ook de rode draad van carnaval. Verkleed gaan, om een dag door het leven te gaan als een ander. De een doet dit als lief sexy konijntje of als pipo in de kliko, de ander als desinfecteerder of als Sneeuwwitje. Maar dat elke deelnemer zich een bult sjouwt, of twee bulten in vele gevallen, is wel duidelijk.
Stabiele factor
Omstanders die het niet kennen of toevallig op dinsdag in Gilze moeten zijn, zien alleen een verklede kroegentocht voorbij komen. Waar soms de enige stabiele factor de kruiwagen zelf nog is. Dat wijvesjouwen niet alleen in het Brabants carnavals Abc’tje staat, maar ook in de 125 typische gebruiken van het Brabantse carnaval, zegt eigenlijk genoeg. Een traditionele activiteit die ooit het licht zag door de Leuttappers in 1965 en inmiddels al vele edities kende.