Hans Mallens mag zich sinds zaterdag 11 januari de Oppersauwelaar van het Wringersgat noemen. Na drie druk bezochte sauwelavonden werd hij zaterdagavond laat uitgeroepen tot de winnaar van 2025. Met zijn typetje 'D’n Ouwe Hannes' wist hij zowel het publiek als de vakjury met zijn 28e sauweldeelname te boeien en aan het lachen te krijgen. Hij sprak onder meer over A.I. en jeu de boules en natuurlijk ook over de Vijf Eikentunnel. Die tunnel was overigens ook bij enkele andere sauwelaars onderwerp van gesprek, maar er kwam tijdens dit sfeervol weekeinde in De Boodschap nog veel meer aan bod.
Tekst: Brigitte Laurijsen
Foto's: Freek Tolsma
,,Blij dat ik jullie weer eens zie”, zo begon Hans Mallens zijn sauwel. ,,Ik ben er vorig jaar niet bij geweest. Ik vond dat heel erg jammer. En ik spreek nou echt vanuit mijn hart." Dat hart bleek de reden te zijn geweest dat Hans vorig jaar niet als D’n Ouwe Hannes op kon treden. Nu is zijn hart echter weer ‘in orde gemaakt’ en hijzelf weer ‘stand-by’.
Dus zei Hannes tegen ‘ons Trees’: ,,Ik denk dat ik weer eens ga sauwelen”. Haar reactie: ,,Goh ik heb niet gehoord, dat ge er mee gestopt waart. Want ge spreekt nog steeds vloeiend onzin.”
Waar Hannes het over wilde hebben? Over ‘dieën tunnel’. Om precies te zijn over de oproep ‘om unne naam te bedenken voor die tunnel’. Hannes tegen communicatie van de gemeente: ,,Rondom die tunnel ligt café De Vijf Eiken, basisschool De Vijf Eiken, sportveld De vijf Eiken, manege De Vijf Eiken…. Begint er al iets te dagen, welke naam de mensen zouden verzinnen op die oproep?” En, inderdaad het werd dus de Vijf Eikentunnel.
Behalve over de tunnel had Hannes het over A.I., het nieuwe ‘vriendje’ van ‘ons Trees’. Artificial Intelligence dus. Een vriendje waarvan ze denkt ‘dat ie alles weet’. Een nieuwe hobby hebben Hannes en Trees ook, ze spelen jeu de boules bij ‘Het juiste spoor’. Voor de nieuwe liften bij het station heeft Hannes overigens ook al namen bedacht: Defect 1 en Defect 2.
Histor
Piet Reinieren had dit jaar voor een nieuw typetje gekozen. Hij stelde zich voor als Histor en hij vertelde dat zijn vrouw Flexa heette. Histor bleek de nieuwe uitbater van Café de Heeren van 'Himmel niks'. Toen hij over het bestaan van ‘Glize’ hoorde, dacht hij dat ook Hans Glissenaar een nieuw café wilde beginnen, maar dat bleek 'gelukkig' niet het geval te zijn. Histor besloot burgemeester Alssema te vragen om 'Himmel niks' te openen. Na een lange zoektocht via ‘Glize’ (,,Waar ligt dat?”) had Alssema het café gevonden, maar toen bleek dat hij geen schaar bij zich had om het openingslint door te knippen. Het werd dus een nagelschaartje, met als gevolg dat het heel lang duurde voor het lint was doorgeknipt. De bloembakken wilde Histor laten vullen door Groen Gilze Rijen. Ook bleek Histor te hebben deelgenomen aan de Ronde van de Leren Zool. Dat werd uiteraard een hilarische rit.
Clara
Marie-claire Schut stapte als BOA Clara in de ton. De taakstraf die Clara vorig jaar had gekregen zat er op, maar ze had die taak zo goed uitgevoerd dat ze een half jaar langer mocht blijven. Bij de eerste vergadering in het gemeentehuis ging het echter al fout. Clara legde uit: ,,Ik kwam al te laat binnen en struikelde over mijn veters en gooi zo mijn mok met koffie de zaal in over de tafel in 1000 stukjes. Marielle Doremalen zag mijn zenuwen en zei ga maar zitten Clara ik ruim dat wel op en breng die troep wel naar de keuken ik pak ff mijn bezem… dus ik kijk ze aan en vraag een bezem… ik zee nou dat kleine stukje kun je toch wel lopen”. Clara’s conclusie: ,,Dus ja dat was mijn eerste waarschuwing ge mag mensen uit Gilze niet belachelijk maken ik zee nou dat doen ze gelukkig zelf wel hé”.
Lowieke
Jeroen Nooten stelde zich voor als Lowieke, voorheen hoofd putjesschepper van de gemeente Gilze en Rijen. Voorheen, want zijn functie was komen te vervallen. Burgemeester Alssema bleek voor Lowieke echter een nieuwe functie in gedachten te hebben. Hij gaf hem de opdracht om de inwoners het geloof in de gemeente terug te geven. De opdracht bestond uit drie onderdelen. Lowieke wilde Klein Bethlehem in ere herstellen en besloot dat de burgemeester en wethouders Machielsen en Scheifes wel als herders zouden kunnen dienen. De tweede opdracht was 200 man vrijwillig onder één dak krijgen en de derde was mensen ‘een traan van de lach op het gezicht toveren’. Daarin slaagde Lowieke met zijn sauwel en aan het einde zegende hij het publiek ook nog eens met wijwater.
D’n Barry
Toine Ras trad op als D’n Barry. Hij vertelde Rijen een ‘ongelofelijk skon durp’ te vinden. Barry: ,,Ik ben nog steeds zo blij dat ik veurig jaar hier ben beland en nie in… Molenschot, da vind ik net zo’n sekte. Of Hulten, da is wa. En al hillemaal nie in Glize, of hoe heet da durp eigenlijk. Da ge een verkeersbord moet saboteren om un bietje aandacht te krijgen”. Behalve over de diverse dorpskernen had D’n Barry het over de armoede in Atalanta (,,ze eten schimmelkaas, drinken oude wijn en rijden rond in unne auto zonder dak”) en vertelde hij op zoek te zijn naar een huis. Ook opstaan in het openbaar vervoer – of juist niet – kwam in zijn sauwel ter sprake. Aan het einde van zijn optreden toonde Barry vol trots zijn inburgeringscertificaat, dus volgend jaar is hij zeker weer te zien.
Juuleké
Ook Mike van Gool was dit jaar weer van de partij, maar zijn bekende karakter Juuleké kon helaas alleen op donderdag en zaterdag in de ton plaats nemen. Op vrijdag was Mike tot zijn en ook tot het verdriet van het publiek ziek. Het publiek van donderdag en zaterdag werd gelukkig wel getrakteerd op een reisverhaal waarin zowel de sauwelaars als de RCS voor kwamen. Die reis had duidelijk een link met het carnavalsmotto ‘Gaode meej op Reijs?’ en de eindbestemming was het Duitse Holzkirchen waar het oktoberfeest werd gevierd. De mannen in een Lederhose en de vrouwen in een Tiroler jurk. Onderweg maakten ze van alles mee. Juuleké: ,,Na een uurké of 6 vroeg Claire…Juuleké…Zou wel eens willen weten waar we zen…Ze maakt een elastiekské van dat zeil los…stikt dat kopké door dat gat…waait dér kunstgebit uit duré molen…”. En dat was nog maar aan het begin van de reis...
Jac Bink trofee
Spannend. Dat was het iedere sauwelavond en zelfs nadat Hans Mallens drie maal als dagsauwelaar werd uitgeroepen, was het toch nog niet helemaal zeker wie de Oppersauwelaar zou worden. Dat bleek uiteindelijk ook Hans, bij iedereen bekend als D’n Ouwe Hannes. De zeer ervaren sauwelaar ontving de Jac Bink Wisseltrofee uit handen van Ine Catharina Bink. Zij liet weten het ieder jaar opnieuw bijzonder te vinden om de trofee aan de ‘Oppersauwelaer’ te mogen uitreiken. Hans Mallens glunderde op zijn beurt van trots en zijn collega-sauwelaars gunden hem de winst overduidelijk. Ze vormen een hechte groep die ieder jaar uit kijkt naar dit vrolijke evenement.