Gilze Rijens Industrieel Contact. Dat is voluit de naam van de nu 75-jarige ondernemersvereniging GRIC. Bij de oprichting van de organisatie in 1949 was de afkorting nog niet GRIC, maar RIC. De betekenis: Rijens Industrieel Contact. Er waren op dat moment namelijk alleen bedrijven uit Rijen lid en nog geen uit Gilze. Daarin kwam in de loop der jaren verandering. In 1968 werd het eerste bedrijf uit Gilze lid, gevolgd door het eerste bestuurslid uit Gilze in 1970. In 1984 veranderde de naam RIC in GRIC. In 2024 is het GRIC niet meer weg te denken uit de gemeente Gilze en Rijen. Voorzitter Wil Hermens vertelt over de organisatie die nu meer dan 200 leden telt. Er blijkt in 75 jaar tijd veel te zijn veranderd en er gaat in de toekomst nog meer veranderen.
Door Brigitte Laurijsen
Wil Hermens, de huidige voorzitter van het GRIC, vertelt dat de oprichtingsvergadering van het RIC plaats vond op 6 mei 1949 in Hotel Nooten in Rijen. De eerste voorzitter was de heer J.L. Theeuwes en de eerste secretaris was de heer N.A. Theeuwes. Andere bestuursleden van het eerste uur waren de heer F. Klerx, de heer A. Pelckmans, de heer G.J. Noverraz en de heer L.J. Uijtendaal. Aanvankelijk telde het RIC 39 leden, allen afkomstig uit de leer- en metaalindustrie. Over de motivatie van de oprichting vertelt Wil Hermens dat er kort na de Tweede Wereldoorlog een gebrek aan arbeidskrachten was. In plaats van elkaars arbeidskrachten bij elkaar ‘weg te halen’ wilden de GRIC-leden samenwerken teneinde door te kunnen blijven werken.
Eerste jaren
Niet alleen het gebrek aan arbeidskrachten was in 1949 onderwerp van gesprek. Ook brandbestrijding, treinverbindingen, de locatie van een nieuw te bouwen raadhuis en het doorlichten van personeel op t.b. stonden op de agenda. In 1950 kwamen onder meer werken op zaterdag en tijdens de 5-mei-viering, woningbouw, waterzuivering en de elektrificatie van de spoorlijn ter sprake. In 1951 werd gesproken over het voortbestaan en de activiteiten van het RIC zelf. Ook het werken op Koninginnedag, de lonen van personeel en het juist niet bij elkaar weghalen van personeel werden besproken. In 1960 stond de vijfdaagse werkweek op het programma.
Karakter
In 75 jaar tijd kan er veel veranderen en dat is ook zeker het geval bij de jubilerende ondernemersvereniging. Qua omvang is het ledenbestand gestegen van 39 in 1949 naar ruim 200 in 2024. Die leden zijn niet meer alleen afkomstig uit Rijen, maar ook uit Gilze en andere dorpskernen. Ook is het ledenbestand divers. Waren bij de oprichting alleen leden uit de leer- en metaalindustrie afkomstig, anno 2024 zijn de bij het GRIC aangesloten bedrijven zeer gevarieerd van karakter.
Ook het karakter van de ondernemersvereniging zelf is sterk veranderd. Uiteraard stond het bedrijfsleven vroeger centraal, maar tijdens de vergaderingen kwamen ook sigaren en alcoholische dranken op tafel. Daarnaast worden tegenwoordig andere onderwerpen besproken.
Belangenvereniging
Wil Hermens, die sinds 2002 lid is van ‘een prettig netwerk’, zoals hij het GRIC omschrijft, werd al in 2003 secretaris. Sinds 2023 mag hij zich voorzitter noemen van de ‘belangenvereniging voor alle leden’, zoals hij de ondernemersorganisatie zelf noemt. Gevraagd naar de doelstelling noemt hij verbinden en samenwerken. Collectiviteit is, zo legt hij uit, een speerpunt. Er vinden zakelijke bijeenkomsten plaats, maar ook ontbijtbijeenkomsten en feesten. Op deze manier leren leden elkaar kennen, al is dat bij veel mensen al het geval omdat zij al jaren lid zijn.
Wil is lid vanuit zijn eigen bedrijf WORKIN, waarmee hij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk wil helpen. Over zijn eigen motivatie en activiteiten om zich bij het GRIC aan te sluiten en zich als voorzitter in te zetten, vertelt hij dat duurzaamheid, participatie en verbinding onmisbaar zijn. Als voorzitter gaat hij bij nieuwe leden ‘op de koffie’. Hij staat voor hen open en luistert naar hen. Hij hoort mooie verhalen, maar ook minder mooie. Integriteit en vertrouwen zijn bij die gesprekken zeer belangrijk. Wil heeft niet de illusie dat hij alle vragen zelf kan beantwoorden en ook zeker niet dat hij alle problemen persoonlijk kan oplossen, maar hij kan leden wel naar anderen doorverwijzen.
Energie en toekomst
Duurzaamheid is in 2024 niet meer weg te denken. Wil Hermens vertelt tijdens het weekbladinterview over zijn eigen pand, dat compleet gasloos is, maar hij vertelt ook dat niemand aan duurzaamheid ontkomt. Voor bedrijven ziet hij uitdagingen. Hij legt uit: ,,Er wordt te veel stroom gebruikt en het net is te krap. Klimaatstress moet worden verminderd. We moeten samen energie opslaan en opwerken. De neuzen moeten dezelfde kant op.”
Gevraagd naar de andere toekomstplannen van het GRIC antwoordt Wil: ,,Het aantal leden is geen doel op zich. Wel moeten mensen zich er thuis voelen.” De verbinding onderling is zeer belangrijk.
Feest vieren
Die verbinding was zeker zicht- en voelbaar tijdens de viering van het 75-jarig bestaan die onlangs plaats vond in de Jacobushoeve. Wil kijkt terug op een fantastisch feest waar niet alleen werd gevierd, maar waar ook herinneringen werden opgehaald. De opbrengst kwam ten goede aan twee goede doelen, De Grobbebolllen en De Voedselbank. Maatschappelijke organisaties waarvan de GRIC-voorzitter het jammer vindt dat zij nodig zijn. Een ander GRIC-jubileum dat gerust een mijlpaal mag worden genoemd, is het 60-jarig bestaan. Dat werd destijds gevierd in garage Van Dorst, waar een bedrijvenbeurs plaatsvond. Op een archieffoto is te zien dat er veel belangstelling was.