Grondeigenaren gaan samen met de Natuur- en Landschapsvereniging Gilze en Rijen, de Uilen- en Weidevogelwerkgroep, Brabants Landschap, Waterschap Brabantse Delta, gemeente Breda en gemeente Gilze en Rijen zorgen voor 5 hectare nieuwe natuur en een klimaatbuffer bij buurtschap Langereit in het buitengebied van Gilze. Het gaat om een deel van het stroomgebied van de Gilzewouwerbeek. Het natuurherstel komt voort uit het burgerinitiatief ‘de Wouwervallei’. De samenwerkingsovereenkomst is op 25 november ondertekend. Zodra de benodigde vergunningen zijn verleend, starten de graaf- en grondwerkzaamheden, gevolgd door aanplant van struweel, kruidenrijk grasland en verschillende bomen.
De Gilzewouwerbeek stroomt van Gilze via de Molenleij naar de Mark in Breda. Het natuurherstel richt zich op het gebied tussen de Chaamseweg en Klein Heike in het buitengebied van Gilze. Het is een van de plannen om het hele stroomgebied van de Gilzewouwerbeek natuurlijker en klimaatbestendig in te richten. Dat gebeurt met nevengeulen, waterberging, hakhoutsingels, struweelrand, kruidenrijk grasland, braamstruweel en verschillende bomen. De natuurlijke inrichting moet de leefomgeving van bijvoorbeeld de kerkuil, de steenuil en de boomkikker en diverse planten verbeteren.
Water vasthouden
Gezien de klimaatverandering is het doel om water zo lang mogelijk in het gebied te houden. Dat voorkomt verdroging in het buitengebied en natte voeten in bewoond gebied. Dit gebeurt door gedeeltes af te graven die vervolgens bij hoog water kunnen overstromen. Ook worden er nevengeulen gegraven die kronkelen, waardoor het water langzamer stroomt.
Over de Wouwerbeek
Een wouwer is een oud woord voor visvijver. De heer van Breda had honderden jaren geleden in de omgeving van Breda een paar wouwers als vorm van voedselvoorziening. Een groot gedeelte van het gebied tussen de Bavelseweg en de Chaamseweg in Gilze bestond vroeger uit bos en heide. De aanduiding Heike verwijst naar dit heidegebied.
Vervolg
Na vergunningverlening kan worden gestart met de graaf- en grondwerkzaamheden, gevolgd door aanplant. Afhankelijk van teeltplanning, weersomstandigheden, beschikbaarheid en opdrachtverlening aan aannemers is de natuurlijke inrichting naar verwachting in het voorjaar van 2025 afgerond.