Een volle zaal met geïnteresseerden was op 8 oktober in de Schakel Gilze samengekomen om de lezing van Paul Faes aan te horen. Cees Wirken was erbij en doet verslag. Ton de Bruyn kijkt in deze publicatie vooruit naar het bevrijdingsconcert ‘It’s all about Freedom' dat 19 oktober op de agenda staat.
Door Cees Wirken
Heemkring Molenheide had het juiste thema goed ingeschat. Bijna kon je een speld horen vallen zo aandachtig werd de lezing gevolgd. Een lezing die nu eens niet direct ging over het vliegveld maar die een aantal zaken onder de aandacht bracht.
Als eerste was daar het schijnvliegveld de Kiek in Riel, de functie hiervan en wat men eraan deed om dit aan de geallieerden ook duidelijk te maken. Paul geeft als voorbeeld dat de namaak- startbanen wit geschilderd werden om duidelijkheid te scheppen dat daar iets te doen was, dit in tegenstelling tot de startbanen op de Fliegerhorst die juist camouflagekleuren kregen. De houten vliegtuigen werden geschilderd met de juiste kenmerken en verstopt aan de rand van de Kiek zodat ze net echt leken.
Heidebloem
Ook gaf Paul aandacht aan een uitvalbasis in het noorden van Tilburg met de naam Heidebloem. Ook hier een kleurig verhaal met als saillant detail dat de uitvalbasis maar een keer is gebruikt.
Na de pauze ging hij uitvoering in op MASt8, een munitie werkplaats en opslagplaats die in dienst stonden van de vliegbasis, bewust daar gekozen. Ver van het vliegveld maar wel met dagelijkse transporten vanuit MASt8 naar de vliegbasis voor munitieaanvoer.
Heel gedetailleerd heeft Paul het gebied, in de Loonse en Drunense duinen, in kaart gebracht, mede door contacten met verzetsstrijders uit die tijd, die een perfecte kaart hadden getekend. Hij kon dus precies aangeven waar bunkers, werkplaatsen, barakken voor het personeel en sportvelden waren gesitueerd. 3D animaties gaven aan hoe verschillende gebouwen eruitzagen.
Dolle Dinsdag
Op dolle dinsdag, 19 september 1944, werd een groot deel van dit complex verwoest omdat er veel van de daar liggende munitie werd opgeblazen door de Duitsers zelf.
Een boeiende lezing waar na afloop nog veel vragen werden gesteld.
Bevrijdingsconcert ‘It’s all about Freedom'
Door Ton de Bruyn
Aanstaande zaterdag, 19 oktober, wordt een onvergetelijke avond op Vliegbasis Gilze-Rijen tijdens het bevrijdingsconcert van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Prachtige muziek, vaak met de bekende swing elementen, waarmee op een bijzondere manier gevierd wordt dat we in vrijheid leven.
Ook muziek maken was in Gilze en Rijen tijdens de oorlog niet vanzelfsprekend. Beide harmonieën moesten hun instrumenten inleveren omdat ze zich niet aansloten bij de Kultuurkamer. Mijn vader vertelde altijd zijn trompet bij zich gehouden te hebben, wat hem een gevoel van vrijheid bood. Hij maakte muziek met zijn vrienden en bij de eerste bevrijdingsfeesten lieten ze de lokale bevolking en bevrijders met elkaar dansen. Toen beide harmonieën zich weer op straat konden laten zien en horen, konden ze samen met de bevolking vieren hoe vrijheid klonk.
Universeel
Dat gevoel zal ook weer opgewekt worden bij de klanken van het professionele orkest dat Gilze-Rijen als thuisbasis heeft. Muziek verbroedert en verbindt en dit zal in de muziekkeuze tot uitdrukking komen. Dat de wens om in vrede samen te leven universeel is, komt ook tot uitdrukking in de aanwezigheid bij de concert van een aantal Duitse gasten uit Gerolstein. Verschillende facetten van vrijheid komen aan bod binnen het programma met muziek in allerlei genres en de beelden en verhalen van militairen, privé en in hun werk. Daarnaast zal een centrale plaats ingeruimd worden voor het indrukwekkende verhaal van een plaatselijke spreker over de betekenis van vrijheid in Gilze en Rijen.
Verbinding door muziek, beeld en tekst in een hangar op de vliegbasis. Een emotionele reis langs de route van de bevrijders. Het verhaal begint met een krachtige situatieschets van de laatste oorlogsdagen en het majestueuze geluid van Lancasters die overvliegen. Van daaruit ontvouwt zich een meeslepende reis naar een uitbundige finale.
Uitverkocht
Op de thuisbasis Gilze Rijen vindt de première voor een uitverkocht huis plaats. Trompettist Robin Rombouts, ooit gestart bij koninklijke harmonie St. Cecilia zal zich ongetwijfeld van zijn beste kant laten horen. Na deze vliegende start zal het orkest Koninklijke Luchtmacht met zangeres Anneke van Giersbergen haar muzikale, bevrijdende tocht door Nederland vervolgen.