Begin dit jaar startten cultuurcoaches Ilse en Michiel een fotografieproject in de Groeituin in Gilze. Samen met in totaal zo’n 20 deelnemers van de Groeituin hebben zij toegewerkt naar een museale fototentoonstelling die de komende periode op locatie te zien zal zijn. De tentoonstelling is extra geopend tijdens de Open Atelierroute van Kunstweek Gilze en Rijen op zondag 13 oktober.

‘Alles wat aandacht krijgt, groeit’. Dat is de slogan van de Groeituin aan de Strijp in Gilze en vat het concept van deze plek perfect samen. Een participatie- en re-integratie plek aangeboden door de gemeente Gilze en Rijen, gelegen in een prachtige siertuin met aangrenzende moestuin. Er vinden tal van verschillende activiteiten plaats, waarbij gekeken wordt naar de persoonlijke interesses van de deelnemers. Hier kunnen deelnemers zich in eigen tempo ontwikkelen, daarbij ondersteunt door de professionele begeleiding van de aanwezige Groeicoaches Anne, Marie-Louise en Miriam.

Cultuurcoaches

Stichting Cultuurplaats is het platform binnen Gilze en Rijen voor cultuureducatie en -participatie. Cultuurplaats vindt het belangrijk dat iedereen laagdrempelig kan deelnemen aan kunst en cultuur, bijvoorbeeld door projecten en/of evenementen. Cultuurcoaches leggen verbindingen tussen cultuur en andere domeinen. Ze slaan bruggen tussen cultuur en bijvoorbeeld sport, onderwijs en het maatschappelijke veld. Sinds 2019 is er een beweging gaande in de richting van het sociaal domein.

“In maart 2023 maakten wij als cultuurcoaches voor het eerst kennis met de nieuwe Groeituin. We zijn sindsdien in nauw contact gebleven. Samen met hen hebben we regelmatig gebrainstormd over de vele mogelijkheden die cultuurparticipatie kan bieden op deze plek. Dat heeft onder andere dit project opgeleverd,"aldus Michiel en Ilse.

In de gesprekken die de cultuurcoaches met de groeicoaches van de Groeituin hebben gevoerd over een eventuele samenwerking, gaven de groeicoaches aan dat een aantal deelnemers interesse heeft in fotografie. De directe aanleiding was een interview in nieuwsbrief De Groeibrief met een deelnemer. Hij zou de verschillende soorten planten en gewassen in de sier- en moestuin graag vastleggen in een fotoboek: "Fotografie leent zich uitstekend om allerlei botanische vondsten uit de tuin te documenteren en bovendien de schoonheid en om het unieke van deze plek vast te leggen. Het laat je opnieuw naar je omgeving kijken. En dat kijken en bekijken doe je samen met andere deelnemers."

Project

Vanaf januari zijn de cultuurcoaches Ilse en Michiel van Cultuurplaats maandelijks in de Groeituin geweest voor het fotografieproject. Zij gaven een reeks workshops en deelden analoge compact camera’s uit aan deelnemers van de Groeituin. Zo was er driemaal een Workshops Cyanotype oftewel Blauwdruk en driemaal een workshop Pinhole. Om de foto’s uit de pinholecamera’s te ontwikkelen is er zelfs een doka gerealiseerd. Tenslotte zijn er analoge point-and-shoot camera’s en fotorolletjes uitgedeeld aan de deelnemers. Hiermee hebben zij gedurende de hele project-periode gefotografeerd in en om de Groeituin.

Veel deelnemers waren werkelijk aangenaam verrast door de kwaliteit van hun eigen foto’s. Veel beter dan ze ooit hadden verwacht! “Ik had echt een rotweek van de week. Ik had het gevoel dat ik niks waard was. Ik stel helemaal niks voor, dat gevoel heb je wel eens. Ik had ook helemaal geen zin om te komen, maar omdat het vandaag de Fotografie Workshop was ben ik toch gekomen. Nu voel ik me veel beter: ik ben wel wat waard, ik kan toch wel wat,” aldus een deelnemer na afloop.

Uiteindelijk zijn er zo’n 250 tot 300 foto’s gemaakt, waarvan de cultuurcoaches samen met de deelnemers een selectie hebben gemaakt. Het aantal is teruggebracht tot ongeveer 40 foto’s die op groot formaat uitgeprint zijn voor de tentoonstelling. De selectie geeft een mooi beeld van de tuin in de loop van de jaargetijden en in al haar facetten.

Expositie

Nu worden de resultaten van de workshops, alsook foto’s gemaakt met de uitgedeelde analoge camera’s getoond aan een groter publiek. In een museale expositie, in en om het paviljoen van de Groeituin. Zowel binnen als buiten in de unieke en prachtige tuin zullen werken te zien zijn. De expositie toont wat een bijzondere omgeving de tuin is en wat een schoonheid er in de natuur te vinden is als je er oog voor hebt. Maar bovenal laat de tentoonstelling de kracht en groei van de makers zien, die zich hebben opengesteld en die stuk voor stuk hebben bijgedragen aan dit project.

Het fotografieproject is mede mogelijk gemaakt door de Coöperatieve Duurzaamheidsbijdrage van Rabobank de Zuidelijke Baronie en gemeente Gilze en Rijen.

Te zien: t/m 8 november 2024: ma t/m vr 9.00-12.30 uur - Zondag 13 oktober 12.00-17.00 uur in kader van Open Atelierroute van Kunstweek Gilze en Rijen