Tijdens de vrijwilligersvergadering van afdeling Rijen-Molenschot van de Zonnebloem op dinsdag 17 september in de Molenwiek in Molenschot, was er deze keer ook een spreker van de politie aanwezig die kwam vertellen over het onderwerp 'Cybercrime'.
Antoon Verhoeven van de politie Midden Brabant gaf, met ondersteuning van een vertegenwoordiger van de gemeente, een inleiding over een onderwerp waar we steeds meer mee te maken krijgen: cybercrime: "Hij benadrukte dat iedereen slachtoffer kan worden en dat de misdadigers achter dit fenomeen steeds slimmer worden. En ook goed oplettende mensen tuinen erin. Antoon liet een filmpje zien waarin een man aangaf dat hij € 85.000 was kwijtgeraakt en dat is natuurlijk heel zuur."
Overkomt mij niet
"Je zult wel denken, dat overkomt mij niet, maar wij zien elke dag weer schrijnende gevallen. Dagelijks vallen er honderden slachtoffers” aldus de politievertegenwoordiger.
Iedereen kent inmiddels wel de appjes met berichtjes die beginnen met “Ha pap, ik ben mijn telefoon kwijt, kun je mij even helpen.” Maar het wordt steeds lastiger wanneer je een bericht krijgt van je bank dat lijkt op dat van je eigen bank maar waarin een klein verschilletje zit. "De zaal met vrijwilligers luisterde aandachtig naar de inleiding en een aantal mensen kwam ook met voorbeelden die ze zelf hadden meegemaakt. Voor de meeste mensen was het toch een wake-up call om kritisch te blijven letten op apps, mails en software want een foutje is zo gemaakt en het kan handen met geld kosten. Antoon benadrukte dat de meeste problemen ontstaan bij oudere mensen die wat minder zijn opgegroeid met het digitale tijdperk. Ook verzocht hij de vrijwilligers in hun contacten met de gasten het onderwerp te benoemen aangezien die vaak nog wat ouder zijn."
In het zonnetje
Aan het eind van de vergadering zette voorzitter Ad Klaassen vrijwilliger Paula van Rijckevorsel in het zonnetje. Ze is 32 jaar met hart en ziel vrijwilliger geweest maar door lichamelijke ongemakken is het niet meer mogelijk om die taak te vervullen en is ze gast geworden. Jarenlang heeft Paula de Zonnebloem geholpen met uitstapjes, bezoekwerk en het maken van foto’s. Met weemoed nam ze afscheid van het vrijwilligerswerk. “Ik vond het heel fijn om vrijwilliger te zijn en heb er veel voldoening uit terug gekregen. Maar ik blijf bij de Zonnebloem en heb me al opgegeven voor het volgende uitstapje”, aldus Paula.