Op woensdagavond 11 september was sportpark De Vijf Eiken in Rijen het toneel voor een uniek evenement: het G-voetbaltoernooi van Coaches on Tour. Spelers met een beperking kregen de kans om voor één avond te trainen onder begeleiding van bekende trainers uit het betaalde voetbal. Het toernooi dat zijn oorsprong kent in Barendrecht, werd vanaf vorig jaar uitgebreid en had nu dus ook de accommodatie van VV Rijen als speellocatie. De deelnemende G-spelers uit de regio voelden zich voor één keer een echte profvoetballers van bijvoorbeeld NAC Breda, RKC Waalwijk, Willem II, vrouwenteams en diverse Brabantse eerste divisieclubs. Weekblad Gilze & Rijen was erbij en sprak met zowel deelnemers als de eredivisietrainers Hoefkens (NAC), Maes (Willem II) en Fräser (RKC Waalwijk).

Tekst: Tim van Laerhoven

Foto's: Brechje Struiksma

Carl Hoefkens, hoofdtrainer van NAC Breda sprak lovende woorden over het G-voetbaltoernooi bij VV Rijen: “Ik vind dit geweldig. Een schoolvoorbeeld van hoe het zou moeten gaan bij de spelers in het professionele voetbal. Respect, plezier en samenhorigheid, dat zie je terug. Alles komt hier samen. In het professionele voetbal zie je steeds vaker minder respect. Bovendien is er vaker haantjesgedrag te zien. Ik neem de ervaringen van deze avond zeker mee naar mijn spelersgroep.”

Fantastisch

Henk Fräser, hoofdtrainer van RKC Waalwijk, toonde zich al net zo enthousiast: “Ik vind het fantastisch, met name in de nieuwe opzet. Nu is de activiteit verspreid door het land in de avond in plaats van de hele dag in Barendrecht. Ook het plezier dat er bij de G-spelers vanaf spat, is echt een genot om te zien. Die energie is alleen moeilijk om mee te nemen naar de spelersgroep, dit moet je echt meemaken, pas dan krijg je door wat er hier afspeelt. Als ik dit vertel aan de spelersgroep dan snappen ze dat maar daarna gaan ze direct over tot de orde van de dag. Dat is het eerlijke verhaal.” Henk voegt eraan toe: “De G-spelers maakten zelfs dolletjes over de mindere prestaties van RKC Waalwijk op dit moment. Daar kan ik goed tegen. Ik vind dat alleen maar grappig.”

Heerlijk wakker worden

Peter Maes, de Belgische trainer die Willem II afgelopen seizoen kampioen maakte, was ook onder de indruk van de sfeer, sportiviteit en saamhorigheid tijdens het toernooi: “Ik vind het echt geweldig om deze jongens en meiden blij te maken. Het plezier en de beleving is enorm. Ik denk dat de deelnemers de ochtend na het toernooi heerlijk wakker worden. Ik kijk nu al uit naar volgend jaar!”

Om nooit te vergeten

Jaap de Bijl, deze avond speler van het NAC Breda-team, vertelt: "Voor mij was het een avond om nooit te vergeten. Het was geweldig om het toernooi met zulke bekende coaches te ervaren. Het was ook superleuk dat we het tenue van de club waar we voor speelden aan het eind van het toernooi mochten houden.” Jaap voetbalde deze avond samen met zijn vriend Mitchell Vermetten. Samen stonden ze in de voorhoede. Mitchell vond het ook top: “Superleuk deze avond. Ik had nooit gedacht dat de trainer van NAC Breda ooit mijn trainer zou zijn. Ik had dit niet willen missen.”

[KADER]

BVV Barendrecht, VV Rijen, WSV’30, ZSV Zeilberg, Rohda Raalte en VV Drachten waren op woensdag 11 september tussen 17.00 en 20.00 uur de gastverenigingen voor Coaches on Tour. Bij dit jaarlijkse toernooi worden voetballers met een beperking gecoacht door trainers uit het betaald voetbal. Naast coaches uit de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie waren bij deze editie van Coaches on Tour voor het eerst ook de coaches uit de Azerion Vrouwen Eredivisie vertegenwoordigd.

Coaches on Tour is in 1983 gestart als initiatief van Coaches Betaald Voetbal onder de naam Het Barendrechttoernooi, waarbij coaches uit het Nederlandse voetbal voor het G-voetbaltoernooi afreisden naar Barendrecht. Het idee was om met dit evenement een ontmoeting te creëren tussen de belevingswereld van het betaald voetbal en die van voetballers met een beperking. In de loop der jaren groeide het initiatief uit tot een begrip in de Nederlandse voetbalwereld.Gedurende de periode dat er vanwege corona geen grote evenementen konden plaatsvinden, veranderde de opzet van het toernooi en gingen de coaches een G-voetbalteam uit de eigen regio bezoeken. Het initiatief kreeg met Coaches on Tour in deze periode ook een andere naam.Vorig seizoen heeft het toernooi wederom een nieuwe vorm aangenomen, waardoor het toernooi nu op zes verschillende plekken in het land plaatsvindt. Op deze manier kunnen meer G-voetballers aan het event deelnemen en kan iedere trainer uit het betaald voetbal in de eigen regio onderdeel zijn van een toernooi.

Coaches on Tour is een initiatief van Coaches Betaald Voetbal, de KNVB, Fonds Gehandicaptensport en de Belangenvereniging Scheidsrechters Betaald Voetbal (BSBV).