Veel inwoners van onze gemeente hebben lokale zorg en ondersteuning nodig, maar weten niet altijd de weg te vinden naar de juiste voorzieningen zoals jeugdzorg, WMO-ondersteuning, armoedehulp, participatie en werk. Het Dorpsteam is het eerste aanspreekpunt, maar na vier jaar is het nog steeds niet voldoende bekend en laagdrempelig. Dat was de conclusie van de meerderheid van de gemeenteraad (CDA, D66, GGR, VVD en GB) in oktober vorig jaar. De raad vroeg daarom om een fysiek loket in zowel Rijen als Gilze. Maar wat is daar sindsdien mee gedaan?

Al in 2018 pleitte D66, als enige partij, voor een (fysiek) zorgloket, dat informatie en advies biedt over WMO, welzijn, gezondheid, opvoeding, jeugdhulp en participatie, waaronder armoede. Dit loket zou ook professionals moeten hebben, zoals WMO- en jeugdzorgconsulenten en medewerkers van het GGD-consultatiebureau, voor advies, lichte hulp en doorverwijzing.

Niet voldoende

Volgens Frits van Vugt (D66) werkt het huidige Dorpsteam, waar ContourdeTwern, IMW en MEE samenwerken, niet voldoende. Het heeft maar één keer per week twee uur spreekuur in De Boodschap (Rijen) en De Schakel (Gilze) en eens per maand in De Molenwiek (Molenschot). Uit het GGD- en armoedeonderzoek blijkt dat veel inwoners niet weten waar ze terecht kunnen voor lokale ondersteuning/zorg/minimaregelingen.

Het college heeft voorgesteld om het Dorpsteam ook een dagdeel per week spreekuur te laten houden in het gemeentehuis. Maar als het Dorpsteam niet kan helpen, wordt de inwoner niet direct doorverwezen naar het Sociaal Team, dat wél specialistische zorg kan bieden. Het Sociaal Team is niet aangesloten op (de spreekuren van) het Dorpsteam. Er kan dus niet meteen doorgepakt worden. Dit betekent dat mensen alsnog een aparte afspraak moeten maken. Van Vugt vindt dit onhandig: “Dorpsteam en Sociaal Team moeten aan elkaar gekoppeld worden, zodat inwoners in één keer geholpen worden.”

Ook in Gilze een loket

Daarnaast wil D66 dat er, naast een loket in Rijen ook een loket komt in Gilze, bijvoorbeeld in het Flairgebouw, waar al eerstelijnszorg aanwezig is (huisarts e.d.), waardoor zorgprofessionals beter kunnen overleggen met zowel het Dorpsteam als met het Sociaal Team.

Heeft u vragen of opmerkingen over mogelijke verbeteringen in het sociaal domein? Mail naar fractie@D66gilzerijen.nl.