Het buitengebied van de gemeente Gilze en Rijen zou een aardige proeftuin kunnen worden. Waarom?
Steeds vaker wordt duidelijk dat de intensieve landbouw afkoerst op een faillissement. Landbouw zou in balans moeten staan met de natuur. Maar omdat we alles op rendement baseren is die verbinding verloren geraakt. Een ding kunnen we eenvoudig vaststellen: ‘de agro-industrie staat ver van mensen af’. Een conclusie die staat als een huis. Maar wel een huis dat onbewoonbaar moet worden verklaard. Intensivering, doorgaande schaalvergroting, specialisatie en marktdominantie zijn de ingrediënten van de intensieve Nederlandse landbouw. We zijn op grond van die economische motieven grootschalig gaan produceren voor het buitenland, en hebben daarmee onze eigen leefomgeving naar de knoppen geholpen.
Proeftuin
De Gilze-Rijense proeftuin zou via hernieuwde regelgeving het buitengebied kunnen omvormen tot een gebied waar agro-ecologie de boventoon gaat voeren. Dat betekent dat overheid en ecologische boeren de landbouw herformuleren op ecologische principes, dus afstand nemen van externe hulpmiddelen zoals kunstmest, bestrijdingsmiddelen en fossiele brandstoffen.
Dat klinkt vrijwel als een onmogelijkheid, want het huidige verweven landbouwsysteem kent geen oog voor leefbare alternatieven waar beter rekening gehouden wordt met volksgezondheid. Toch zullen we ons denken over voedselproductie moeten aanpassen. Kleinschalig ecologisch produceren vraagt om een inventieve verandering van landbouwmethoden.
In de nabije toekomst kunnen we via een slimme invulling van de APV, en vaststelling van een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied, een gezond landbouwbeleid mede vormgeven.
Het huidige beleid dat gebaseerd is op minder regelgeving, versoepeling van milieunormen, en vervuiling enkel tegengaan met technologische oplossingen, is vragen om nog meer inleveren op de leefbaarheid van de burgers. Dat is het volgen van de omgekeerde weg.
Met mens en macht prioriteit geven aan gezondheid, vraagt inzet van veel mensen. Maar in onze ogen zijn we dat verplicht aan de toekomst van de aarde, onze kinderen en kleinkinderen. Landbouw en natuur moeten daarom hersteld worden, vooral samengaan in een gezonde symbiose.
GGR denkt daarom liever vooruit!
Info@groengilzerijen.nl