Dit keer wil ik het eens hebben over onze trottoirs en bermen en dan niet over stenen en tegels, maar over het fenomeen stoepplantjes. Deze benaming is door de Leidse Hortus bedacht omdat zij vonden dat alle kruiden in de trottoirs en bermen, vaak aangeduid met onkruid, een positievere benaming verdienen. Veel van de stoepplantjes verdwijnen uit het straatbeeld, omdat veel mensen ijverig de oprit poetsen. Vaak bestaat zo’n oprit uit stenen of tegels en wordt met allerlei gereedschap tussen de tegels of stenen de planten eruit gestoken, eruit schrobben of nog erger met bestrijdingsmiddelen bestreden. Vaak doen ze dat ook nog eens op het openbare trottoir. Dat laatste mag in principe niet, want trottoirs zijn meestal in eigendom bij gemeenten. Natuurlijk snap ik het wel een beetje, want als de stenen of tegels in de trottoirs en bij de opritten omhoog geduwd worden, dan wordt zo’n oprit / trottoir gevaarlijk voor iedereen. En natuurlijk gaat de verkeersveiligheid altijd voor, maar als dat allemaal niet speelt waarom dan toch die mooie planten eruit halen? Ook de gemeentelijke bermen worden door allerlei particulieren plat gemaaid, in feite mag dat niet, terwijl er vaak hele mooie stoepplantjes staan.

Stoepplantjesonderzoekers

Waarom toch zoveel aandacht voor dat spul op de stoep, trottoir en de berm? Dat komt omdat planten in de stad bijdragen aan de biodiversiteit in ons land. Daarnaast zorgen ze met z’n allen voor verkoeling. Het gaat dus niet enkel om de mooie niet versteende tuinen, maar ook op allerlei andere groeiplaatsen waar planten opkomen. Dat kan zijn; op muren, langs huizen, in boomspiegels en tussen de stenen en zelfs op tijdelijk niet bebouwde grote of kleine bouwplaatsen. Wist je dat ons land 800 soorten stoepplantjes kent? De actie stoepplantjes is door de Hortus in Leiden al gestart in de coronatijd. Inmiddels zijn er al veel mensen actief met het waarnemen van de stoepplantjes. Beginnende stoepplantjesonderzoekers (nieuw scrabble woord) worden op weg geholpen door de stoepplantjesspecialisten (nog zo een) die bij die stoepplantjes met krijt de naam van het gevonden plantje plaatsen.

Geen bestrijdingsmiddelen op de stoep

Wist je dat particulieren al vanaf 1 januari 2015 geen bestrijdingsmiddelen meer mogen gebruiken om de stoep onkruidvrij te houden? Bij deze een oproep aan alle gemeenten zet daar de handhaving eens wat meer op in, want er zijn nog steeds lieden die dat doen. Wil je ook meedoen met stoepplantjes spotten, kijk dan eens op stoepplantjes.nl en je komt daar van alles tegen om deze bijzondere plantjes te leren kennen.

Eindig ik wat minder prettig, maar wist je dat bestrijdingsmiddelen luchtweg- en huidaandoeningen kunnen veroorzaken, maar ook het zenuwstelsel en de vruchtbaarheid/voortplanting kunnen aantasten en tot slot kanker veroorzaken? Dus stop ermee!