Terwijl ik aan het nadenken ben, en de regen naar beneden klettert, waarover mijn volgende column moet gaan, besef ik ineens dat volgende week de zomer op 20 juni in gaat. Andere jaren ging de lente gewoon met zon aan de hemel over in de zomer, maar dit jaar verrast de hemel ons met bakken water. Mijn tuin heeft amper tijd om te bekomen van al het water en regelmatig moet ik met laarzen naar mijn tuinhuisje. Het BBQ set staat geduldig te wachten, maar de planten groeien als kool. Vingerhoedskruiden zijn bijna net zo groot als ik en de hoogste vingerhoedskruid heeft een afmeting van een meter en 57 cm. Kortom; de tuin en de planten klagen niet.

Volgens astronomen start de zomer dus op 20 juni 2024, maar voor de meteorologen is de zomer al begonnen, namelijk op 1 juni. Dit jaar hoop ik dat de astronomen, wat zonnestralen betreft, meer gelijk krijgen, dan die meteorologen. Wat wel blijft, gelukkig, is dat het op 20 juni de langste dag van het jaar is. Dit komt omdat de zon dan het hoogst op het noordelijk halfrond staat. Dit noemen we ook wel de zomerzonnewende. De zonnewende is een gebeurtenis, waarbij de zon, vanuit de aarde gezien, de meest noordelijke of zuidelijke positie bereikt. Officieel hebben we dan ook een zomerwende en een winterwende. Winterwende op ons noordelijk halfrond betekent dat we de kortste dag van het jaar hebben en die valt dit jaar op zaterdag 21 december om 10.19 uur. Er is die dag maar ongeveer 7,5 uur daglicht aanwezig. Gelukkig duurt dat nog even, want eerst hebben we de langste dag van het jaar. Op donderdag 20 juni 2024 duurt die dag in ons land ongeveer 16 uur, 16 minuten en 47 seconden. Graag laat ik aan jullie lezers over hoe lang de avond / nacht dan duurt.

Feestdag

Voorheen was deze zomerwende een echte feestdag. De Germanen en Vikingen ontstoken op die dag grote brandstapels om de kwade geesten te verdrijven. Later, in de 7e eeuw, koppelde de katholieke kerk deze heidense midzomerfeesten aan de geboortedag van Johannes de Doper, 24 juni, en werd het dus een christelijke feestdag. In de Middeleeuwen werd het een traditie om op de avond voor de Sint-Jansdag overal grote vuren aan te steken. Deze grote vuren hadden dezelfde betekenis als de Paas- en Nieuwjaarvuren, een overgang naar het nieuwe seizoen.

Speciaal licht

Vuren aansteken is niet handig vanwege smog, stikstof en brandgevaar, maar de natuur anders ingaan, als je tenminste kunt, is misschien wel leuk. Doe dat op die dag eens anders, loop wat rustiger, sta even stil en geniet van je omgeving of luister eens goed naar de vele geluiden. Dit alles wordt nog extra versterkt door het speciale licht op deze zomerwende.