Afgelopen avonden, en dan bedoel ik de avonden dat het heerlijk droog was, zag ik mijn dierbare vrienden en vriendinnen weer rond ons huis vliegen. Natuurlijk doel ik dan op onze vliegende zoogdieren, de vleermuizen. Altijd leuk om deze nachtelijke vliegers weer te zien. Niet alleen omdat ik ze mooi en bijzonder vind, maar ook omdat ze mij helpen goed te slapen. Ja, want deze vliegende wonderen zorgen er wel voor dat er minder muggen rond mijn huis vliegen. De wetenschap heeft namelijk uitgerekend dat een vleermuis per nacht een kwart tot een derde van zijn lichaamsgewicht aan insecten opeet. Dat betekent dat zo’n vleermuis 3000 insecten per nacht eet. Het menu bestaat voornamelijk uit muggen, kleine nachtvlinders en kleine kevers.

Gewone dwergvleermuis

De vleermuis, die het meest voorkomt in onze stenen omgeving is de gewone dwergvleermuis. Dit diertje is maximaal 51 millimeter groot met een gewicht van maximaal 8 gram, maar met wel een spanwijdte van maximaal 24 centimeter. Door die vrij lange, smalle vleugels lijken deze mini zoogdieren plotseling zeer groot, maar als de vleugels zijn opgevouwen passen de gewone dwergvleermuizen in luciferdoosjes. Zo klein als ze zijn, toch draagt deze kleine soort ook bij aan een vermindering van muggen, want de gewone dwergvleermuis eet ongeveer 1000 kleine insecten per nacht. Als je verder gaat met rekenen, dan kom je tot hele mooie cijfers. Gewone dwergvleermuizen zijn grosso modo zo’n 7 maanden per jaar actief. Dit betekent in principe zo’n 210 nachten en dat maal 1000 maaltijden, dan kom je op het mooie getal van 210.000 insecten, waaronder veel muggen. En dan heb je het over één gewone dwergvleermuis, maar in een buurt leeft gewoonlijk een kolonie van die prachtige diertjes. Zo’n kolonie bestaat vaak uit 70 gewone dwergvleermuizen en dan wordt de som bijna 15 miljoen insecten per jaar!

Last van muggen? Neem een vleermuis!

Deze slogan heb ik niet bedacht, maar is in het leven geroepen door Zoogdiervereniging Nederland. Hierboven is duidelijk het nut bewezen van deze vliegende wonderen, maar het gaat niet zo goed met de vleermuizen sinds we onze huizen steeds beter isoleren. Op zich is dat goed, want duurzaamheid is belangrijk, maar ook vleermuizen zijn belangrijk. Voorheen leefden sommige vleermuizen in spouwmuren, maar die zitten nu potdicht. Veel nieuwbouwprojecten houden inmiddels rekening met woonruimte voor vleermuizen door middel van de inbouw van nestkasten. Hoe kan je dan zelf helpen? Er zijn nestkasten voor vleermuizen te koop. Zorg er wel voor dat de voorzijde naar het zonlicht, zuid of zuidwest hangt. Daarnaast moet die kast op een rustige plek hangen met een vrije aanvliegroute en een hoogte van 3 meter.

Traktatie

De traktatie voor al die moeite van het ophangen van vleermuiskast(en) is minder muggenbulten! En wil je nog minder bultjes, maak je tuin vleermuisvriendelijk. Doe alle lampen in de nacht buiten uit, want duisternis is een paradijs voor de vleermuizen.