Bij de dankkapel op de hoek van de Hoofdstraat en de Hoeksestraat ìn Rijen vond op zaterdag 4 mei voor het eerst een kranslegging plaats. Tijdens deze plechtige gebeurtenis werden de vijf gesneuvelde Rijense militairen herdacht van wie de namen verdeeld over twee gedenkstenen in de kapel te lezen zijn. Op de linkersteen staan twee namen van militairen van de Tweede Wereldoorlog en op de rechtersteen staan drie namen van Rijenaren die in het voormalig Nederlands-Indië om het leven kwamen.
Door Brigitte Laurijsen
De kleurrijke krans werd zaterdag gelegd door burgemeester Derk Alssema en wethouder Corné Machielsen, in aanwezigheid van wethouder Merijn Scheifes, maar zij waren zeker niet de enigen die naar de kapel waren gekomen. Er waren diverse veteranen, duidelijk herkenbaar aan hun militaire uniformen, en er waren ook familieleden van een van de gesneuvelde militairen. Daarnaast waren er diverse Rijenaren die de eerste kranslegging bij deze kapel mee wilden maken. Voor ’s avonds stond overigens de jaarlijkse gemeentelijke dodenherdenking met stille tocht in Gilze op het programma.
Dankkapel Rijen
Voor Rijen was het de eerste keer dat bij de dankkapel een krans werd gelegd, maar de kapel is al in 1950 gebouwd omdat Rijen tijdens de Tweede Wereldoorlog als door een wonder niet werd getroffen door de vele zware bombardementen. Burgemeester Alssema vertelde zaterdagmiddag dat de kapel een initiatief was van pastoor-deken Van Eekelen. Tot 1976 was de kapel eigendom van de parochie, waarna het beheer door de gemeente werd overgenomen. Op het hek in de dankkapel prijkt overigens nog steeds de tekst ‘Onbevlekt hart van Maria bescherm ons’.
Burgemeester Alssema benadrukte in zijn toespraak dat de Rijense militairen die hun leven hebben gegeven nooit mogen worden vergeten. Hij noemde hen dan ook alle vijf bij naam, met daarbij de datum waarop zij zijn gesneuveld. Die sterfdata en hun geboortedata staan ook op de gedenkstenen. Na afloop van de toespraak nam de burgemeester samen met wethouder Machielsen de kleurrijke bloemenkrans in handen om die vervolgens eerbiedig aan de voorzijde van de kapel te plaatsen. Eerbied was er ook bij de andere aanwezigen. De aanwezige veteranen gingen zelfs op commando in de houding staan.
Familie
Na de kranslegging gingen de aanwezigen om de beurt de kapel binnen om ook persoonlijk hun eer te betuigen aan de vijf militairen. Voor een van die militairen, A.C. Pijpers, waren twee familieleden naar de kranslegging gekomen. Pijpers overleed op 10 mei 1940, aan het begin van de Tweede Wereldoorlog dus. ,,Hij was mijn schoonvader”, aldus mevrouw van den Hoever – Pijpers, die samen met haar dochter naar de kapel was gekomen. Zij vinden het fijn dat er nu ook in Rijen een kranslegging is, maar de heer Pijpers is niet in de gemeente Gilze en Rijen begraven. Mevrouw van den Hoever vertelt waar wel: ,,In Den Haag, in een massagraf”.
Een herdenking roept herinneringen op die gepaard gaan met leed en verdriet, maar gelachen werd er zaterdagmiddag ook. Een van de aanwezige veteranen had een zeer toepasselijk drankje mee genomen: veteranendrank. Behalve voor de veteranen werd ook voor burgemeester Alssema zo’n bijzonder drankje ingeschonken. De glaasjes werden gevuld en vervolgens geleegd. Op die manier kon alvast worden geproost op de viering van Bevrijdingsdag die voor zondag op het programma stond.