Gilzenaar Henk Goeijers (76) is niet te spreken over de situatie bij Siertuin Den Overkaent. De oud-eigenaar en oprichter van de siertuin aan de Strijp 31 vindt dat de eens zo mooie tuin na de overdracht aan de gemeente inmiddels een desolate aanblik heeft en dat afspraken met en door de gemeente niet zijn nagekomen. Hij doet nu een oproep: "Het is eeuwig zonde dat zoiets moois op deze manier verloren gaat. Nu ingrijpen kan de tuin nog redden anders wordt het gewoon een puinhoop ben ik bang." De gemeente reageert en gaat met Henk in gesprek.
Door Ron van Kuijk
Henk, die nog altijd tegenover de tuin woont, wordt er een beetje moedeloos van: "Heel soms staat de poort open en dan ga ik een kijkje nemen. De groentetuin achter de siertuin ziet er fantastisch verzorgd uit, dat moet toch ook kunnen met de ´siertuin´. Maar oei, wat staat het gras daar hoog. Dat is duidelijk lang niet gemaaid en het wordt er niet mooier op als ik de tuin verder inloop. Het biedt een desolate indruk, want zo te zien wordt er weinig onderhoud gepleegd. De mensen die er werken kun je dat zeker niet kwalijk nemen, maar met wat aanwijzingen hoe ze onderhoud zouden kunnen plegen, zou het er allemaal wat beter uitzien. De gemeente heeft bij de aankoop de belofte gedaan de tuin in de staat te handhaven zoals die bij de overdracht was. Ik heb toen ook duidelijk aan de werkcoach aangegeven dat ik heel graag bereid was om de mensen die in de tuin werken te ondersteunen in het onderhoud en ze te leren hoe en wanneer er bijvoorbeeld gesnoeid moet worden om het netjes en mooi te houden. Dat zou besproken worden met de gemeente. Helaas: de gemeente gaf aan dat ze daarvoor een professioneel bedrijf voor zouden inhuren. Op een gegeven moment is dat bedrijf ook flink aan het snoeien gegaan en werd er maar liefst ongeveer 400 kubieke meter tuinafval en snoeihout afgeboerd. Wel wat veel naar mijn gevoel, maar ja ik ben dan ook geen professionele tuinman. Ik hoopte maar dat alles wel goed zou komen. 'Het zal wel', dacht ik. Maar bij dat kaalslagkarwei is het volgens mij toen wel gebleven, op een enkele maaibeurt van het mooie gazon na. Maar inmiddels ziet dat er dus helemaal niet meer uit. Snel maaien is nu echt nodig! Ander onderhoud is er volgens mij niet meer uitgevoerd op wat blad ruimen en onkruid wieden na. Ook aan de mooie vijver, die eenvoudig hersteld had kunnen worden, ziet er verschrikkelijk uit."
Nu ingrijpen
De tuin had volgens Henk met een beetje ondersteuning een prachtige plek kunnen blijven: "Maar nu is de tuin niet meer om aan te zien. Als hier niet snel iets aan wordt gedaan dan vrees ik het ergste. Ik heb dikwijls gehoord; 'dit is de mooiste trouwlocatie van de hele gemeente' en er vonden ook veel andere leuke samenkomsten plaats. Iedereen was welkom om er rond te kijken of iets te vieren. De tuin was volgens veel bezoekers uit binnen- en buitenland echt een juweeltje en heeft ook verschillende prijzen in de wacht gesleept. Het mooie is er - na het ingrijpen van de gemeente en het hoveniersbedrijf - inmiddels wel vanaf. Er hadden en kunnen nog zoveel leuke activiteiten plaatsvinden. Een behoorlijk deel van mijn leven heb ik aan die tuin gewijd, dus uiteraard komt hier heel wat emotie bij kijken. De situatie gaat mij echt aan het hart. Met een klein beetje moeite zouden nog veel mensen van dit pareltje, zoals wethouder Dols het destijds noemde, kunnen genieten. Het is eeuwig zonde dat zoiets moois verloren gaat. Nu ingrijpen kan de tuin nog redden anders wordt het gewoon een puinhoop ben ik bang."
Jeukende vingers
Henk is duidelijk: "Op dit moment is het onderhoud het grote probleem. De kennis om de tuin goed bij te houden is niet aanwezig. Ik wil de mensen die in de tuin werken op vrijwillige basis best begeleiden. Daar heb ik het ook met de werkcoach over gehad. Maar dat moet dan allemaal weer besproken worden met de gemeente. Ik heb de gemeente en de werkcoach daarom ook een brief geschreven. Ik ben nog harstikke gezond en het zou mij en ook veel andere mensen plezier geven als de tuin weer in zijn oude staat hersteld wordt en iedereen er weer van genieten. Nu zit de poort meestentijds op slot en dat is eeuwig zonde. Mijn vingers jeuken om er weer aan de slag te gaan. Maar dan moet ik wel de sleutel hebben. Het kan weer een mooie tuin worden en dat hoeft niets te kosten, dus ik wacht de reactie van de gemeente af."
Reactie gemeente
Woordvoerder Jeroen Leemans reageert namens de gemeente Gilze en Rijen: "We herkennen het signaal van Henk Goeijers. Dat heeft hij eind april ook bij ons onder de aandacht gebracht. We gaan hierover zeker met hem in gesprek. We zien zelf ook dat meer onderhoud nodig is. De mensen in de Groeituin doen al het maximale en de deelnemers doen het fantastisch. Daarom regelen we als gemeente meer onderhoud in. Er is al een aantal aanpassingen gedaan aan het waterpompgebouwtje en de overkapping van het buitenterras. Het gras was in april nog te nat, als het wat droger is, pakken we dat aan. Zo zorgen we er voor dat er in de Groeituin veel mooie dingen gebeuren in een groene omgeving. Op dit moment begeleiden buurtsportcoaches er bijvoorbeeld inwoners die aan hun conditie werken, verzorgen cultuurcoaches er workshops en is er de jubileumtentoonstelling van bijenhoudersvereniging Sint Ambrosius uit Gilze te zien. Tot slot: ten onrechte wordt gesuggereerd dat de groeituin bijna altijd dicht zou zijn. Integendeel, de groeituin is van maandag tot en vrijdag elke ochtend open van 9.00 tot 13.00 uur, zowel voor deelnemers als bezoekers. De ingang is verplaatst. Mochten mensen bij de oude ingang staan, dan geven we aan waar de ingang zich nu bevindt."