Wisten jullie dat het NK tegelwippen volop aan de gang is? Nooit van gehoord, dan wordt het tijd dat ik daarover iets ga schrijven in mijn column. Deze ludieke actie is dit jaar gestart op 21 maart en loopt helemaal door tot en met 31 oktober. Het is de bedoeling dat gemeenten met inwoners aan de slag gaan om zoveel mogelijk tegels/stenen te vervangen door groene tuinen. Overigens telt in deze strijd ook het maken van geveltuinen mee. Het ultieme doel is natuurlijk het bestrijden van hittestress, het tegen gaan van wateroverlast en het bevorderen van de biodiversiteit in onze leefomgeving. Dit NK tegelwippen is begonnen in 2020 met een strijd tussen Amsterdam en Rotterdam. In 2021 deden er al 81 gemeenten mee aan de competitie en werden er ruim 1,5 miljoen tegels verwijderd. Vraag dus eens aan jouw gemeente of zij ook meedoen en zo niet dan meteen actie ondernemen. Doet jouw gemeente wel mee, vraag dan hoe jij kunt bijdragen. Mocht je gemeente niet mee doen, wat echt niet kan!, dan kan jijzelf best wel meedoen door tegels te wippen in je eigen voor- of achtertuin. Heb je geen tuin, dan kan je meedoen door een geveltuin te maken.

Geveltuinen

Wat is een geveltuin? Feitelijk is het een strook begroeide openbare ruimte bij een huis. In overleg met de gemeente worden pal voor de huisgevel tegels of een smalle strook bestrating verwijderd. In die vrijgekomen plek wordt dan, in overleg met de gemeente, beplanting geplaatst. Deze beplanting wordt vanaf dan onderhouden door de bewoner van het huis. Je moet wel rekening houden met een beplanting die in de meeste gevallen maar maximaal 30 centimeter diep de grond in kan. Dit vanwege natuurlijk de rest van de bestrating en kabels en leidingen. Je moet dus, samen met de gemeente, opzoek gaan naar gevelplanten of bodembedekkers, die niet veel plaats vragen. Misschien kan je opzoek gaan naar mooie klimplanten of planten, die echt aan de gevel vastgezet kunnen worden.

Meer groen bitter noodzakelijk

Het is sowieso bitter noodzakelijk dat er meer groen komt in de gemeenten in ons land. Groene particuliere tuinen zijn nodig voor klimaatadaptatie en voor meer biodiversiteit in onze gemeenten. Maar ook gemeenten zouden veel meer moeten doen aan meer biodiversiteit. Nu maaien ze voor de kruiden uitkomen alle kruiden plat en ontstaan er veel biljartlakenachtige groene gazons en perken. Vreselijk als je al die strak groene velden ziet liggen en waarom is dan de vraag. Wie bepaalt dat op het deel wat niet bestraat wordt, alleen maar gras mag groeien? Heel vreemd, dat dit een teken van schoonheid is. En deze zogenaamde schoonheid wordt doorgetrokken naar gazons voor grote bedrijven, want die denken ook dat dat mooi is.

Al die groene tuinen zijn niet enkel goed voor de klimaatadaptatie en meer biodiversiteit, maar ze hebben ook een grote invloed op onze gezondheid en ons welzijn. Meer groen in onze omgeving maakt gelukkig, onthaast en geeft rust.