Afgelopen maandag, 25 maart, is de Gilzer Jongeren Ontmoetingsplek (kortweg: de JOP), met groot materieel opgepakt en weggevoerd. Dit tot vreugde van menig buurtbewoner en natuurliefhebber. Misschien zelfs tot vreugde van de zogenaamde ‘kwetsbare’ jongeren, de doelgroep van de JOP.

Plotseling stond ’ie daar in oktober 2021: een open gezaagde zeecontainer, een ontmoetingsplek voor de kwetsbare jeugd van Gilze. Lelijk, kil, koud en nat. Hufterproof, dat wel. Dat laatste klopt inderdaad, want in de ruim 2,5 jaar dat de JOP er heeft gestaan, is ie wel heel gebleven. Of de JOP voor de omringende natuur ook hufterproof is geweest, laat zich raden. Het zou een pilot zijn van een half jaar. Aanvankelijk komt er wat jeugd, zo nu en dan met behoorlijk wat overlast, maar al snel blijven de jongeren weg. De pilot werd desondanks verlengd met enkele maanden. En hoewel steeds duidelijker werd dat de JOP totaal niet aan de verwachtingen voldeed, besloot de wethouder Sociaal Domein, Mariëlle Doremalen, een jaar geleden dat de JOP een adequate voorziening is voor de jeugd die moet blijven.

Bezwaarschrift

Vorig jaar heb ik bezwaar ingediend tegen het voorgenomen besluit van de wethouder. Pagina’s vol argumenten die ik in eerdere ingezonden brieven al met het weekblad heb gedeeld (nov. ’21 en sept. ’22) werden terzijde geschoven. Ik zou geen betrokkene zijn, want ik woon 70 meter te ver weg. Inhoudelijke behandeling werd om die reden niet nodig geacht. En dat terwijl op initiatief van de wethouder zelf in februari ’23 nog een gesprek is georganiseerd tussen de wethouder, de overlastregisseur, de vergunningverlener en mij. Alle steekhoudende argumenten komen ter sprake, maar worden zoals later blijkt formeel niet meer aan de orde gesteld, omdat er weer eens een ‘geitenpaadje’ is gevonden in de besproken afstand: ik woon 170 meter van de JOP en dat is toch echt 70 meter te ver!

Krokodillentranen

Dat eenmaal genomen besluiten achteraf kunnen tegenvallen is geen schande. De praktijk blijkt vaak weerbarstiger dan men tevoren inschat. Wees fair en erken de mislukte uitkomst. Jammer genoeg lijken sommige politici hier toch wel moeite mee te hebben, blijkens hun reacties in dit weekblad na de raadsvergadering van 19 februari van dit jaar. Het zijn krokodillentranen. Gelukkig zijn nu alle JOP’s in onze gemeente ter ziele, dankzij een motie van D66 en GGR die met steun van CDA en VVD in de raad werd aangenomen met 11 tegen 8 stemmen. Twee jaar geleden hebben D66 en GGR al voorgesteld om te stoppen met de trieste zeecontainers; helaas waren de containers al tegen de afspraken in besteld door het college van B&W. Maar eind goed al goed: adieu JOP’s!

Jongerenaanjager

Dat er meer werk gemaakt moet worden van jongerenopvang in onze gemeente is duidelijk. Er is inmiddels een jongerenaanjager aangesteld die in de loop van het jaar in nauw contact mét de jongeren, jongerenwerkers enzovoorts aan de slag gaat. Dat klinkt positief: welkom jongerenaanjager, nogmaals vaarwel JOP’s en veel succes jongerenwerk!

Ellen van den Wijngaart

(op persoonlijke titel)