Cadeaus geven en ontvangen kan ingewikkeld zijn.
Een gepast cadeau uitzoeken: er zijn mensen die daar sterren in zijn. Zelf zit er regelmatig faliekant naast.
Cadeaubonnen vind ik een onelegante oplossing. Een bon van ‘de winkel van ons allemaal’ is vreselijk. Nog erger is een bon van de winkel die voornamelijk rommel uit China importeert. Samen met de verpakking belanden die spullen meestal op de al overvolle afvalberg. Specifieke bonnen gaan nog: een boekenbon natuurlijk of een bioscoopbon.
Geld geven is nog erger. Hoeveel geef je dan? Geef je te weinig in de ogen van de ontvanger dan ben je een krent of je geeft niet genoeg om hem/haar. Geef je te veel dan krijg je ongemakkelijke situaties. Ook in je eigen portemonnee.
Ik vind dat het alleen kan als iedereen geld geeft, op een bruiloft bijvoorbeeld, en als het geld in één envelop, doos of hoed verdwijnt. Ik wil dan wel graag weten wat ervan gekocht is.
Ik ken ook families die hebben afgesproken dat er alleen cadeaus worden gegeven bij speciale feestelijkheden zoals een bijzondere verjaardag (21 of 65) of een langdurig huwelijk. Daar kan ik me wel in vinden.
De andere kant: een cadeau ontvangen. Wat doe je als je iets krijgt, waarmee je echt niet blij bent? Doe je alsof je dat wel bent? Als het iets kleins betreft, lijkt me dat het beste. Maar wat als het iets duurs is waarvan je zeker weet dat je het nooit zult gebruiken. Omdat het niks voor jou is of, nog erger, omdat je het spuuglelijk vindt. Teruggeven? Doorgeven?
Ooit kreeg ik een dure theemolen, zo eentje die je in restaurants ziet. Die je rond kunt draaien om uit diverse soorten thee te kiezen. Ik ben een theeleut, dus je zou zeggen: echt iets voor mij. Ware het niet dat ik niet zoveel soorten drink en dat ik geen idee had waar ik het ding neer moest zetten. Na veel vijven en zessen heb ik dat bekend en heeft de gulle gever het aan een ander gegeven die er wel blij mee was.
Een cadeau waarmee je samen iets onderneemt, bijvoorbeeld samen lunchen, of samen naar de film, dat vind ik een gouden greep. Je krijgt dan liefst twee cadeaus: het uitje en het gezelschap van de gever.
In plaats van zelf een cadeau krijgen, kun je het ook op voorhand als Sinterklaas weggeven. Je kunt de gever vragen het geld op de rekening van een goed doel te storten. OxfamNovib heeft daar een bijzondere actie voor. De gever schenkt uit jouw naam een product – denk aan zeep, schoon drinkwater of kippen – aan mensen die het echt nodig hebben. Jij krijgt een mooie kaart met een persoonlijke boodschap van de gever erop. Een goede oplossing voor mensen die alles al hebben.