Een van de bijeffecten die ik overgehouden heb aan een operatie is mijn iets frequenter toiletbezoek. Als ik moet, dan moet ik ook echt en soms ben ik dan afhankelijk van hetgeen beschikbaar is in de openbare ruimte. Ik heb van de patiëntenvereniging wel een mooi pasje gekregen, waarmee ik voorrang heb bij de wc’s, maar dan moeten ze er wel zijn. Ik heb voor de harmonie regelmatig de toiletgroep van het Mollebosfist beheerd, dus ik weet dat het daar op orde is. De horecagelegenheden keuren we ook goed, maar die zijn op een hand te tellen in ons dorp. Je zou je toevallig maar net in de buurt van de Pomp bevinden en denken dat dat nog een café is. Op zijn best word ik dan een geveltoerist, met kans op een bekeuring.
Hoe staat het er bij in onze gemeente?
Toevallig kwam ik in bezit van een onderzoek dat de maagleverdarmstichting samen met de stichting HogeNood heeft uitgevoerd in alle gemeenten van Nederland onder het motto ‘Hoe toiletvriendelijk is jouw gemeente?’ Zondag 19 november was het Wereld Toilet Dag en toen werd dit rapport gepresenteerd.
We behoren als gemeente niet tot de toppers. Die eer komt toe aan de gemeente West Maas en Waal. Onder de groene hemel en in de blauwe zon is het goed pissen en poepen.
We zijn ook niet de allerlaatste. Die twijfelachtige eer komt de Gemeente Baarle-Nassau toe. Ze staan op de 341e plaats. Dus na het tanken daar, weer snel naar huis. De ambtenaren van de ABG-gemeenten kunnen aan het werk, want ook in Alphen-Chaam is het niet al te best gesteld. We zien ze terug op de 299e plek. Onderlinge kampioen Gilze en Rijen mag zich niet trots op de borst kloppen, want ook onze gemeente kom je al snel tegen…wanneer je van onderaf begint. Een magere 206e plaats, daar moeten we het mee doen. Daar kun je toch pisnijdig over worden. We zien dan wel een trotse wethouder lekker tegelwippen, maar de eerste ‘krul’ in ons dorp moet nog geopend worden.
Stichting HogeNood vindt het dichtstbijzijnde openbare toilet voor mij bij de Burger King, gevolgd door de wc bij het station. Tijd voor een pamper of katheter? De genderneutrale Gilse pisnicht moet voor de Boodschap groot of klein, toch echt in de Rijen zijn. En voor onderweg toch maar even een snelzeiker uit Joke’s museum aan.
Misschien kan Caroline van der Plas wat aandacht aan besteden in de Tweede Kamer?
Maar nee, zo’n rapport vraagt om een diepgaand onderzoek! We hebben hier een verkenner op afstand bij nodig.
Dat wordt een grote boodschap voor Ronald Plas-terk