Laatst werd ik door een Leutefleuter benaderd met de vraag of er muziek was van het liedje Pierewaaien. Ik moest hem teleurstellen want ik had de muziek wel, maar vooral in mijn hoofd. Het is een van de liedjes die via de overlevering van familie- en harmoniefeesten tot me gekomen was. Feest bij de familie mondde altijd uit in een grote zangpartij, waardoor ik de teksten en melodieën leerde. Vervolgens volgde de praktische leerschool bij de harmonie, waar het deuntjes blazen op de vele harmoniefestiviteiten vast onderdeel was. Niets stond op muziek. Het was luisteren, kijken naar de vingergrepen van de ervaren blazers en naspelen. Voordeel is dat het dan voor eeuwig in je geheugen zit.

In het geheugen van pc en mobiel komt het niet voor. Niet te vinden op Spotify of Youtube. Ook op TikTok geen dansje te zien op deze ouderwetse polka. Wel een foto van een singeltje maar ook AI maakt daar geen muziek van. Eind zeventiger en begin tachtiger jaren werd er in Gilze een aantal keer een carnavalslied op het motto gemaakt en op de B- kant verscheen dan een oud Gils liedje. De Leuttappers togen jaarlijks met de bus naar Heist op den Berg en namen daar in de studio van André van Miert de nummers op, samen met de Arijons uit Gilze. Tijdens het afmixen vloeide de jonge jenever rijkelijk, waarbij de ambiance geluiden als toegift op vinyl vastgelegd werden. Ook de Leutefleuters waren een paar keer van de partij. Deze keer niet want het plaatje was eind 1979 opgenomen en de kapel werd pas kort daarna opgericht. Het motto ‘Moktdeggulaagt’ op de A-kant en ‘Pierewaaien’ vulde de B-kant. Het hoorde wel meteen tot het standaardrepertoire van de Leutefleuters, dat eerste jaar.

We reizen wat verder door in de tijd en komen in 1992 uit. 1000 jaar Gilze. Een heel jaar feest met als afsluiting de revue ‘Heerlijkheid Gilze’. Ik heb daar toen behoorlijk wat muziek voor geschreven en een nummer was Potpourri Cecilia. En jawel, Pierewaaien stond ook op de playlist.

Laat ik bij het opruimen van de zolder nou net deze muziek tegenkomen. Even op de ouderwetse manier overschrijven en de Leutefleuters kunnen bijdragen aan de overlevering van Gilse liedjes.

Overigens heeft pierewaaien niets met de Scheveningse pier te maken, maar betekent uitgaan, feesten. Voor het eerst beschreven in de 17e eeuw en afkomstig uit het Russisch. Pirovat: heen en weer lopen op straat.

Een uitnodiging tot het straatcarnaval in Gilze. En zing dan deze simpele tekst…..

Wij zijn samen aan de rol geweest

Tjonge, jonge ’t was een reuzefeest

Ik en hij

Hij en zij

Waren leden van de Feestpartij

O wat een feest, o wat een feest

We zijn nog nooit zo zat geweest

Heerlijk zo te pierewaaien (kaddekiedekat)

Tot de lieve haantjes kraaien (kaddekiedekat)

Wij slaan nu nog een menig glaasje om

Oh wat heb ik ‘n, oh wat heb ik ‘n, oh wat heb ik ‘n lol