In steeds meer gemeenten zijn wachtlijsten voor de huisarts. Praktijken moeten noodgedwongen sluiten omdat er geen opvolging is en uitbreiding van praktijken wordt steeds lastiger. Tegelijk wordt de druk op de huisartsenzorg steeds groter.

Het CDA maakt zich zorgen over deze ontwikkeling. We hebben onvoldoende informatie hoe het in onze gemeente hiermee staat. We hebben daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college.

We willen onder andere weten of het college op de hoogte is van eventuele wachtlijsten en welke initiatieven de gemeente zelf onderneemt om het aantrekkelijk te maken om als (nieuwe) huisarts in onze gemeente aan de slag te gaan.

Huisartsenzorg

Huisartsenzorg wordt ook ‘eerstelijnszorg’ genoemd. Eerstelijnszorg is zorg waar je zelf zonder verwijzing naartoe kunt gaan. Dat kan bijvoorbeeld de huisarts, tandarts of apotheker zijn. Maar niet iedereen kan worden ingeschreven bij een huisarts omdat de praktijken vaak vol zitten. Dan kom je dus op een wachtlijst en kun je alleen bij hoge urgentie als zogenaamde passant terecht bij een huisarts. Het CDA vindt dit een ongewenste ontwikkeling. Zowel voor inwoners die op zoek moeten naar een nieuwe huisarts omdat hun huisarts met pensioen gaat, als voor nieuwe inwoners van onze gemeente. Een huisarts kan nu eenmaal niet op vele kilometers afstand zitten.

Leefbaarheid

Het CDA vindt het belangrijk dat in het nieuwe omgevingsplan ook huisartspraktijken of gezondheidscentra worden opgenomen. Nieuwe woonwijken, meer inwoners en toenemende vergrijzing betekent meer vraag naar eerstelijnszorg zoals huisartsen, tandartsen en apothekers. Toegankelijke en bereikbare huisartsenzorg is daarom van belang om dorpen, wijken en buurten leefbaar te houden voor jong en oud. Dit blijft een belangrijk speerpunt voor het CDA.

Contact met onze fractie kan via Janet Frankemölle j.frankemolle@cdagilzerijen.nl