In mijn Lentekriebels-column van eind januari heb ik het vooral gehad over de lijsterachtigen, maar ondertussen gebeurt er al veel meer en we zitten pas in februari. Veel mensen vragen mij dan ook, is het niet allemaal te vroeg? Mijn vraag is dan: ’Wat is te vroeg?’ Wij, de mensheid, heeft bepaald, wanneer de lente gaat beginnen. Dit gebeurde al in 1780 door de Societas Meteorologica Palatina onder leiding van de Duitse keurvorst Karl Theodor. Deze organisatie had besloten om steeds drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen te beschouwen. Dit omdat wij graag vastigheid willen zien, want een losbandige natuur daar hebben we niet zoveel mee. Nee, door te bepalen dat er seizoenen zijn, weten wij als mensheid, waar we aan toe zijn. We weten dan wanneer we welke kleding moeten gaan dragen, wanneer we weer onze vakantie kunnen gaan boeken en wanneer we weer op terrasjes kunnen gaan zitten. Zonder deze zekerheden wordt ons bestaan een bestaan van vraagtekens en dat willen we niet.

Lieflijke madeliefjes zijn rebels

Even terug naar de natuur, want als we bijvoorbeeld in oude plantenboeken gaan snuffelen, dan komen we per plant andere bloeitijden tegen, dan de bloeitijden in boeken van nu. Zo staat in het boekje ’Flora van ’s-Hertogenbosch door F.J.J. Slingsby van Hoven’ te lezen dat het madeliefje bloeit van maart tot november, maar dit boekje is dan ook geschreven in 1879. Als we een hedendaagse flora pakken, dan lezen we dat het madeliefje bijna het gehele jaar bloeit. Kijk eens hoe rebels het liefelijke madeliefje is, want dat trekt zich niets meer aan van de seizoenen. Je kunt bij het madeliefje ook de vraag niet meer stellen, is het te vroeg?

Kikkers

En wat dacht je van de kikkers? Afgelopen jaren zag ik in onze nieuwe winters elk jaar gewoon kikkers rondhuppelen en ook padden kwam ik in die winters tegen op mijn pad. En wat dacht je van de vlinders? Kolibrievlinders waren voorheen zeldzaam, maar nu tegenwoordig val je er bijna over. Atalanta’s, ook vlinders, zijn nog steeds echte trekvlinders, maar tegenwoordig overwinteren ze in ons land. Ook allerlei flora, zoals bijvoorbeeld de hazelaar gaan steeds vroeger in bloei. Zijn al die planten en dieren dan te vroeg of te laat? Nee, het gaat bij de dieren en planten om kansen en die accepteren zij wanneer de omstandigheden gunstig zijn. En zo moet je dat zien met elk seizoen.

Accepteren

Wellicht moeten wij Nederlanders, ook meer de veranderende omstandigheden gaan accepteren en daar naar leven, maar we moeten wel gaan zorgen voor een groenere en gezondere omgeving. Dit voorkomt hittestress en verdroging, maar geeft meer rust en ontspanning.