Iemand raak gooien met eieren. Wie wil dat nou niet? Het kon op zaterdag 10 februari bij ’t Vermaeck in het Wringersgat. In Rijen dus. Niet in het café van ’t Vermaeck, maar op het terrein achter de horecagelegenheid. De vijf als ‘haonen’ (hanen) aangeklede vrijwillige ‘slachtoffers’ renden heen en weer en lieten zich breeduit lachend door het in groten getale toegestroomde publiek met echte eieren bekogelen. Het evenement was een groot succes.

Tekst en foto’s: Brigitte Laurijsen

Het Eikus Perûh vond zaterdagmiddag voor de tweede keer plaats. De eerste editie werd een jaar geleden georganiseerd, nadat besloten was dat de jeugdoptocht die altijd op zaterdagmiddag plaatsvond, evenals de grote optocht voortaan op dinsdag plaats zou vinden. Voor de zaterdagmiddag werd toen een nieuwe activiteit bedacht: het Eikus Perûh. Het grote succes van vorig jaar deed de organisatie besluiten dat ook tijdens het carnaval van 2024 eieren zouden worden gegooid.

Opwarmen

Voordat er zaterdag daadwerkelijk met eieren werd gesmeten, kon er eerst worden opgewarmd in ’t Vermaeck zelf. Carnaval vieren kon ook, met een drankje of meerdere drankjes erbij. De vele in carnavalsoutfits geklede Hangijzers, Hangijzerinnekes en ook niet-Rijenaren waren blij elkaar te ontmoeten. Vaak was het een feest van herkenning, maar soms ontstonden ook nieuwe contacten. De vrolijke carnavalsmuziek, gedraaid door DJ Servy en gespeeld door De Hofrakkers, vergrootten de sfeer nog extra.

Hanenhelmen

Wie goed rondkeek in ’t Vermaeck, zag hanenhelmen staan. Bouwhelmen met daar bovenop een hanenkop. Ernaast stond een doos met gele hanen-onesies, die overigens ook voor kippen-onesies door hadden kunnen gaan. De helmen en de onesies waren echter bestemd voor de stoere – en ook wel een beetje ‘gekke’, zo werd gezegd – mannen die zich later die middag als spreekwoordelijke kippen zonder kop zouden laten bekogelen. Iets voor 15.00 uur was het zo ver: de onesies gingen aan en de helmen gingen op.

Omdat het zonder eieren in de hand lastig gooien is, konden bij de organisaties eieren worden gekocht, voor een goede doel. Één ei kopen kon, voor een euro, maar twee eieren ook. Of meer. Er waren zelfs enthousiastelingen die een eiertray vol kochten. Doordat heel veel toeschouwers in de rij stonden om eieren te bemachtigen, was het soms een kunst om met zo’n volle tray de weg terug achter de dranghekken te bereiken. Achter de dranghekken, want wie daar niet achter stond, riskeerde zelf met eieren te worden geraakt. Wie wel voor de dranghekken mochten staan, waren kinderen. Die bleken echter ook ver en hard te kunnen gooien.

Raak!

Al voordat het startsein werd gegeven en al voordat de in gele onesies en een witte onesie geklede ‘haonen’ in het daarvoor bestemde vak waren aangekomen, werden de eerste ‘Eikus’ gegooid. ‘Geperûhd’ dus. Hoewel heel veel eieren raak waren en diverse ‘Eikus’ hard aan kwamen, lachten de haonen meestal breeduit. Ook de cameraman en de presentatrice van het ‘Brabants Buske’ hadden het naar hun zin, ondanks het feit dat ook hun ‘Buske’ aan het eind van de middag onder de eieren bleek te zitten. Een ritje naar de wasstraat was geen overbodige luxe, maar de ruiten van het rood-wit geblokte voertuig waren gelukkig nog heel.

Stoelendans

Behalve ‘Eikus Perûh’ stond voor zaterdagmiddag nog meer op het programma. Nadat alle eieren waren geworpen en het terrein achter ’t Vermaeck in een grote wit met gele eiermassa was veranderd, was het tijd voor een stoelendans. De vijf haonen deden weliswaar hun best om te winnen, maar ze beleefden vooral heel veel plezier en dat gold ook voor het nog steeds enthousiaste publiek. Publiek dat op deze eerste carnavalsdag al echt opgewarmd was voor de drie mooie dagen die nog zouden volgen. Volgend jaar worden er ongetwijfeld weer Eikus Geperûhd!