Aswoensdag: een warme belofte…

Als het vuur gebrand heeft,

gezellig en hartverwarmend,

of verwoestend en meedogenloos…

dan blijft er altijd as over.

As als een herinnering aan wat gebeurd is.

As als een restant van vreugde of van pijn.

En als die as droog blijft,

dan is de kans groot dat de wind ze meeneemt, soms kilometers ver.

Zo is as het beeld geworden van de vergankelijkheid van het leven:

van de ervaring dat alles wat leeft uiteindelijk sterft…

Op het eerste gezicht is dat geen aangename gedachte,

maar eerder een deprimerende boodschap,

die ons ertoe aanzet om krampachtig te genieten,

om verkrampt vast te houden

aan datgene wat we straks kunnen verliezen.

Maar diezelfde as kan ook stilletjes zingen

van een warme belofte en een smeulende nieuwe toekomst,

van nieuwe vruchtbaarheid…

één vonkje is genoeg.

Daarom daagt ons geloof ons elk jaar weer uit

om op Aswoensdag een grijze grens te trekken,

een grens bij het begin van veertig dagen vasten.

Om bewust een aantal dingen te verbranden, achter te laten

en dan 40 dagen lang te oefenen in een leven zonder …

… een leven zonder wat?

We mogen het zelf invullen: iets wat we moeilijk kunnen loslaten.

Iets wat ons leven beknelt, iets wat ons gevangen houdt,

iets wat ons plaagt, iets waaraan we verslaafd zijn.

Een leven zonder… kan bevrijdend zijn!

Pastor Joost de Bont

Carnavalsmissen

Carnaval heeft een mooie plaats in ons kerkelijk leven. Dongen, Molenschot en Rijen kennen elk hun eigen Carnavalsviering. Carnaval en kerk hebben iets met elkaar. Soms schuurt het, soms gaan mensen juist met Carnaval naar de kerk.

De thema’s zijn al een feest op zich. In Papslokkersgat vragen ze: ‘Bende gai al gestrikt?’ In het Peeënrijk hebben ze ‘Dur un nuske vur’ en in het Wringersgat vragen ze zich af: ‘Wé hek nou aon mun fiets hange?’.

In een kerkelijke carnavalsviering is natuurlijk veel gezelligheid, maar de deelnemers ervaren elk jaar ook momenten van bezinning en stilte.

Rijen: Maria Magdalenakerk, vrijdag 9 februari, Gebedsviering om 18.30 uur.

Molenschot: Annakerk, zondag 11 februari, Eucharistieviering om 11.00 uur.

Aswoensdag

Als de blaaskapellen, optochten en feestelijkheden in as zijn opgegaan; als de Vastenavond voorbij is, dan breekt Aswoensdag aan. Een tijd van soberheid. Aswoensdag kent een sobere viering, waar we onze aandacht richten op het stof waarvan we gemaakt zijn. In een eenvoudige viering zal de as worden opgelegd met de woorden: ”Gedenk mens dat je stof bent en dat je tot stof zult weerkeren.” Met Aswoensdag beginnen we de vastentijd.

Rijen: Maria Magdalenakerk, woensdag 14 februari, Eucharistieviering om 19.00 uur.

Vastenactie 2024

‘Leven in een veranderende wereld’

Niemand zou zich zorgen moeten maken of er genoeg voedsel en water voor elke dag is. Maar voor de jonge weduwe Thandekile (31) en haar kinderen Nomatter (11) en Forward (8) in Zimbabwe is het een dagelijkse strijd om overleven.

Net als duizenden andere families in het Matobo-district in Zimbabwe, kampte ook het gezin van Thandekile met de lange, droge periodes. Daardoor mislukten de oogsten.

Het Vastenactieproject richt zich op mensen met beperkte bestaansmiddelen. Het gebrek aan betrouwbare waterpunten in het gebied. De onbetrouwbare regenval heeft geleid tot voedselonzekerheid en een eenzijdig dieet in veel gezinnen. Deze mensen hebben nauwelijks opleiding. Daardoor zoeken velen hun toevlucht tot illegale mijnbouw (goud), prostitutie, diefstal en roofovervallen.

Wat gaan we als Vastenactie doen?

We gaan zorgen voor schoon water voor thuisgebruik. Voor de dieren installeren we vier waterpunten die werken op zonne-energie. Bij iedere put komt een opslagtank van 5000 liter. Ieder waterpunt kan vijf dorpen - 20 gezinnen van vier personen - voorzien. Een betrouwbare watertoevoer verzekert de gemeenschappen van een goede oogst. Het water is ook voor thuisgebruik en verkoop.

Bij elk waterpunt wordt een gemeenschappelijke tuin aangelegd. De lokale bevolking draagt actief bij aan het project door mee te helpen bij de installatie van de waterpunten en tuinen, door ze te beschermen tegen wilde dieren en door kennis van natuurlijke landbouw en lokale zaden te reactiveren. Na oplevering worden de mensen zelf verantwoordelijk voor hun tuinen, onderhoud en beveiliging.

Om kwetsbare vrouwen en jongeren te ondersteunen bij het verwerven van inkomsten worden 20 groepen voorzien van een naaimachine en startmaterialen. De kleding die ze maken, kunnen ze verkopen. Meer lezen: www.vastenactie.nl.

Wat gaan we als parochie doen?

De vieringen op 16 en 17 maart hebben het thema ‘Leven in een veranderende wereld’ en daarin vragen we aandacht voor het Vastenactieproject.

Op maandagavond 11 maart van 17.30 tot 18.30 uur houden we een Vastenmaaltijd in het Parochiecentrum van Rijen. Suzanna Louwerse van Vastenactie zal ons dan meer vertellen over het project. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar de werkgroep Caritas van de Parochie Heilige Geest, diaconie-caritas@parochieheiligegeest.nl onder vermelding van ‘Vastenmaaltijd’.

Tijdens de vieringen op 30 en 31 maart (Pasen) houden we een extra collecte voor de Vastenactie.

Uw kunt uw gift natuurlijk ook overmaken op het rekeningnummer van Vastenactie Den Haag, NL21 INGB 0000 0058 50.

Bijbelverhalen opnieuw verteld

Kinderen ontdekken met Godly Play spelenderwijs de verhalen van Jezus

Hoe dan? Als pastor Edith een verhaal heeft verteld, gaan de kinderen zelf spelen. Allerlei creatieve materialen liggen hiervoor klaar. Iedereen is in stilte geconcentreerd bezig. Een kind heeft de woestijnzak uitgespreid op de grond en verplaatst de figuren van de heilige familie door het zand. Een ander kind is aan het tekenen. Een derde kind doet weer iets anders En de volwassen begeleiders? Zij kijken toe om zo alle tijd en ruimte aan de kinderen te geven om bezig te zijn met wat die middag het belangrijkste voor hen is.

Kom op woensdagmiddag 21 februari, 6 of 20 maart van 15.00 tot 16.30 uur naar het Parochiecentrum van Dongen.

Bijbelverhalen opnieuw verteld voor volwassenen

Vraag jij je wel eens af wat het verhaal van Jezus met jou te maken heeft? Kom dan eens in de kring op maandagavond. We vertellen met gebaren en voorwerpen een Bijbelverhaal. Laat je meenemen in het verhaal en ontdek wat het jou vandaag laat zien. Daarna ga je in stilte verder met wat jou bezighoudt. We sluiten gezamenlijk af.

Kom op maandagavond 19 februari, 4 of 18 maart van 20.00 tot 21.30 uur naar het Parochiecentrum van Rijen.

Wereldgebedsdag vrijdag 1 maart

In 2017 kregen vrouwen uit Palestina de vraag om de Wereldgebedsdag van 2024 voor te bereiden. Gefrustreerd door moeilijkheden in de tijd van corona spraken zijn met elkaar over de woorden die Paulus heeft geschreven: ‘Ik smeek u, … verdraag elkaar in liefde’. Hoe bewaren zij hun vertrouwen en verliezen ze niet hun geloof en hoop? Vrijdag 1 maart gaan we luisteren naar hun verhalen en bidden om vrede. De viering wordt muzikaal begeleid door Niek van Uden-Luteijn. Vóór de viering is er een eenvoudige maaltijd.

De maaltijd begint om 17.30 uur in het Parochiecentrum in Rijen. Aanmelden voor de maaltijd kan tot en met 26 februari via info@parochieheiligegeest.nl of 0161-222833. Een vrijwillige bijdrage wordt gevraagd. De oecumenische viering in de Maria Magdalenakerk begint om 19.00 uur. Tijdens de viering collecteren we voor een project dat Joodse en Palestijnse kinderen met elkaar in contact brengt om spelenderwijs elkaar te leren kennen.

Barmhartigheid: bedroefden troosten, lezing

Je weet en ziet dat iemand met verdriet rondloopt. Je kunt het verdriet niet wegnemen. Hoe kun je dan tot troost zijn? De geloofstraditie ziet het als een belangrijke opdracht om ons geloof handen en voeten te geven door iemand te troosten. Wat kun je zeggen of doen als iemand verdrietig is? Onder leiding van pastor Joost de Bont staan we stil bij onze eigen levenservaring en wat de traditie ons aanreikt. Dinsdagavond 5 maart van 20.00 tot 22.00 uur in het Parochiecentrum van Dongen.

Pelgrimstocht naar Chrismaviering

Op woensdag 27 maart in de Goede Week is er een pelgrimage naar de Chrismamis. We vertrekken vroeg in de middag vanuit de Maria Magdalenakerk van Rijen en we maken een mooie wandeling naar de Sint Jan in Oosterhout. Onderweg hebben we verschillende pelgrimsactiviteiten. Zo’n pelgrimage is nooit verder dan 18 kilometer. Een redelijke conditie is fijn, maar je hoeft geen geoefende loper te zijn. Nadere informatie volgt nog, maar u kunt zich al opgeven via rob.van.uden@hotmail.com.

Pastor Rob van Uden

Actie Kerkbalans: stand van zaken

Begin januari ontvingen alle parochianen een uitnodiging om weer mee te doen aan de Actie Kerkbalans. We zijn nu een maand verder en die uitnodiging heeft tot en met 31 januari voor de parochie € 31.414,– opgebracht. Met een streefbedrag voor 2024 van € 86.700,– is dat een hoopvol begin. Wij danken u hartelijk voor uw bijdrage.

In de kerken van Molenschot en Rijen houden we de stand van zaken bij met een levensgrote thermometer.

De officiële start van Actie Kerkbalans 2024 was op zaterdag 13 januari en duurde tot zondag 28 januari. Het motto is: ‘Geef vandaag voor de kerk van morgen’. Maar geven aan Actie Kerkbalans kan natuurlijk het hele jaar 2024 door.

Familieberichten

Overleden in Rijen:

• 20 januari: Dhr. Rini Machielsen, 87 jaar