Stichting Cultuurplaats programmeert ook dit schooljaar theatervoorstellingen voor leerlingen van alle basisscholen in de ABG-gemeenten: Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen. Voor het theaterbezoek komen in totaal 2860 leerlingen naar Cultureel Centrum De Boodschap in Rijen of De Schakel in Gilze.
Daniëlle Deleij, intermediair cultuureducatie voor het basisonderwijs in de ABG-gemeenten, bezoekt elk jaar meerdere presentatiedagen van impresariaten en theatergezelschappen. Uit het gevarieerde aanbod selecteert zij voorstellingen, waaruit de scholen vervolgens hun voorkeur aangeven. De meest gekozen voorstellingen worden dan geboekt. Sinds dit schooljaar worden er per leeftijdscategorie twee voorstellingen geprogrammeerd. Hierdoor kunnen scholen kiezen welke voorstelling het best aansluit bij hun leerlingen of bij een thema.
Afgelopen najaar
In september, oktober en november stonden de eerste voorstellingen op de planning. ’Mooi voor schut’ werd gespeeld door theater Oortwolk voor leerlingen van de groepen 5 en 6: een ode aan bange bluffers, schuwe waaghalzen en aarzelende praatjesmakers. De kleuters bezochten de voorstelling ’Hap uit je bed’ van Bram van Beusekom, een beeldend verhaal zonder tekst, waarin de kinderlijke fantasie zo sterk is dat zelfs volwassenen het gaan zien! Als je je ogen echt opent dan komen gewone slaapkamerspullen tot leven en blijkt wakker blijven leuker dan slapen. Voor de oudste basisschoolleerlingen stond in november de voorstelling ’Zoet water’ op het programma. Deze voorstelling van Garage TDI is een grappige, licht-filosofische show over het belang van falen en het omgaan met teleurstelling.
Komende maand
Ook de komende periode bezoeken de leerlingen verschillende voorstellingen. Zo ontvangt Cultuurplaats begin februari kleuters in de theaterzaal van CC De Boodschap voor de voorstelling ’De kleine ijsbeer’, naar het beroemde prentenboek van Hans de Beer. Theater Stof speelt het ontroerende verhaal over vriendschap, je thuis voelen, het durven toetreden tot het onbekende, en de ongelofelijke kracht en schoonheid van de natuur. In een woordloze, muzikale en beeldende vertelling zien we het verhaal van Lars op spectaculaire manier tot leven komen. De handgemaakte stoffen decorstukken en poppen prikkelen iedereen om met Lars mee te gaan in een groots avontuur!
Theater Oortwolk speelt ook de voorstelling ’Behoorlijk boos’. Eind februari bezoeken de leerlingen van groep 3-4 deze vrolijke, innemende voorstelling die boosheid op een humoristische manier in de spotlight zet. Eekhoorn was jarig, maar Spitsmuis kon niet komen om allerlei verzonnen redenen. Nu denkt Spitsmuis dat Eekhoorn daar hartstikke boos over is, maar dat is helemaal niet zo. Dat vindt Spitsmuis niet leuk en gaat er daarom alles aan doen om Eekhoorn tóch boos te krijgen. Ondertussen wordt Spitsmuis zelf steeds kwader…
Theater op school
’De Volle Vuilkar’ is een performance zonder acteurs in een échte vuilniswagen die naar de school komt. Het makersduo Schippers&VanGucht neemt de leerlingen van groep 5-6 mee naar de wereld van de weggegooide spullen en nodigt uit tot nadenken over samenleven met anderen. Twee vuilnismannen stouwen de laadbak goed vol. Knopje indrukken, wachten: klaar. Zo. Alle volwassenen en kinderen zijn in de buik van de vuilniswagen beland. Daarbinnen blijken ze niet het enige te zijn dat is weggegooid. Tussen de rommel horen ze stemmen, sommige dingen willen spreken. De Volle Vuilkar is een waanzinnige expeditie. Op de tast en soms schaterlachend onderzoeken de deelnemers wie ze zijn.
Muziektheater
In juni staan nog twee voorstellingen op het programma. Als eerste spelen PhilZuid en Percossa de voorstelling ’Droom!’ voor leerlingen van groep 3 en 4. Wat zou er gebeuren als je de kans kreeg om alles weer voor het eerst te zien, te horen en te beleven? Alsof je droomt: dingen lijken op iets maar zijn toch net anders. Je denkt te weten hoe het klinkt, maar meteen vervormt het geluid. Een vis verandert in een fluit en een viool klinkt als de regen. Je herkent eigenlijk niets meer en moet in deze voorstelling samen met de musici van PhilZuid en de theatermakers van Percossa alles opnieuw uitvinden en ontdekken en proberen te begrijpen. Dat gebeurt zo goed als zonder taal want de mannen kunnen niet praten. Waarom eigenlijk niet…? Muziek, beeld en spel zeggen immers genoeg.
Danstheater
De laatste voorstelling van dit schooljaar is voor de leerlingen van de groepen 7 en 8. Zij bezoeken ’Tegenwind’ tijdens het Brikfestival in Breda. Tegenwind is alles wat overwonnen moet worden. Wat hebben we nodig als het tegenzit? Gebaseerd op het volledige album ‘Mother of Thousand’ van Artvark maakte Jack Timmermans dertien schetsen op evenveel muziekstukken. Dertien losse stukken muziek en dans komen samen in een veranderend decor van glasgordijnen en stoelen.
Het podium ademt een voorbije tijd en lijkt te verwijzen naar terrassen, pleinen en soortgelijke locaties waar mensen samenkomen. Aangezet door de muziek komen vier dansers in aanraking met elkaar.