Voor veel mensen is het een droombeeld: wonen in een buurt waar mensen elkaar op straat groeten, een praatje aanknopen en iets voor een ander over hebben. Een buurt waar je je veilig voelt en waar je je buren kent. In zo’n buurt ben je meestal ook minder eenzaam en wordt de drempel lager om hulp te vragen of aan te bieden. Het project BuurtvoorElkaar wil een positieve impuls geven aan meer verbondenheid in je buurt.

Door Dianne Huijskens

Er wordt begonnen in Rijen. Dit dorp scoort in de gezondheidsmonitor van de GGD relatief hoog op zaken als eenzaamheid en psychische kwetsbaarheid. Er zijn relatief veel goedkope huurwoningen, nieuwkomers en mensen met een uitkering. Het gemiddelde inkomen is lager dan in de rest van Noord-Brabant. Het is de bedoeling om BuurtvoorElkaar in een latere fase ook in de andere dorpskernen te introduceren.

Samenwerking

BuurtvoorElkaar zoekt heel nadrukkelijk de samenwerking met andere organisaties in het dorp, zoals het Dorpsteam, buurtverenigingen, buurtcommissies en vele andere. Projectkarrentrekkers Annemarie Mols, Ingeborg van Houdt en Thomas Frankhuijzen hebben er zin in! “We bouwen voort op wat er in de afgelopen jaren al is opgebouwd. Wij gaan geen dingen naast elkaar doen, maar mét elkaar. Tijdens de coronaperiode hebben we veel mensen kunnen matchen op straat- en buurtniveau. Die saamhorigheid willen we verder gaan uitbreiden.”

“We vinden het heel belangrijk dat ideeën uit de buurt zelf komen”, vertelt Annemarie. “Elke buurt is weer anders. Waar hebben de buurtbewoners behoefte aan? En hoe kunnen ze hun talenten inzetten voor de buurt? Onze rol is om daarbij te adviseren en te ondersteunen. Ook op financieel gebied kunnen we een bijdrage leveren, door fondsen die we hiervoor ontvangen. Zo kunnen we vanuit BuurtvoorElkaar bijvoorbeeld bijdragen aan de kosten van een buurtbingo, een buurtnieuwjaarsborrel of voor het printen van flyers.”

Buurtverbinder: sleutelfiguur binnen de buurt

Een belangrijke rol is weggelegd voor de Buurtverbinders. “Dit zijn vrijwilligers die zich willen inzetten om de saamhorigheid in de buurt te vergroten”, legt Ingeborg uit. “Enthousiaste mensen die zich willen inzetten om het vertrouwen te winnen van buurtgenoten, samen activiteiten te organiseren en mensen de weg te wijzen bij vragen. Veel kleine hulpvragen of praktische problemen, waar mensen mee kampen, kun je vaak als buurtgenoten samen oplossen. Zonder een beroep te hoeven doen op professionele hulp- en zorginstanties of de gemeente. Zo kun je elkaar op veel vlakken helpen. En samen veel plezier hebben.” Annemarie vult aan: “We moeten veel meer vanuit een wij-gevoel gaan denken, in plaats van alleen maar ik, ik, ik.”

Er zijn in Rijen zeker al mensen die zich herkennen in de rol van Buurtverbinder. Eén van hen is Carola Vrolijk uit de Irenestraat. Zij woonde daar nog niet zo lang toen de coronapandemie uitbrak. In die periode begon ze met af en toe een leuke attentie te brengen bij haar straatgenoten. “Een viooltje in een kop-en-schoteltje, een hou-vol-kaartje, dat soort dingen. Er was hier in de straat al een buurtbankje en dat heb ik weer nieuw leven ingeblazen. Ik heb iedereen uitgenodigd om daar eens samen een kop koffie te drinken. De eerste keer kwamen er 10 mensen, de tweede keer 10 anderen. Op die manier leer je steeds meer buurtgenoten kennen en kom je met steeds meer mensen in gesprek. Zo vertelde een mevrouw dat ze door haar gezondheid niet meer goed in de tuin kon werken. Waarop een meneer spontaan aanbood om haar zo nu en dan te helpen. Het zijn kleine stapjes en je hebt soms een lange adem nodig om vertrouwen te winnen, maar het levert uiteindelijk zoveel moois op! Mensen voelen zich gezien en dat is heel belangrijk voor je levensgeluk. En dat begint met simpel ‘hallo’ te zeggen als je iemand tegenkomt op straat.”

In januari organiseerde Carola een StraatNieuwjaarsborrel. Het was een groot succes! En dit keer hoefden de buurtbewoners zelf geen drankjes mee te nemen, want die werden aangeschaft met financiële hulp van BuurtvoorElkaar.

Ook Buurtverbinder worden?

Herken jij je in de rol van buurtverbinder, zoals Carola dat al jaren doet? Of lijkt het je leuk om als buurtverbinder meer saamhorigheid en gezelligheid in jouw eigen buurt te brengen? Neem dan contact op! Annemarie, Ingeborg of Thomas gaan graag het gesprek met je aan en helpen en ondersteunen je op allerlei manieren. Stuur een mail naar buurtvoorelkaar@vipvoorelkaar.nl of bel 06 573 451 82.