Marie-Claire Schut mag zich sinds zaterdag 13 januari Oppersauwelaar van het Wringersgat noemen. De Rijense stapte drie avonden als ‘Clara’ in de ton van een telkens goed gevulde Boodschap. Zowel het publiek als de vakjury bleek onder de indruk. Door het publiek werd ze namelijk op donderdag, vrijdag én zaterdag beloond met de publieksprijs. Behalve ‘Clara’ waren er nog vier sauwelaars, allemaal mannen. Marie-Claire was dus de enige vrouwelijke deelnemer. Marie-Claire reageert in dit artikel op haar overwinning.

Door Brigitte Laurijsen

,,Goeienavond Hangijzers en Hangijzerinnekes!” Met die kreet begroette prinses Marcia het toegestroomde sauwelpubliek. Behalve de onmisbare prinses betraden ook adjudante Renate Boelen, de rest van het Klein Gevolg en de voltallige raad het vrolijk versierde podium. De Nar bleek dit jaar een fietswiel te hebben meegebracht, hetgeen met het carnavalsmotto te maken had: ’Wè hek nou aon mun fiets hange!’

Marie-Claire Schut

Met fietsen had de sauwel van Oppersauwelaar Marie-Claire Schut overigens niets te maken. Haar typetje Clara bleek bij de gemeente te werken, bij de ABG dus. Wat die afkorting betekent? Clara legt uit: ,,Alles Behalve Gilze”. Dat bleek echter niet het goede antwoord voor de vragenlijst die ze bij de gemeente had ontvangen. Tijdens haar sauwel vertelde ze het op deze manier: ,,Serieus die vragen he ….Wat is de hoofdstad van noord Brabant …. Nou in ieder geval Rijen was niet t goede antwoord. Waar staande letters ABG voor ……. Alles behalve Gilze …..Ja dat was ook niet het goede antwoord”. Clara had bij de gemeente ook heel wat te stellen met de Boa’s: ,,Ja ge ziet wat af met die Boa’s hier ik denk altijd maar zo … ge het luxe paarden en werkpaarden maar dat zijn meer kreupele Shetlanders he. Ja en die hebben daar voor op school gezeten he … nou die hebben daar weinig opgestoken … ja af en toe misschien der vinger”.

Mike van Gool

Juuleke, in het dagelijks leven bekend als Mike van Gool, daalde de trap af op de klanken van ‘Engelbewaarder’. Door de twee vleugels die aan zijn rug waren bevestigd zag hij er zelf ook als een engel uit. Eenmaal op het podium sprak hij eerst het publiek toe en daarna pas prinses Marcia: ,,Goede evening…the angel is landed…lieve mensen…allemaal nog een gelukkig en gezond 2024…mooi klote jaaaaa…Ohh jéé…zou te bijna vergeten…Heilige Maagd Marcia…gij en de rest uit deze kerststal ook een gelukkig en gezond 2024”. Daarna was het voor Juuleke tijd om terug te kijken op het jaar 2023. Er kwam in zijn sauwel van alles ter sprake: de verplaatste en dus gemiste carnavalsoptocht, Kees in de korte broek, de spoortunnel bij de Vijf Eiken, een mogelijke Rijense passion met hoofdrollen voor burgemeester Alssema en de wethouders. Juuleke hierover: ,,De Heilige Maagd Maria…dat vrouwtje was zo kuis…dat wordt natuurlijk Marielle Doremalen…”.

Jeroen Nooten

Debutant Jeroen Nooten maakte als ‘Lowieke’ veel indruk, getuige het enthousiaste applaus. Lowieke bleek van biljarten te houden en vertegenwoordigde dan ook de ‘Vereniging ter bevordering van de biljartsport Rijen, Hulten, Molenschot en de nederzetting ten zuiden van het vliegveld. Kortom afgekort V.T.B.V.D.B.R.H.M.N’. Lowieke begon als volgt: ,,Goede avond vanavond heb ik van de RCS een paar minuten tijd gekregen om mijn sport, de biljartsport te mogen promoten want ik hoorde dat jullie daar geen ballen verstand van hebben. Wij zijn opgericht om de biljartsport in de gemeente Rijen, Hulten, Molenschot en die nederzetting ten zuiden van het vliegveld om een hint te geven, het klinkt als pils zonder p met een g (ik mocht van ons vader het nooit niet bij naam noemen want als ge dat dee dan waarde vervloekt…)”. In de loop van Lowiekes sauwel bleek biljarten in Rijen niet mee te vallen, door het ‘chronisch tekort aan kroegen’.

Toine Ras

Toine Ras stapte in de ton als ‘D’n Barry’. Hij kwam uit het Maaskantje en was op zoek naar een nieuwe woonplaats: ,,Dus ik op Googele de kaart van Brabant gedowndingest, printje van gemakt. Mijn ogen dicht gedaan en met een pijltje op de kaart gegooid. Dus ikke kijken, zie ik daar Gilze Rijen staan. Een plaats meej unne dubbele naam. Wa chic”. Hij ging eerst naar Gilze: ,, Gilze…… wa ’n armoedig zootje, kom de daar aan. Mijn auto geparkeerd op het Steenakkerplein. Nou ja plein? Gewoon een parkeerplaatske, veur d’n Action. Komt d’r zo’n ouw manneke aangelopen. Kekt mij aan. Zegt tie. Gij bent ginne Gilse. Neej koekwaus da weet ik zelf ook wel. Dus ik vraag aan dieje mens, kunde mij vertellen waar het gemeentehuis is? Kekt ie me aan, zegt tie. Wij hebben geen gemeentehuis, daarvoor moeten naar de Rijen. Oke, dus ik vraag. Kun de hier wel ergens zwemmen, unne grote hobby van mijn. Kekt ie mij aan, Wij hebben hebben hier gin zwembad, daar veur moete naar de Rijen. Maar ik doe gerre binnen sporten, kunde da hier wel.. Kekt ie me weer aan, zegt ie. Wij wachte al jaren op unne sporthal, maar ik was ‘m veur. Daar veur moet ik naar de Rijen. Ge snapt dan wel da ik zo rap mogelijk in mijne Ascona ben gestapt en Gils ben ontvlucht, want als ik iets wou hebben wa’k wou, dan moest ik toch naar de …. Rijen.”

Piet Reinieren

Ook Piet Reinieren was van de partij. Dit jaar stapte hij als zijn bekende typetje ‘Fritske’ in de ton, overduidelijk herkenbaar aan zijn gele muts met gele vlechten. Fritske was natuurlijk weer op zijn brommer door Rijen gereden en had van alles mee gemaakt. Maar…hij had het dit jaar vooral druk, zo bleek bij aankomst op het podium. Fritske: ,,Druk druk – volle bak in de verbouwing – alleen de vergunning klopte van geen kanten – kreeg een visvergunning binnen van de gemeente – ik een afspraak gemaakt met Dirk (Derk) Alssema op het gemeentehuis – kom daar binnen val ik over een emmer van de poets en bleef tijdens het vallen in de kleren hangen van Marielle Doremalen.” Na een gesprek, waarin Fritske te horen kreeg dat het gemeentehuis geen poets, maar een ‘interieurverzorgster’ heeft, reed hij op zijn brommer naar huis, waar hij zijn vrouw naakt voor het raam zag staan. Fritske maakte nog veel meer mee en hij besloot dan ook: ,,En zo maak ik van alles mee potverdorie nog eens aan toe zeg...!’’

De uitslag

Nadat alle sauwelaars aan de beurt waren geweest, mocht het aanwezige publiek de stembriefjes invullen. Tijdens het tellen van de stemmen kon worden genoten van de muzikale noten van Saomegevat en De Hofrakkers. Danspassen waren er eerder op de avond ook, van de RCS Dance Crew.

Hoewel het aan het einde van iedere avond spannend was wie de dagsauwelaar zou worden, was het zaterdagavond het allerspannends. Toen werd namelijk de Oppersauwelaar bekend gemaakt. Dat bleek dus Marie-Claire Schut als Clara. Zij ontving dan ook de Jac Bink wisseltrofee, uiteraard uit handen van prinses Marcia. Ook ontving ze heel veel felicitaties, waaronder die van haar collega-sauwelaars.

Reactie Oppersauwelaar

Een dag na haar overwinning beantwoordt Marie-Claire enkele vragen van het weekblad. Haar eerste reactie op de winst: ,,Onbeschrijflijk en zo dankbaar om die trofee te krijgen!” Volgens Marie-Claire stond er twee maanden geleden ‘nog niks echt op papier’, maar met hulp van haar neefje Tim Schut lukte het om echt van start te gaan. Twee weken geleden was Clara’s sauwel pas echt af. Met de winst als resultaat. Marie-Claire doet volgend jaar ‘zeker weten weer mee!’ De onderlinge sfeer tussen de sauwelaars omschrijft ze als volgt: ,,De band die wij dit jaar met z’n vijven hadden, was heel speciaal!”