Aan het einde van 2023 ging mijn column over een van de mooiste jachten die er zijn, namelijk de eindejaarsplantenjacht. Overigens mogen van mij andere jachten gestopt worden, vooral die op dieren of het moet om beheerjacht gaan. Seizoensjacht, ook wel jachtseizoen genoemd, moet naar mijn idee helemaal gestopt worden. Er zijn dan ook nog nauwelijks konijnen of hazen te vinden in de natuur. Goed, daar wil ik het niet over hebben, wellicht een andere keer. De eindejaarsplantenjacht duurde tot en met vorige week 3 januari en misschien ben je wel benieuwd naar de resultaten, want die zijn inmiddels bekend.
Nummer een
Aan de plantenjacht 2023/2024 hebben maar liefst 570 mensen deelgenomen en dat is bijna 100 mensen meer dan het jaar daarvoor. Nu is 570 mensen op het inwonersaantal van Nederland, en dat is bijna 18 miljoen, een hele kleine fractie, maar volgens mij zit deze jacht in een stijgende lijn. Het aantal waarnemingen kwam uit op 18635 en het aantal tellingen op 1414. Nummer 1 is net als jaren daarvoor wederom het madeliefje geworden. Alleen in 2022/2023 stond dit liefelijke plantje op nummer 5. Straatgras is weer nummer 2, maar vorige keer stond dit mooie plantje op 4. Nummer 3 is geworden klein kruiskruid, dat in 2022/2023 verrassend op de eerste plaats was terechtgekomen. Weer mooie resultaten, die met allerlei ander waarnemingen op den duur weer iets meer kunnen vertellen over hoe het gaat met onze flora en de biodiversiteit. Wil je er nog meer over lezen, kijk dan maar eens op de website van Floron (Stichting Floristisch Onderzoek Nederland) Plantenjacht.
Veel mensen zullen zich afvragen: Waarom is dat nu zo belangrijk, zo’n plantenjacht. Eigenlijk weten we heel weinig van bloeiende planten in de winter, want daar wordt niet opgelet. Iedereen is vooral bezig om vanaf de lente naar bloeiende planten te kijken en als de herfst begint gaan we op zwammen en paddenstoelen letten. Maar aangezien ons land warmer wordt, speelt dat wellicht ook wel een rol bij onze inheemse plantensoorten. Gaan die dan door met bloemvorming of stoppen die? En welke zijn het dan? Floron, de organisator van de plantenjacht, wil graag weten welke planten er in de winter nog bloemen hebben en of ze dat ook elk jaar hebben. Elk jaar maakt Floron een lijst van alle gevonden soorten. Ze bekijken dan meteen wat voor soort planten het zijn. Zijn het echte voorjaarsbloeiers of zijn het planten die in de nazomer bloeien? Of zijn het tegenwoordig soorten die het hele jaar bloemen geven? Door al die gegevens te verzamelen kunnen ze zo een trend gaan zien wat bijvoorbeeld de klimaatverandering oplevert.
Jaarzoentje
Het madeliefje is weer nummer 1 en je kunt dus stellen dat het plantje zich het hele jaar bloeiend laat zien. Wellicht moeten sommige plantenboeken nog aangepast worden, want daar staat nog steeds: “Madeliefje bloeit vanaf mei tot september.” De bijnaam van madeliefje is meizoentje, maar dat zou ik willen veranderen in jaarzoentje.