In november en december heeft toneelvereniging ‘De Rietganzen’ het jaar weer afgesloten met negen te gekke optredens. Ruim 1300 bezoekers in Molenschot, Gilze, Rijen en ook Teteringen, hebben kunnen genieten van de voorstelling ‘Te gek om los te lopen’.
Net als voorgaande jaren had Truus Oome uit Dongen het toneelstuk geschreven en was de regie weer in goede handen van John van de Corput uit Breda, met assistentie van souffleuse Rica Boemaars. Het publiek kon de verwikkelingen in Huize Drieberg aanschouwen. Decorbouwers Jos Boemaars, Johan Cornelissen, Ria Oostvogels en Pieter van Laerhoven hadden een woonkamer gecreëerd met een allegaartje van meubelen, een keukenaanrecht en openslaande deuren met uitzicht op de tuin.
Huize Mesjogge
In Huize Drieberg, ofwel ‘Huize Mesjogge’, wonen mensen met bijzondere eigenschappen en talenten. Zo is er ‘kunstenaar’ Pim die zijn dagen vult met het maken van pikante kijkdozen, weer een prachtige rol van Piet Oostvogels. Debutant Ricardo Smits speelde Professor Bram, die geschift is door een veel te hoog IQ. Femke die last heeft van stemmen in haar hoofd, werd op puberachtige wijze neergezet door Anneke van Rie. Nel Boemaars kroop dit keer in de huid van Eveline, die luchtkastelen ziet en verliefd is op de denkbeeldige baron die haar ten huwelijk heeft gevraagd. Boer Joris, gespeeld door debutant Pieter van Laerhoven, is druk in de weer met een geklutst ei en ‘biologisch geteelde groenten’. Klaartje zit verstopt in een poppenkast en spreekt via Jan Klaassen en Katrijn, een leuke rol voor Tonnie Quirijnen. Marij Geerts was aandoenlijk als Katrien, die het gehele stuk op een bankje zit te wachten op de trein naar Parijs. Nora met beer Charlie doet haar best ‘de baas’ te zijn, een lieve kinderlijke rol van An Roelen. Sociaal werker Anne-Marie, gespeeld door Ria Oostvogels, probeert met veel moeite de acht bewoners in toom te houden en klaar te stomen voor een plekje in de maatschappij.
Bewoners in opstand
Tot overmaat van ramp krijgt de woongroep twee nieuwe buren, bazige zus Margaret en schuchtere zus Laura, gespeeld door Anny van Loon en Carla de Bruin. Zij vinden dit woonproject niet passen in hun sjieke buurt en willen beklag gaan doen bij de gemeente. De wethouder, een statige rol van Pierre Schellekens, komt polshoogte nemen en is van plan de subsidiekraan dicht te gaan draaien. Hierdoor dreigen de bewoners terug te moeten naar een inrichting, maar dit laten ze niet zomaar gebeuren. Ze komen in opstand om sluiting van hun woongemeenschap te voorkomen. Dit leidt tot gekke komische gebeurtenissen, waar het publiek smakelijk om heeft kunnen lachen. Daarbij zingen de bewoners twee strijdliederen, aangemoedigd door het publiek dat sfeervol op de maat van de muziek ging meeklappen. Door dreigement en chantage met behulp van onder andere een oude officiële akte en pikante foto’s van de wethouder, maken ze de bazige buurvrouw en de wethouder nog gekker dan ze zelf zijn. De bewoners winnen de strijd en blijken uiteindelijk toch minder gek te zijn dan gedacht.
Hulp achter de schermen
Muziek, geluid en licht werden verzorgd door Johan Cornelissen met ondersteuning van Sjaak Stoopen. De grime was zoals altijd in handen van Carla de Bruin en Jolanda Stoopen. Tijdens de repetities verving Joke Boemaars soms spelers die afwezig waren, wat goed van pas kwam bij de achtste voorstelling toen zij onverwacht de rol van schuchtere zus Laura heeft moeten overnemen. Voor alle optredens konden de spelers vertrouwen op de decorploeg van zes man sterk, die op elke speellocatie in korte tijd het decor opbouwden en afbraken.
Eind 2024 kan het publiek de volgende komedie van ‘De Rietganzen’ verwachten om het jaar opnieuw vrolijk af te sluiten.