De nieuwe Rijense sporthal, die de naam Sporterijen draagt, is naar verwachting eind december klaar. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de afwerking van de binnenkant van de hal, waaronder de sportvloer en de kleedkamers. De hal begint steeds meer op een sporthal te lijken. Op de grond is belijning aangebracht, er hangen al diverse basketbalbaskets en ook is er een klimwand, voorzien van kleurrijke klimgrepen. Wanneer alles volgens de planning verloopt, kunnen sporters er begin 2024 hun favoriete sport uitoefenen.

Door Brigitte Laurijsen

Van buiten ziet de sporthal aan de Monseigneur Schaepmanstraat er al langer klaar uit. In oktober hebben leden van de werkgroepen sporthal, omgeving en inclusie kunnen zien hoe het met de bouw gaat. Ze waren erg enthousiast over het metselwerk, de goudkleurige kozijnen en de grote ramen die voor extra daglicht in de sporthal zorgen. Ook was er waardering voor de toegankelijkheid van het gebouw. Voorbeelden daarvan zijn bredere toegangsdeuren, waarvan de voordeur vanzelf open gaat. Voor het buitenterrein, dat nog moet worden aangelegd, is gekozen voor aangepaste verharding, zodat er geen steentjes of zand aan (sport)rolstoelen blijven hangen.

De nieuwe sporthal zal zowel door basisscholen als door verenigingen worden gebruikt. Buurtsportcoaches geven gymlessen aan leerlingen van de Vijf Eikenschool en van het Fonkelbos (voorheen de Burgemeester van Mierloschool). Verenigingen die in Sporterijen gaan sporten zijn onder meer Badmintonclub BC Bever, basketbalvereniging BBF Migliore, volleybalvereniging CSS, turn- en gymnastiekvereniging FLOS en de Rijense Handbalvereniging RHV. Ook worden door buurtsportcoaches beweegprogramma’s verzorgd.

Para-badminton

De Rijense para-badmintonspeelster én tevens Nederlands kampioene para-badminton Angèle Knaapen was als ervaringsdeskundige vanuit de werkgroep inclusie nauw betrokken bij de bouw van de nieuwe sporthal. Zij vindt het belangrijk dat niemand uitgesloten wordt, ongeacht zijn of haar beperking of aandoening. Angèle nodigde wethouder Merijn Scheifes en projectleider Jan Bras uit om mee te beleven wat para-badminton in houdt. Op woensdag 15 november namen beide heren plaats in een sportrolstoel. Uiteraard probeerden ze ook de shuttle te raken.

Hoewel er ook diverse andere verenigingen in Sporterijen gaan sporten, verwoordt in dit artikel alleen voorzitter Mathie Schuurmans van BC Bever zijn ervaringen en bevindingen. Hij vertelt dat de badmintonvereniging al meer dan 50 jaar bestaat: ,,Bij onze vereniging doet iedereen mee. Wij zijn een gezellige vereniging waarbij sportiviteit en respect voorop staan”. Over het project vertelt Mathie: ,,We hebben goed samengewerkt met de projectgroep. We leverden ook veel input voor bijvoorbeeld de inrichting van de nieuwe hal, kleed- en doucheruimtes en de openbare ruimte. We zijn blij dat de meeste aandachtspunten zijn meegenomen”.

Bij het ontwerp van de sporthal is veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Het nieuwe gebouw, dat zo’n 40 jaar gebruikt zal worden, is helemaal energieneutraal. Dat betekent dat alle benodigde energie door de sporthal zelf wordt opgewekt. Behalve dat het dak en de muren extra goed zijn geïsoleerd, zijn de ramen aan de schaduwzijde geplaatst. Daardoor komt er niet te veel warmte naar binnen. Verder kan energie worden opgewekt met de 234 zonnepanelen die op het dak liggen. Ook wordt gebruik gemaakt van warmtepompen. Daarnaast is het gebouw vanzelfsprekend gasloos.

Planning

Wanneer alles volgens planning verloopt, is de bouw van de sporthal eind december klaar. Ook fase 1 van de aanleg van de buitenruimte staat dan op het programma. Verwacht wordt dat Sporterijen begin 2024 door de scholen en sportverenigingen in gebruik kan worden genomen. In 2024 is het eveneens tijd voor de start van de bouw van het appartementencomplex. Wanneer de bouw van het wooncomplex klaar is, wordt fase 2 van de buitenruimte aangelegd. Eind 2025 is het complete plan gereed.