Zondag 12 november 2023 gaat de boeken in als een memorabele dag, want op die dag werd de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid 2023, kortweg Klimaatmars, gehouden. En memorabel is deze dag zeker geworden, want 85.000 medelanders namen deel! Deze klimaatmars is georganiseerd door heel veel organisaties, die zich ook erg druk maken omtrent de verwachte problemen, die de klimaatverandering met zich meegaat brengen.

Ik ga die organisaties benoemen, want dan kan je zelf zien, dat het niet de minste of geringste zijn. De mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid is een initiatief van de Klimaatcrisis Coalitie. Oxfam Novib, FNV, Fridays For Future, Greenpeace, Extinction Rebellion, Fossielvrij NL, Milieudefensie, DeGoedeZaak en TNI. Samen hebben zij hun krachten gebundeld om ook samen een grote klimaatbeweging te bouwen, die mens en klimaat boven de winst van grote vervuilers zet. Hun eis is; een rechtvaardig (klimaat)beleid.

Wat is dat een rechtvaardig (klimaat)beleid? De WRR, de wetenschappelijke raad voor regeringsbeleid, heeft dat in hun publicatie heel duidelijk omschreven. “Rechtvaardigheid moet, net als doelmatigheid en rechtmatigheid, een belangrijke pijler zijn van het Nederlandse klimaatbeleid. Het klimaat en het klimaatbeleid zullen de komende decennia veranderen. Niet alleen moet de CO2-uitstoot in 2050 teruggebracht zijn tot netto nul, ook zal Nederland steeds meer te maken krijgen met een stijgende zeespiegel en extreem weer. Deze opgaven gaan gepaard met hoge kosten. Als de verdeling van deze klimaatkosten niet als rechtvaardig wordt ervaren, dan komt het draagvlak voor het klimaatbeleid onder druk. In het rapport Rechtvaardigheid in klimaatbeleid. Over de verdeling van klimaatkosten doet de WRR daarom drie aanbevelingen: (1) Verbreed het debat en behandel het klimaatbeleid als een verdelingsvraagstuk. (2) Veranker de aandacht voor rechtvaardigheid in het beleidsproces door verdelingsbeginselen stelselmatig en vroegtijdig expliciet te maken. (3) Zorg voor institutionele borging en toetsing van de aandacht voor een rechtvaardige verdeling van klimaatkosten.”

De wereld op zijn kop

Wat hier boven door de WRR gepubliceerd is, wordt tot op heden door ons kabinet niet aangepakt. Nee, de wereld in ons land staat, wat dat aangaat, op zijn kop. Momenteel is het zo, dat degenen die het minst hebben bijgedragen aan de klimaatcrisis nu de hardste klappen krijgen en dat is niet eerlijk. Grote vervuilende bedrijven zijn nog steeds bezig met hun vervuilende activiteiten en onze regering helpt deze bedrijven ook nog eens met het belastinggeld van alle Nederlanders. Daarnaast zijn er ook nog een handjevol klimaatontkenners, die nog steeds niet geloven dat er een klimaatverandering plaats vindt. Gelukkig is dit een uitstervend ras en zien steeds meer mensen in, dat er wat moet gebeuren en dus niet alleen over de ruggen van de gewone mens.

Veel mensen vragen mij hoe zij een steentje bij kunnen bijdragen. Mijn antwoord is dan steevast, ga eens kijken bij jezelf thuis of je nog meer steen uit je tuin, inclusief voortuin, kunt halen. Zoek op de gemeentelijke pagina naar voorgenomen kappen van bomen. Als de bomen een respectabele leeftijd hebben, vraag dan aan de gemeente waarom die bomen gekapt moeten worden. En denk bij het stemmen op 22 november goed na over welke partijen klimaatontkenners zijn.