Op 4 november werd tijdens de klimaatweek bij twee adressen in de gemeente Gilze en RIjen een zogenaamde rookproef verricht. Met een ventilator en een rookapparaat werd gemeten, maar vooral ook gekeken, hoe luchtlek de woningen waren.

Woning 1: Jagilstraat 10 te Gilze. Om 9.30u waren de luchtlek-expert en de adviseurs van Energie Gilze Rijen ter plaatse om kennis te maken met de bewoners en door te spreken wat er zou gaan gebeuren. Na een meting van de inhoud van de woning zou met een blowerdoortest de woning op overdruk en op onderdruk gezet worden, om te meten hoeveel lucht er door de kieren en naden verdwijnt.

De ventilator werd in de achterdeur gemonteerd en toegestroomde omwoners konden ondertussen kijken hoe de apparatuur in stelling werd gebracht. Daarna moest iedereen de woning verlaten. De expert heeft vervolgens de ventilator op ‘zuigen’ gezet, zodat de woning op onderdruk kwam te staan. Één van de adviseurs heeft toen aan de buitenzijde het rookapparaat langs de kozijndelen en klepraampjes laten gaan. Aan de binnenkant werd al vrij snel duidelijk waar het probleem zat: langs de randen van het klepraam en onder de vensterbank. Maar ook de voordeur en het toiletraampje waren ‘zo lek als een deur’. Maar bij het badkamerraam kwam de grootste verrassing. Die was zo lek dat binnen enkele seconden de hele badkamer vol rook stond.

Na ook de dakvoet afgegaan te zijn werd de ventilator omgekeerd en de woning dus op overdruk gezet. Nu werd aan de binnenzijde rook geblazen, zodat de omstanders aan de buitenzijde konden zien hoe slecht het er voor stond. Nadat alle ruimtes aan de beurt waren geweest, werd afgerond en nog even nagepraat met de bewoners. Geadviseerde maatregelen waren vooral het afdichten met kit langs de kozijnen en de draaiende delen met tochtstrips.

Rijen

Woning 2: Pastoor Gillisstraat 49 in Rijen. Om 13.30 uur was het de beurt aan deze woning. De eigenaar had al veel verbouwd, maar wist zeker dat er nog wel wat lekken te vinden waren. Hij was vooral benieuwd naar waar hij deze moest gaan zoeken. Ook dat werd al snel duidelijk. Nadat de luchtlekexpert zijn apparatuur opgezet had, werd de meting gestart. Lucht werd vooral van bovenaf door het trapgat naar de ventilator getrokken. Hier bleek de voordeur juist niet het probleem, maar eerder de brievenbusopening en het deurslot. Langs de raamkozijnen viel het ook wel mee, maar de klapraampjes bleken hier de grootste lekkage te geven. Toen de meting werd omgedraaid kon aan de buitenkant heel mooi aan de toeschouwers getoond worden waar de luchtlekken zaten. Vooral de rook die via de meterkast en de spouw langs de dakrand weer naar buiten kwam, was een eyeopener. Geadviseerde maatregelen waren daarom wederom veel tochtstrips, maar ook bijvoorbeeld spuittape om de meterkast en dakvoet beter af te kunnen dichten. Vooral aan het achterhuis was nog een hoop werk te verrichten.

Een woordvoerder vertelt: ”Al met al hebben we hier een hele leerzame dag gehad. Mocht u zelf ook eens willen weten waar de koude lucht vandaan komt in de winter, meld u dan via onze website www.energiegilzerijen.nl aan voor een gratis energiescan. Onze adviseurs staan u graag te woord!”