Energie Gilze Rijen heeft als onderdeel van de wijkaanpak een ’Van het gas af’-bokaal in het leven geroepen. Deze bokaal is bedacht om de verduurzaming en de energietransitie te stimuleren door extra aandacht te geven aan huiseigenaren die hun bestaande woning los weten te koppelen van het aardgas en daar een elektrisch alternatief voor hebben.

Donderdag 26 oktober is de wisselbokaal van de wijk Hofstad in Gilze weer van eigenaar verwisseld. Bert Huisman, die de bokaal sinds maart dit jaar in zijn bezit had, mocht hem deze keer aan Jan en Petra van Gils overdragen. Jan en Petra hebben op 1 maart 2021 een gelijkvloers huis gekocht in Den Dries. Zij hebben het huis een flinke metamorfose laten ondergaan, maar hadden van het begin af aan ook plannen om te verduurzamen. Hiervoor hebben zij een energieadvies van Energie Gilze Rijen aangevraagd. Bert is toen bij hen als energieadviseur aan huis geweest en het toeval wil, dat Bert nu weer bij Jan en Petra binnenkwam om de ’Van het gas af’-bokaal aan hen uit te reiken.

Groen dak

In de Groenvoort hadden Jan en Petra ook een huis verduurzaamd, maar nog niet van het gas af. En ook toen hadden ze een energieadvies gevraagd en gekregen van André Dilweg van Energie Gilze Rijen. Sinds het energieadvies is er in Den Dries 40 heel wat veranderd, waardoor de gasleiding uiteindelijk verwijderd kon worden. Voordat het zo ver was, is het dak van het woongedeelte en het platdak van de slaapvleugel vanaf de buitenkant geïsoleerd. Het platdak is zelfs extra verstevigd voor de plaatsing van zonnepanelen en omdat men het plan had er een ’groen’ dak van te maken.

De isolatie was volgens het advies voldoende en heeft men dus ook zo gelaten, maar er zijn wel nieuwe kunststof kozijnen in gegaan met HR++ isolatieglas. Bovendien is de vloer voorzien van vloerverwarming en vanuit de kruipruimte geïsoleerd. Met de aanschaf van een warmtepomp werd nog even gewacht, omdat er nog zoveel op dat gebied in ontwikkeling was: zouden de binnen- en buitenunits van de warmtepomp kleiner kunnen worden? Zouden andere technieken voordeliger worden? Zouden minder zonnepanelen nodig zijn? De beslissing viel toen de gasprijzen in 2022 omhoog vlogen en er ook financiële belangen om de hoek kwamen kijken.

Afscheid

Toch willen Jan en Petra vooral om idealistische reden van het gas af. Van jongs af aan zijn zij met het milieu bezig. Ondanks dat zij geen kinderen hebben, zijn zij bezorgd over de toekomst van de volgende generaties. Nu de technische mogelijkheden er zijn om fossielvrij te verwarmen, kiezen zij voor all-electric. Hierdoor moesten zij wel afscheid nemen van de gashaard, die gezelligheid geeft met zijn warmte en vuur. Door de investeringen in isolatie, zonnepanelen en warmtepomp zijn zij energieneutraal geworden. Wel heb je dan nog een energiemaatschappij nodig voor het gebruiken en leveren van de elektriciteit en daarvoor hebben zij gekozen voor een energiemaatschappij die uitsluitend groene stroom levert.

Door het investeren in duurzame maatregelen hebben Jan en Petra de ’Van het gas af’-bokaal voogens EGR dikverdiend en zijn ze mogelijk een inspiratiebron voor anderen.