Vorige week heeft er een kaalslag, in de ooit zo mooie siertuin D’n Overkant, plaatsgevonden. D’n Overkant in Gilze was met veel liefde en geduld door een inwoner van Gilze aangelegd en nog geen jaar geleden verkocht aan de gemeente. Die vond hier een nieuw onderkomen voor groeituin Floralia. Echter door een te grove werkwijze, van een door de gemeente geselecteerd hoveniersbedrijf, is nu een groot deel van de planten en struiken in een groot aantal containers verdwenen. De verdwenen planten waren in sommige gevallen best bijzonder en zijn daarom niet zomaar vervangbaar.

Siertuin zou blijven

Vorig jaar zorgde een burgerinitiatief ervoor dat de siertuin zou blijven in haar huidige vorm. De gemeente beloofde toen dat de toekomstige Groeituin samen het park D’n Steenakker gefaseerd onderhouden zou gaan worden. De dag na het raadsbesluit op 19 december 2022 werd begonnen met het plaatsen van een hekwerk om een deel van D’n Steenakker. Dit om zo de Groeituin genoeg ruimte te geven om hun groentes en dergelijke te kweken. Dat kon namelijk niet in de siertuin, deze zou immers behouden moeten blijven volgens het raadsbesluit.

Burgerinitiatief gesloopt

De verbazing was daarom vorige week groot om de verwoesting in de siertuin te zien. Volgens de gemeente zouden alle planten en struiken blijven staan en was de opdracht verstrekt bomen te snoeien en dood hout en overwoekerende bamboe te verwijderen. Ook had de gemeente de struiken en planten liever willen (her)gebruiken, aldus de verklaring van de betrokken ambtenaar. Maar waarom is er dan niet beter met de hovenier gecommuniceerd en waarom heeft de gemeente de uitvoering door de hovenier niet beter gemonitord? Is een burgerinitiatief minder belangrijk dan eigen ideeën? Was het college wel blij met het behoud van de siertuin? Is dit de juiste manier om met burgerinitiatieven om te gaan? Zo maar wat vragen die mij bezig houden en waar hoogstwaarschijnlijk geen antwoorden op zullen komen.

Guus van Roozendaal

Op persoonlijke titel