Ontmoeting en verbinding. Daarop waren de activiteiten gericht die in de Week van de Ontmoeting plaatsvonden. Mensen konden wandelen, lunchen, creatief bezig zijn en elkaar op een andere manier ontmoeten. Elkaar ontmoeten en op die manier eenzaamheid tegengaan. In het kader van de strijd tegen eenzaamheid vond onlangs ook een interview plaats met de Rijense Loes Vrolijk. Ook Jan van den Velden, ambassadeur van ‘Een tegen eenzaamheid’, kwam daarbij aan het woord.

Door Brigitte Laurijsen

Loes Vrolijk wil beslist niet aangesproken worden als ‘mevrouw’ en het gesprek voor dit weekbladartikel wordt dan ook met ‘Loes’ gevoerd. Ook Jan van den Velden wordt met zijn voornaam aangesproken. Voor het eigenlijke interview begint, stellen beiden zich kort even voor. Loes vertelt dat ze 82 jaar geleden in Terheijden is geboren. Ze woont sinds 26 jaar in Rijen. Ze houdt van handwerken, waar ze later meer over zal vertellen. Jan van den Velden vertelt dat hij niet alleen ambassadeur van ‘Een tegen eenzaamheid’ is, maar sinds een jaar ook voorzitter van dagbesteding ABEL.

Eenzaamheid

Het interview met Loes en Jan vindt plaats in het kader van de strijd tegen eenzaamheid, maar wat is dat eigenlijk, eenzaamheid? Niet iedereen die alleen is, hoeft zich eenzaam te voelen. Of altijd eenzaam te voelen. Jan geeft geen betekenis, maar noemt meteen vier oorzaken van eenzaamheid: het overlijden van een partner, een financiële reden, schaamte of kinderen die het te druk hebben. Als die kinderen er al zijn. Loes, die zelf drie kinderen heeft, omschrijft eenzaamheid als ‘de hele dag alleen thuis zitten’.

Bij Loes, die zichzelf als een ‘mensenmens’ omschrijft, zelf is de hele dag alleen thuis zitten niet het geval, althans niet door de week. Ze doet zelf boodschappen met de scootmobiel en heeft ook een rollator waarmee ze zich kan verplaatsen. Hulp krijgt ze van de kinderen, waar ze ook fijne momenten mee doorbrengt. In de weekenden wil ze echter geen beroep op hen doen: ,,Die tijd wil ik hen niet ontnemen. Het weekend is voor het gezin”. Wanneer ze alleen thuis is, weet ze zich, ondanks het gevoel van eenzaamheid, echter wel te vermaken.

Haken en breien

Op de vraag hoe ze haar weekenden doorbrengt, antwoordt Loes: ,,Eigenlijk hetzelfde als door de week”. Ze blijkt heel veel te haken en te breien, op dit moment voornamelijk kleurrijke bedsloffen en pannenlappen. Ook heeft ze de afgelopen jaren 1600 poesjes gebreid, voor een goed doel: de zwerfkattencampagne van de Dierenbescherming. Ook een aantal van de door haar gehandwerkte bedsloffen gaan naar een goed doel. Die worden op dinsdag 17 oktober verkocht vanuit de jaarmarktkraam van Stichting Op Den Alpe Rijen.

‘Op Den Alpe’ is niet zomaar als goed doel gekozen. Ook Loes Vrolijk is getroffen door kanker, de ziekte waarvoor de Rijense stichting zich in zet. Jan van den Velden vertelt dat Loes een moeilijke tijd achter de rug heeft. Behalve dat zij goed kan vertellen is die moeilijke tijd ook een reden dat hij haar benaderd heeft voor een interview over eenzaamheid. Eenzaam voelde Loes zich overigens niet tijdens de verwendag van Op Den Alpe Rijen, waaraan zij onlangs heeft deelgenomen: ,,Ik zat in een zijspan. Het was geweldig!” Ze toont een fotolijstje met een foto van zichzelf in die zijspan. ,,Die mag op mijn bidprentje”, vertelt ze, maar haar kinderen willen daar nog niet aan denken.

Mutsen

Het blijkt niet de enige foto die in de woning van Loes te vinden is. Wanneer ze de deur van het toilet opent, komen drie muren vol foto’s tevoorschijn. Foto’s van dameskapel De Mutsen, waarvan Loes jarenlang met veel plezier het slagwerk heeft verzorgd. Ze musiceerde tot haar 75e levensjaar. Ook volksdansen was een van haar hobby’s. Van eenzaamheid was toen nog geen sprake. Nu wel. Niet alleen omdat ze met gezondheidsproblemen kampt, maar ook omdat haar zus Mien vijf jaar geleden is overleden. Ze mist haar. Loes is nu als enige uit het gezin van zes over.

VipvoorElkaar

De Week van de Ontmoeting was een initiatief van VipvoorElkaar. Loes vertelt dat ze zelf ook voor deze organisatie heeft gewerkt. Ze maakte onder meer kerstkaartjes en was sociaal maatje. Nu is dat laatste echter niet meer mogelijk. Wel wil ze graag mensen ontmoeten. Dat blijkt niet altijd mee te vallen. Ze nam al eens deel aan een Kom Erbij Lunch, maar kreeg toen te horen dat ‘deze plek al bezet was’. Niet door de organisatie, maar door deelnemers die nog iemand anders verwachtten. Ook het contact leggen met medebewoners valt niet altijd mee. Ze hoopt dat daar verandering in komt, want omkijken naar elkaar is toch belangrijk. En gezellig kan het zeker zijn.

Op de vraag wat je tegen eenzaamheid kunt doen, antwoorden Jan en Loes: ,,Gesprekken aangaan, signaleren en aan activiteiten meedoen”. Dan moet deelname overigens wel financieel haalbaar zijn, aldus Loes. De activiteiten in de Week van de ontmoeting waren weliswaar gratis, maar dat geldt lang niet voor alles. Als voorbeeld noemt ze het lidmaatschap van een ouderenorganisatie. Jan gaat nog even dieper in op signaleren: ,,Wanneer je iemand een tijdje niet gezien hebt, zou je eens achter de voordeur willen kijken.” Niet uit nieuwsgierigheid, maar uit bezorgdheid. Zijn gedachten gaan uit naar mensen die zo eenzaam waren dat ze dood in huis werden aangetroffen. Een trieste gedachte.

Hans de Booij

Aan activiteiten mee doen. Het is al eerder genoemd. Een van de activiteiten die Jan van den Velden naar Rijen heeft weten te halen, is een optreden van Hans de Booij. Deze zanger, onder meer bekend van ‘Annabel’, treedt op 13 oktober op in Cultureel Centrum de Boodschap in Rijen. Centraal staat het boek ‘Het wordt niets zonder jou’ van schrijver Sander van Leeuwen. De voorstelling begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. Aanmelden is noodzakelijk en kan via De Boodschap.