Elke najaarsochtend als ik naar buiten loop, hoor ik zoemende geluiden, zeker bij mooi weer, aan de zijkant van mijn tuin. Dat daar zoveel gezoemd wordt is logisch, want daar staat een muur waar een grote klimop aan hangt. Honingbijen, solitaire bijen, maar ook zweefvliegen doen zich tegoed aan het lekkers wat de klimop biedt. Laatst zei ik dat tegen een van mijn vrienden en die antwoordde verbaasd; ”Klimop, lekkers voor al die insecten?” ”Hoe dan?” Wat hij niet weet en veel mensen ook niet, is dat klimop als een van de laatste planten bloeiende bloemen heeft.

Klimop

Dat ze bijna niet opvallen die bloemen van de klimop, wil niet zeggen dat ze er niet zijn. En het kan ook niet anders dan dat klimop ook bloemen heeft, want hoe kunnen er anders nieuwe klimopjes komen? Ook bij klimop geldt het verhaaltje over de bloempjes en de bijtjes. De bloemen van klimop beginnen pas met hun bloeitijd in de nazomer, maar blijven vaak bloeien tot december. Ideaal dus voor alle nectar en stuifmeel zoekende insecten, want veel bloemen hebben dan al het loodje gelegd. Ze vallen ook bijna niet op, want ze zijn klein en vooral geelgroen. In zo’n grote wal van groen zijn ze dus goed verstopt, maar insecten weten die mooie bloemen feilloos te vinden. En als alle bestuiving heeft plaatsgevonden zie je ergens in de lente de mooie dofzwarte bessen in die hagen klimop. Mocht je nu geen grote tuin hebben of een balkon, denk dan eens aan de klimop. Het gaat namelijk slecht met de insectenstand in Nederland en dan help je door het planten van een klimop weer een klein beetje. Tip; houdt de klimop wel goed bij, want het is een enthousiaste groeier. Overigens heeft dat ook weer voordelen, dat bijhouden, want daardoor ben je meer in beweging en dat schijnt ook goed te zijn.

Behagen van ons land

Tegenwoordig lees je ook dat we ons land meer moeten ’behagen’ oftewel: er moeten meer hagen komen en dat is weer goed voor heel veel insecten, maar ook voor kleine vogels en kleine zoogdieren. Voorbeelden zijn dan ligusterhagen of meidoornhagen. Nu heeft niet iedereen een grote tuin en dan valt het niet mee om daar ook nog een haag in te planten, maar je kan zo kleine tuin, en ook een balkon, ook behagen met klimplanten zoals klimop. Vind je klimop niet echt leuk, dan bij deze vijf klimopplanten, die ook kunnen. Dat zijn; wilde kamperfoelie, hop (je weet wel die van het bier), klimroos, klimhortensia en winterjasmijn.

Meer leven

Dus je tuin, balkon, prieeltje wordt nog vrolijker door al die fraaie klimplanten, want je zult zien dat de bloemen van die planten meer leven brengen in je omgeving. Daarnaast staan al die klimplanten ook bol van symbolieken. Wist je bijvoorbeeld, dat klimop een zinnebeeld is voor trouw (het aanhechten) en eeuwig leven (het eeuwige groen). Wie weet doe je daar ook je voordeel mee.