Als je de bibliotheek in De Boodschap binnenkomt wordt je aandacht getrokken door een foto van een krokodil en een jongetje in pyjama dat er bijna bij in slaap lijkt te vallen. Het is een vreemde, maar intrigerende foto met dat rare speelgoedbeest op de voorgrond.

Op dezelfde muur hangt een foto van een paar zachte, lieve knuffels. In een kinderkamer, lijkt het. De afbeeldingen passen goed op deze plek; dit is de kinderhoek van de bieb. Je kunt hier een boekje of een puzzel pakken en je nestelen in de kussens of op een fijne stoel. Als je om je heen kijkt zie je nog meer foto’s. Van een groepje kinderen, van een oldtimer, een boom… Verderop, achterin bij het Informatiepunt, hangen foto’s van nog meer speelgoed (Cars) en van een grote hond die je aan staat te staren. Wie de moeite neemt om helemaal in het hoekje het gangetje in te kijken wordt tenslotte beloond met nog twee pareltjes. Met deze fototentoonstelling is iets bijzonders aan de hand: alle foto’s die getoond worden zijn gemaakt door kinderen. De persoonlijke beelden geven een heel intiem inkijkje en nemen je mee in hun wereld. Daarmee sluit het thema perfect aan bij de Kinderboekenweek 2023: ‘Bij mij thuis’.

Wegwerpcamera’s

De werken zijn ontstaan door een fotoproject van cultuurcoach Michiel van der Zanden van Cultuurplaats. Hij verspreidde een 10-tal analoge wegwerpcamera’s in Rijen-Zuid. In samenwerking met wijkhuis ’t Hoofdkwartier, werd kinderen gevraagd een inkijkje te geven van hun belevingswereld, gezien door een fotolens. Het resultaat was verbluffend. Rolletjes vol foto’s met onderwerpen als vriendjes, huisdieren, speelgoed, hun huis, hun wijk. Met vaak letterlijk het (lage) standpunt van een kind. Met foutjes en toevallige gelukjes. Rijen-Zuid door de ogen van kinderen. Een selectie van 9 foto’s, professioneel geprint en op groot formaat, is tot 20 november te zien in de bibliotheek.

Deze tentoonstelling is georganiseerd door Cultuurplaats in samenwerking met Theek5. Het fotoproject is tot stand gekomen in samenwerking met ’t Hoofdkwartier en werd mede mogelijk gemaakt door het Goede Ideeënfonds van gemeente Gilze en Rijen, Leystromen en CC De Boodschap.