Donderdag 14 september stond in de Schakel in Gilze de traditionele ondernemersbijeenkomst, die jaarlijks door GRIC en de gemeente Gilze en Rijen georganiseerd wordt, op het programma.

Bij ontvangst stonden medewerkers van de afdeling Duurzaamheid van de gemeente en werd iedereen gevraagd naar hun input voor de nieuwe duurzaamheidsvisie die de gemeente aan het ontwikkelen is. Na een kop koffie klonk de bel en verwelkomden GRIC-voorzitter Wil Hermens en wethouder Merijn Scheifes de aanwezige ondernemers in de theaterzaal.

Als eerste was er aandacht voor de kick-off van de Bert Wagemakers Award 2024. Een award die een lokale ondernemer in de spotlight zet die in de afgelopen 2 jaar een bijzondere prestatie geleverd heeft. Elders in dit weekblad leest u hier meer over.

Uitreiking Groene Pluim

Het tweede programmaonderdeel had te maken met het feit dat de gemeente Gilze en Rijen zich heeft aangesloten bij De Groene Pluim. Voorzitter van stichting De Groene Pluim, Peter van den Eijnden, nam het woord en vertelde dat het geloof dat belonen beter werkt dan straffen resulteerde in het ontstaan van De Groene Pluim, een stimuleringsprijs die op frequente basis wordt uitgereikt in gemeenten in heel Nederland. In februari 2022 werd de eerste Groene Pluim Gilze en Rijen uitgereikt aan Curtec. Dit jaar werd door wethouder Scheifes aan Chainable: een onderneming uit Gilze die volgens het juryrapport “gewaardeerd wordt voor het innovatieve circulaire bedrijfsconcept, de inzet op duurzaamheid en de maatschappelijk verantwoorde wijze van ondernemen”.

Technofilosoof

Na een korte pauze werd het programma vervolgd met de hoofdspreker van de avond: technofilosoof Rens van der Vorst. Zijn presentatie ging van links naar rechts op zoek naar antwoorden op belangrijke vragen. Hoe blijf je mens in tijden van exponentiële digitale technologie? Kun je kritisch zijn op technologie én voor vooruitgang? Op zoek naar antwoorden kwam van alles voorbij. Jezus op geroosterd brood, konijnen in de wolken, op afstand bestuurbare kakkerlakken, Transformers, AI en rokers voor de ziekenhuisdeuren. De boodschap: we hebben het vage besef dat als we hard geloven dat we iets zinnigs doen, dat ons leven dan ook zinniger lijkt. Maar, met die disclaimer, gelooft hij erin dat iedereen zou moeten nadenken over de impact van technologie. Iedereen zou een beetje een technofilosoof moeten zijn. Of je nu technologie ontwerpt, programmeert, implementeert of gewoon gebruikt. Of je nu een professional bent, of een vader, een coach, een vriend, een baas, een vakantieganger, ondernemer of gewoon een mens. Hoe leren we beter nadenken over onze relatie met digitale technologie? En wat kun jij eraan doen? Hoe draag jij bij aan een wereld met betere digitale technologie? Nadenken over technologie is vooral heel leuk. Op zijn website technofilosofie.com probeert Rens humor en technologie te verbinden. Zo schreef hij ‘Digitale Gremlins’ en ‘Waarom je altijd wilt winnen van je navigatiesysteem’. Met afstand de leukste boeken over onze relatie met technologie. Neem zeker eens een kijkje!!!

Napraten

Na dit afwisselende programma werd in de foyer nog volop nagepraat over het programma en wellicht over mooie nieuwe samenwerkingen.