In de Leerlooierij, een zaal van Cultureel Centrum de Boodschap in Rijen, is op donderdag 14 september het Armoede Akkoord ondertekend. Vertegenwoordigers van meer dan twintig organisaties uit de gemeente Gilze en Rijen zetten hun handtekening onder de overeenkomst. Behalve diverse politieke partijen waren er onder meer geloofsgemeenschappen en maatschappelijke organisaties aanwezig.

Door Brigitte Laurijsen

Nadat iedereen was voorzien van een kopje koffie of thee met iets lekkers erbij, nam John de Hoon van Caritas Parochie Heilige Geest het woord. Hij heette iedereen van harte welkom en liet weten heel blij te zijn dat er zo veel aanwezigen waren. Ook legde hij uit wat er die middag op het programma stond. Vanzelfsprekend de daadwerkelijke ondertekening van het Armoede Akkoord, maar ook een ‘woordje’ van pastor Rob van Uden.

Ook Rob van Uden gaf aan blij te zijn dat zo veel organisaties, geloofsgemeenschappen en andere groepen bereid waren het Armoede Akkoord te willen ondertekenen. Wat staat er eigenlijk in dat akkoord? Het blijkt heel veel, waarbij de uitspraak ‘Wij vinden het normaal dat’ centraal staat. Als eerste staat er: ,,Wij vinden het normaal dat in Gilze, Hulten, Molenschot en Rijen geen armoede is”. Het klinkt normaal, aldus Rob van Uden, maar er ís wel armoede.

Vanzelfsprekend

,,Wat u leest, is eigenlijk een lijst met vanzelfsprekendheden”, vertelde de pastor. ,,Vanzelfsprekend kan betekenen: Je hoeft er geen aandacht aan te besteden, want iedereen vindt het vanzelfsprekend dat er geen armoede is. Maar dit Armoede Akkoord wil net als Bisschop Muskens in 1996 (van ‘Een broodje stelen mag’) het signaal afgeven dat we de huidige situatie met zijn groeiende armoede niet normaal mogen vinden. Je mag geen genoegen nemen met armoede. Want armoede is onrecht”.

’Als er geen armoede is…’ Dat is de titel van een tekst die donderdag door Rob van Uden werd voorgelezen. Een passage: Wees welkom in deze gemeenschap van klavertjes vier, waar mensen graan en groenten eten van een tafel van geluk. Dat ‘Wees welkom’ staat wellicht symbool voor ‘samen’. Samen eten van een tafel van geluk, dat is meer dan eten alleen. Iedereen is welkom en iedereen hoort erbij. Maar…’samen’ is ook van toepassing op het Armoede Akkoord. De organisaties zetten er sámen hun schouders onder.

Initiatief

Het initiatief voor het Armoede Akkoord is genomen door de Caritasinstelling van de Parochie Heilige Geest. Waarom? Omdat, aldus de motivatie, armoede toeneemt, omdat het onrecht is en een vernietigende uitwerking heeft op de mens en zijn omgeving. Door het Armoede Akkoord te ondertekenen laten de betrokken organisaties, die ieder voor zich regelmatig met armoede of ander onrecht te maken hebben, weten dat zij samen in actie willen komen. Niet naast elkaar werken, maar met elkaar. Samen!

Het daadwerkelijk ondertekenen van het Akkoord deden de organisaties een voor een, waarna er een gezamenlijk ondertekend formulier ontstond.

Ondertekening

John de Hoon van Caritas nam als eerste plaats, waarna de andere vertegenwoordigers hem volgden. De andere ondertekenaars van het Armoede Akkoord: CDA, D66, Gemeentebelang, Groen Gilze en Rijen, Kern ’75, PvdA, Weggeefhoek Gilze & Rijen, Jeugdfonds Sport & Cultuur Brabant, Taalhuis Midden Brabant, Caritas Parochie Sint Jan de Doper Alphen-Gilze, Diaconie PKN Dongen-Rijen, Stichting Leergeld, Voedselbank, Adviesraad Sociaal Domein, Kredietbank, GGD, Speel-o-theek ’t Treintje, Moskee Imam-I Azam, FNV Grensstreek Leistroom, Seniorenverenigingen, VIP en Theek5. Andere organisaties overwegen alsnog te ondertekenen. Nadat alle handtekeningen waren geplaatst, werd onder het genot van een drankje nagepraat. Over van alles en nog wat, maar natuurlijk ook over armoede. En over de strijd daartegen!