’Voorbij de horizon’. Dat is het thema van het jubileum dat SeniorenVereniging Rijen in september viert. Op drie dagen maar liefst. Er is een bijeenkomst voor genodigden, een bijeenkomst voor vrijwilligers én een bijeenkomst voor iedereen! De leden laten graag zien en horen wat er bij de vereniging allemaal te beleven valt. Dat blijkt veel te zijn. Er zijn anno 2023 maar liefst 28 verschillende activiteitengroepen. Dat zijn er veel minder dan bij de oprichting in 1953 het geval was. Enkele vertegenwoordigers van de SVR kijken terug in de tijd en vertellen ook wat er op het programma staat.

Door Brigitte Laurijsen

SeniorenVereniging Rijen telt op dit moment circa 1400 leden. Dat zijn er veel meer dan bij de oprichting, nu zo’n 70 jaar geleden. Bij de oprichting waren dat er iets meer dan twintig. Ook de verhouding mannen en vrouwen was destijds heel anders dan nu. Vrouwen waren er vrijwel niet. Sterker nog, de doelgroep bestond uit mannen. Nu is dat heel anders. Het merendeel van de leden is vrouw en dat geldt ook voor de meeste van de 150 vrijwilligers.

Vrouwen aan tafel

Tijdens het weekbladinterview over het 70-jarig bestaan zitten alleen vrouwen aan tafel: Truus Noij, Marian Heesbeen, Ingrid Scheifes, Hanneke Thielen en Teuni van Boxel. Truus Noij is de eerste vrouwelijke voorzitter van de organisatie. Voordat zij in 2018 de spreekwoordelijke voorzittershamer overnam, werd die functie alleen door mannen uitgevoerd. Maar liefst negen mannen ging Truus voor, waarvan de heer C. v.d. Steen de eerste was. De naam van de organisatie was in het begin overigens nog geen SeniorenVereniging Rijen, maar Bond van Ouderen afdeling Rijen.

De Bond van Ouderen had met name in de beginperiode een overduidelijk katholiek karakter. Zo blijkt uit de notulen die secretaris J. Scheffers naar aanleiding van de oprichtingsbijeenkomst van 23 september 1953 schreef: ,,De bijeenkomst werd zoals toen gebruikelijk geopend met de Christelijke groet Geloofd zij Jezus Christus”. Tijdens de oprichtingsvergadering was onder meer een kapelaan aanwezig. Truus Noij vertelt over het katholieke karakter van destijds: ,,De geestelijke adviseur van het bestuur maande de ouden van dagen om zoveel mogelijk iedere dag naar de kerk te gaan”.

Een nieuwe naam

Het katholieke karakter is in de loop der jaren gewijzigd – lees: verminderd – en het werd dan ook tijd voor een nieuwe naam: SeniorenVereniging Rijen. Behalve dat er steeds meer niet-gelovigen lid werden, veranderde ook de leeftijdssamenstelling. Bij de oprichting bestond de Bond alleen uit ‘mannen die zich na een leven van hard werken konden vermaken’, nu zijn er zelfs enkele leden van 50 jaar jong. Leden van 100 jaar oud zijn er overigens ook: mevrouw Van den Burg en mevrouw Siebesma.

SeniorenVereniging Rijen telt 150 vrijwilligers. Een van de allereerste vrijwilligers is Riet Kock. Onder de vrijwilligers bevinden zich 30 ‘gastmensen’. Niet alleen gastvrouwen dus! Zij zorgen tijdens de bijeenkomsten in sociëteit de Oase niet alleen voor koffie en thee, maar zorgen er ook voor dat alles op rolletjes loopt. Een van de gastvrouwen is Teuni van Boxel. Zij beheert de Oase-agenda, hetgeen met 28 verschillende activiteitengroepen geen eenvoudige en zeker geen geringe klus zal zijn. De afgelopen tijd werd er in de Oase ook letterlijk geklust. De sociëteit is ‘gerestyled’, aldus een van de dames. De ruimte is voorzien van een nieuwe vloer, maar nieuwe tafelkleden zijn er ook.

Locaties

De Oase blijkt niet de eerste locatie van de vereniging. Dat kan ook niet, wat 70 jaar geleden stond Cultureel Centrum de Boodschap er nog niet. Daar ‘huist’ SeniorenVereniging Rijen pas sinds het voorjaar van 1997. Voor die tijd kwam de organisatie, destijds nog BVO geheten, onder meer bij elkaar in de kantine van RAC aan de Laagstraat, bij café de Harmonie aan de Hoofdstraat, in de kantine van een leerfabriek, in het Katholiek Militair Tehuis, in de Bernadetteschool en in de Boerenleenbank (de latere RABObank). Sinds 1997 dus in de Oase in De Boodschap, maar de oorsprong van de naam Oase is niet bekend. Een Oase is, aldus de dames aan de interviewtafel, in ieder geval een rustpunt.

Een rustpunt. Een plek waar je tot rust kunt komen, na een leven van ‘hard werken’. Van stil zitten is echter geen sprake. Wel van sociale contacten, elkaar ontmoeten in een gezellige omgeving en actief bezig zijn. Met 28 verschillende activiteitengroepen is er voor elk wat wils. Zeventig jaar geleden werd door de weinige mannen met name gebiljart en gekaart, activiteiten die er anno 2023 overigens nog steeds zijn. Nu zijn er echter veel meer activiteiten. Sjoelen, midgetgolf, koersbal, fotografie, schilderen, dansen en bingo zijn enkele van de vele mogelijkheden. Modernere activiteiten zijn er ook. Wie had zeventig jaar geleden gehoord van stoelyoga en ‘Koken voor Mannen’?

Tot zover een greep uit de vele activiteiten die de senioren bij de vereniging kunnen ondernemen. Bij de organisatie draait het echter niet alleen om leuke dingen doen. Vice-voorzitter Ingrid Scheifes benadrukt dat mensen bij de SVR ook terecht kunnen voor advies en begeleiding. Er zijn VOA’s, cliëntondersteuners en belastinginvullers. VOA’s (Vrijwillige Ouderen Adviseurs) helpen mensen bij vragen over bij voorbeeld thuisadministratie en het invullen van formulieren. Cliëntondersteuners kunnen helpen bij het aanvragen van WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) en belastinginvullers uiteraard met belastingen.

Feest vieren

Nu is het echter tijd om feest te vieren. Hanneke Thielen, die niet alleen coördinator speciale activiteiten is, maar ook deel uit maakt van de feestcommissie, heeft met haar collega’s een programma van maar liefst drie dagen samengesteld. Om te beginnen vindt op vrijdag 15 september een Vrijwilligersdag plaats. Een ‘Dankjewel-dag’, als blijk van waardering voor al het werk dat belangeloos door vrijwilligers wordt verricht. Op zaterdag 16 september zijn genodigden welkom om de officiële opening van de vernieuwde Oase bij te wonen. Het feestelijk weekeinde wordt op zondag 17 september afgesloten met een Open Dag voor iedereen. Niet alleen voor leden dus, maar zeker ook voor niet-leden. Zij kunnen tussen 13.00 en 17.00 uur kennis maken met de vele activiteiten die de SVR rijk is. Activiteiten waarmee ze hun ‘horizon kunnen verbreden’.