Dit keer wil ik het eens hebben over Jacobskruiskruid. Dit naar aanleiding van een artikel over de toename van Jacobskruiskruid in ons land.

Verpaarding van ons landschap

Als ik na een volle dag even rustig in mijn tuin kijk, snap ik de kop van het artikel over Jacobskruiskruid, want die luidt ’Twee keer zoveel Jakobskruiskruid in Nederland sinds 1975’. In mijn tuin klopt dat in ieder geval, want dit jaar is die plant enorm opgekomen. Veel meer dan andere jaren en dus hangt er een gele zweem over het groen daaronder. Het artikel over die plant legt heel goed uit wat de oorzaken van deze toename zijn. Allereerst geeft het artikel aan dat Nederland veel open en verstoorde zandige bodems heeft. Dit betekent ideale kiembedden voor een pionier als Jacobskruiskruid. Daarnaast wordt ook nog de verpaarding van ons landschap genoemd. Wat is dat, zal je nu weer denken? Als je het buitengebied in gaat, zie je dat er steeds meer paardenliefhebbers gaan wonen. Zij nemen bezit van de weilanden, maar geven paarden te weinig ruimte. Hierdoor worden de grasmatten te kort begraasd, maar ook kapot getrapt door de hoeven. Het gevolg is dat er een pionierssituatie ontstaat en je raad het al: dan komt de pionier Jacobskruiskruid daar groeien. Daarnaast zijn natuurlijk ook de droge zomers van de laatste jaren gunstig voor deze toch fraaie plant.

Jacobskruiskruid gevaarlijk?

Natuurlijk zijn er nog meer oorzaken, zoals kleppelen van bermen, te benoemen waarom Jacobskruiskruid zo enorm is toegenomen, maar dan heb ik een hele pagina nodig en dat vinden ze niet goed bij de redactie. Officieel is er ook niets aan de hand met die plant, maar een totale dominantie van sommige gebieden is natuurlijk niet goed. Dat ligt dus niet aan de plant, maar de manier hoe wij omgaan met ons landschap. Als dat verandert, dan zal Jacobskruiskruid niet meer zo massaal voorkomen en is het een van de planten in het gezelschap. Dan rest nog de vraag; is Jacobskruiskruid gevaarlijk voor dieren? Nee, in principe niet, maar als er gemaaid wordt en die plant in dat maaisel zit, dan ja is het gevaarlijk. Dus zorg ervoor dat deze plant niet in het maaisel komt. Zo simpel kan het zijn.

Apotheek

Overal vindt verpaarding plaats in ons land met kale gronden en grote lelijke hekken. Gelukkig komen er ook steeds meer goede voorbeelden hoe het wel moet met de paardenhouderijen. Ga maar eens kijken naar de website van Frye Ranch (http://www.fryeranch.nl/) daar is eigenaresse Elke Frye bezig met paarden zoals het hoort. De paarden hebben daar zelfs hun eigen apotheek.