Waar eerst koekenpannen en föhns werden verkocht, staan nu de zeldzaamste Lego Star Wars-sets. Het voormalige pand van de Novy in Gilze, heet nu het ’Let’s Go Steenhuis’ en wordt opgebouwd als een sociale onderneming waarin Lego centraal staat. De bouwer is Olaf Steenhuis, en langzaam maar zeker verzamelt hij alle bouwsteentjes om zijn wildste ideeën te verwezenlijken. Wie is hij, wat is zijn plan, en hoe overkomt hij de obstakels die opkomen bij het starten van zo’n unieke onderneming?

Door Syb Faes

De blauwdruk voor het Let’s Go Steenhuis is simpel: een plek waar jong en oud creatief, maar vooral zichzelf kan zijn. Lego past perfect in dat plaatje volgens Olaf: ”Je kan de wildste dingen maken met Lego en jouw creativiteit de vrije loop laten. De bedoeling is dat het ’Steenhuis’ een hele vrije, vredige plek wordt, waar je in je eentje in stilte, maar ook met je vrienden je ei kwijt kan door met Lego te bouwen.”

ADHD

Olaf wil straks, als het Steenhuis af is, geen kinderfeestjes en workshops organiseren voor financiële winst, maar juist met oog voor sociale winst. Uit wat voor brein komt zo’n uniek plan? ”Ik heb overal en nergens gewerkt,’ zegt Olaf. ‘Ik ben scheikundedocent geweest, maar dat werkte niet voor mij. Ik heb namelijk ADHD en de klas gaf me te veel prikkels.’ Chemie heeft hij daarna nog toegepast bij het bestrijden van wespen, wat ook niet voor hem was weggelegd. Olaf vertelt dat hij, al dan niet als vrijwilliger, veel met mensen met een beperking heeft gewerkt. Dat heeft bij hem een gevoelige kant aangewakkerd die hij nog altijd bij zich draagt. ”Ik weet vaak in gesprekken wel een gevoelige snaar te raken als ik merk dat iemand ergens mee zit. Daarmee hoop ik dat het Steenhuis ook een plek kan worden voor mensen om psychisch te ontspannen, als ze dat nodig hebben natuurlijk.”

Mate van excellentie

Olaf woont in Gilze met zijn vrouw, drie kinderen, vier poezen en een puppy. Zijn vrouw is op dit moment zijn grootste steun. Olafs kinderen vormen een bepaalde mate van excellentie waar Olaf aan wil voldoen: ”Ik wil een plek maken waar mijn kinderen liever zijn dan thuis. En ik heb al gemerkt dat de lat erg hoog ligt.” Dat roept de vraag op wat kinderen in het Steenhuis wel kunnen doen, wat ze thuis niet kunnen doen. Daarop antwoordt Olaf met een glimlach: ”Als je thuis ook zo veel Lego-sets hebt staan, is het minder spannend om hier te komen. Lego is alleen wel heel duur, en hier staan ook meteen honderden sets.”

Toen het pand van de Novy vrijkwam, kon hij de blauwdruk voor het Steenhuis eindelijk aan iets fysieks koppelen: ”‘Elke maand staat alles in het pand weer anders.”

Olaf werkt nu drie maanden aan zijn droomproject in het pand. Op de vloerbedekking is de omtrek van de kassa van de Novy nog te zien, en waar we een jaar geleden nog een gordijntje doorliepen om onze mooiste lach voor de pasfoto op te zetten, zit daar nu Olafs kantoor. Lachen doe je er nog steeds dankzij het hartje met ‘papa’ erop achter zijn bureau. In de voormalige winkelruimte met stofzuigers en bewaarbakjes staan nu talloze tafels, verhuisdozen, dozen met Lego en verhuisdozen op tafels met daarin dozen met Lego. ”Ik heb 400 tot 500 Lego-sets van de Star Wars-serie. ”

Trots

En zijn allergrootste trots? ”Ik heb alles van de Super Mario Lego-collectie.” In dat laatste zit Olafs geheime ingrediënt, waarmee hij zijn Steenhuis écht uniek zal maken. De Mario-collectie combineert technologie op een indrukwekkende manier met Lego, waardoor het lijkt of je zo een gesprek kan aanknopen met de iconische Italiaanse loodgieter terwijl je met hem door je zelfgebouwde bouwwerken ploetert om punten te scoren. Deze clusterbom aan populaire spelsystemen zou de vruchtbare voedingsbodem moeten vormen waar elk kinderfeestje op kan floreren. En voor de ouders is Olaf ook erg gezellig om mee te kletsen.

Innerlijke kind

Helemaal vlekkeloos gaat de opbouw van het Let’s Go Steenhuis niet. ”Ik zou vanaf nu, als ik genoeg handen en breinen bij elkaar kan krijgen, binnen een maand klaar kunnen zijn.” Maar die handen en breinen zijn er niet en vanwege ’gezinsdrukte’ heeft Olaf zelf ook nog andere dingen aan zijn hoofd. Als Olaf beantwoordt wat op dit moment de volgende stap is, ontploft hij zowat van de dingen die er te doen staan, en die zijn ook nog eens allemaal van elkaar afhankelijk. Als hij links iets wil opruimen, moet hij rechts een opbergplek maken. Wat Olaf nodig heeft is iemand die niet alleen meedenkt, maar ook meedoet. ”Ik wil nog zoveel doen hier, maar het gaat moeizaam.”

Toch heeft Olaf nog heel veel hoop en zin om verder te gaan. Dat blijkt niet alleen uit wat hij zegt, maar ook uit hoe hij tussen de zinnen door doet. Olafs innerlijke kind komt dan namelijk naar buiten. Hij speelt, bouwt, fantaseert zelf ook dolgraag, en uit alles blijkt dat hij met die passie elk mens dat het toekomstige Steenhuis binnenwandelt wil aansteken. Er zijn obstakels buiten hem en zijn ideeën mogen wild wezen, maar zijn motivatie is oprecht en intrinsiek. In het Let’s Go Steenhuis ligt blijdschap voor jong en oud op de loer - het moet alleen nog even wat verder in elkaar gezet worden!