De Grobbebollen uit Rijen vieren dit jaar hun gouden jubileum. Hoewel het feest pas in september wordt gevierd, kijken ze er nu al naar uit. Enkele leden kijken in een interview terug op de afgelopen vijftig jaar. Drie van hen hebben zelfs het prille begin meegemaakt en zijn nog steeds lid. Dat is een goed teken en dat blijkt ook uit de verhalen die ze vertellen. Het interview werd een aaneenschakeling van mooie herinneringen waarbij de gezelligheid de boventoon voerde.
Door Brigitte Laurijsen
De Huiskamer in Cultureel Centrum de Boodschap is de locatie waar het interview met de jubilerende Grobbebollen plaatsvindt. Elders in De Boodschap, in de Oase, vindt zoals iedere twee weken op maandag, een activiteitenavond van de organisatie plaats. Voor Kees, Henk en Margret staat echter een interview op het programma. Ook Ans en Helma schuiven aan. Op de gesprekstafel liggen diverse fotoalbums met daarin herinneringen aan de afgelopen vijftig jaar. Tussen het vragen stellen en vragen beantwoorden door wordt in de kleurrijke fotoalbums gebladerd. Vele herinneringen komen boven.
Vijftig jaar lid
Kees Jolie (67 jaar) en Henk van Dun (70 jaar) zijn al vijftig jaar lid. Kees herinnert zich nog goed dat Ans van Spaandonk bij hem en zijn ouders thuis kwam om te vragen of hij lid wilde worden. Hij was toen pas zestien jaar jong. Hij is een echte muziekliefhebber, heeft ‘alles van de Beatles’ en houdt ook van ABBA, gezien het feit dat hij op de avond van het interview een serie cd’s van deze band heeft meegebracht. Henk, die bij de Grobbebollen ieder jaar het kerstverhaal leest, heeft hele goede herinneringen aan de begintijd in De Boemerang, waarvan hij het stoelendansen als een van de hoogtepunten noemt. Hoewel Kees en Henk al jaren niet meer in Rijen wonen, komen ze nog steeds graag naar de clubavonden.
Luchtballon en vliegtuig
Goede herinneringen hebben Kees en Henk ook zeker aan de reis die ze op 29 mei 2012 met een luchtballon maakten. Kees vertelt dat hij van bovenaf ‘mini-autookes’ zag en Henk herinnert zich het moment dat de luchtballon over het Willem II-stadion kwam. Het liefst had hij door willen reizen naar het PSV-stadion, maar Eindhoven was voor een ballon te ver weg. Jammer, want PSV blijkt Henks favoriete voetbalclub. Ook in de lucht, maar dan op een ander tijdstip en in een ander voertuig, was de vliegreis die de Grobbebollen met z’n allen maakten. In 2003 stapten de leden op Seppe in een vliegtuig. Op de daar gemaakte foto is overduidelijk te zien dat iedereen ervan genoot.
Sjoelkampioen
Margret Bakkers (56 jaar) is ruim 20 jaar lid, sinds ze er met haar moeder carnaval kwam vieren. Margret woont in de woongroep van de Rijense Mariastraat en ze heeft een hele verzameling ’Laven’. Ze omschrijft zichzelf als ‘het eerste vrouwke’ binnen de Grobbebollen, maar binnen de organisatie is ze bij velen bekend als de ‘sjoelkampioen’. Sjoelen is haar lust en leven. Thuis is er ook een sjoelbak, maar vooral bij de Grobbebollen haalt ze hoge scores. Gevraagd naar wat ze het leukst vindt bij de club, antwoordt ze: ,,Alles!” Ze vindt het er vooral heel gezellig en dat geldt overigens voor alle Grobbebollen.
Initiatief
Vrijetijdsclub De Grobbebollen is op 3 september 1973 opgericht, maar het initiatief ontstond al in 1972. Ans van Spaandonk is een van de initiatiefnemers van de organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. De andere pioniers waren Jan van Rheenen, Piet en Riet Broers en Kees en To Maas. Zij zijn helaas allemaal al overleden. Op de vraag hoe het initiatief is ontstaan, antwoordt Helma van Hooijdonk: ,,Er was niks”. Niets voor mensen met een verstandelijke beperking, bedoelt ze daarmee. Ans vertelt dat behalve ontspanning en gezelligheid ook het ontlasten van de ouders een doel was. Volgens Helma is het belangrijk dat mensen in hun waarde worden gelaten.
Locaties
Ans vertelt dat de activiteiten aanvankelijk plaats vonden in De Boemerang, toen nog met 12 leden, tot 2001. Daarna kwamen de Grobbebollen tot 2004 bij elkaar in HAL 10, een bedrijfsruimte van Pelders. Van 2005 tot 2010 was de activiteitenlocatie de recreatiezaal van voormalig verzorgingshuis Sint Petrus, later Vita genaamd. Ans besluit: ,,Vanaf 2010 hebben wij een prima plek in Cultureel Centrum de Boodschap”. Behalve de vaste activiteitenavonden vinden daar ook de populaire carnavalsfeesten plaats. Tegenwoordig vooral met de huidige 21 clubleden zelf, waarvan er zes uit Gilze komen. Vroeger waren er massale carnavalsavonden, waar bussen vol feestvierders uit de omgeving naartoe kwamen.
Over de veranderingen in de loop der jaren vertelt Ans: ,,De activiteiten zijn zeker met de tijd meegegaan. We maken gebruik van eigentijdse apparatuur bij film- en muziekavonden. Een aantal leden maakt gebruik van een iPad en smartphones. Maar vertrouwde activiteiten zoals Kerst, Sinterklaas en carnaval zijn niet veranderd. Ook is er nu keuze uit diverse soorten vrijetijdsbesteding, wat vijftig jaar geleden beperkt was”. Ook voor de leden zelf is er veel veranderd. Ans legt uit: ,,Vijftig jaar geleden woonden de meeste leden bij hun ouders thuis en werden ze door de leiding daar opgehaald en weer thuis gebracht. Nu wonen zij in een bij hen passende woonvoorziening en komen ze met de deeltaxi, trein en fiets naar de clubavonden”.
Motivatie
Hoewel Grobbebollenvoorzitter Akke de Boer niet bij het interview aanwezig kon zijn, wil hij na afloop toch graag wat vragen beantwoorden. Akke is zes jaar geleden als vaste vrijwilliger mee gaan doen en is vanaf september voorzitter. Over zijn motivatie om zich bij de club aan te sluiten vertelt hij: ,,In mijn vorige werk kwam ik veel in contact met hulpbehoevende mensen en die verhalen raakten mij altijd. Door deze verhalen wilde ik mij graag inzetten voor de doelgroep. Toen mijn zus, die al vrijwilliger was bij de Grobbebollen, vertelde hoe leuk dat was en vooral hoe blij onze leden ervan werden, heb ik besloten om een keer mee te lopen. Vanaf dat moment was ik meteen verkocht en wist ik dat ik dat ik dit wilde doen”.
Op de vraag wat de Grobbebollen zo bijzonder maakt, antwoordt Akke: ,,Ik denk dat de Grobbebollen een bijzondere club is omdat iedereen welkom is en deel kan nemen. We stimuleren onze leden om met iedereen samen te werken en de activiteiten te doen. Hierdoor wordt het een echte hechte groep”. Over zijn mooiste ervaring vertelt Akke: ,,Mijn mooiste ervaring was met een van onze oud-leden, Jack. Het is niet een enkele ervaring, maar een reeks van ervaringen. Iedere keer wanneer ik Jack zag op een van onze bijeenkomsten, kwam hij gelijk naar mij toe gerend om mij te omhelzen, te vertellen wat hij allemaal had meegemaakt en met de vraag wat voor activiteiten we die dag weer gingen doen. Dit enthousiasme, ook van de andere leden, is de mooiste ervaring en het komt wekelijks terug!”
Feest vieren
Bij een jubileum hoort een feest. De organisatie van de Grobbebollen heeft besloten op twee dagen feest te vieren. Op zaterdag 9 september vindt op locatie een dag vol activiteiten plaats. Welke locatie en welke activiteiten, dat is voor de Grobbebollen nog een verrassing. Wel is al bekend dat de leden thuis worden opgehaald. Op maandagavond 18 september wordt feest gevierd in De Boodschap, waar alle vrienden en betrokkenen samen stil staan bij deze bijzondere mijlpaal. De uitnodigingen voor beide feestdagen zijn inmiddels verstuurd. De Grobbebollen kijken vanzelfsprekend uit naar het jubileumfeest en hopen nog vele jaren met elkaar door te brengen, in goede gezondheid.